FinTechShow-7.0

Együttműködik az MNB és a Digitális Euró Szövetség

Szerző: | 2022. 09. 16. | Blockchain, MNB, Összes hír, web3

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Digitális Euró Szövetség (DEA) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban együttműködési megállapodást írtak alá. Az MNB alelnöke, dr. Pataki Mihály kihangsúlyozta, a magyar jegybank a digitális jegybankpénzzel (CBDC) kapcsolatos kutatások élvonalába szeretne kerülni.

Az MNB alelnöke azt is kiemelte, az ilyen újszerű területen szerzett ismeretek összegyűjtése és megosztása érdekében a jegybank szívesen csatlakozik olyan nemzetközi együttműködési fórumokhoz, mint a DEA, ahol a digitális jegybankpénz (Central Bank Digital Currency – CBDC) szakértői aktívan keresik a digitális pénzügyi szolgáltatások gördülékenyebbé, megfizethetővé és széles körben elérhetővé tételét.

A pénzügyi innováció és a pénz jövőjének előkészítése az MNB kiemelt célja, amelyhez kapcsolódóan a jegybank 2020 szeptemberében útjára indította első lakossági CBDC pilot projektjét.

„Szeretnénk a központi banki szférán túl is aktív résztvevői lenni a digitális euróval kapcsolatos megbeszéléseknek, hogy felfedezzük és kiaknázzuk a benne rejlő lehetőségeket az EU egésze számára”

– tette hozzá Patai.

A DEA és az MNB együttműködése magában foglalja többek között a digitális valutákkal kapcsolatos közös oktatási erőfeszítéseket, a digitális pénznemekkel kapcsolatos tudáscserét, valamint a digitális jegybankpénzzel kapcsolatos ötletek, gondolatok felkarolását.

A DEA elnöke, Dr. Jonas Gross megjegyezte,

„Az MNB lakossági CBDC pilotjának tapasztalatai értékes inputot nyújtanak a CBDC oktatásához és tervezéséhez, amelyből mások is tanulhatnak. Bízunk benne, hogy hosszú és gyümölcsöző kapcsolatot alakíthatunk ki a Magyar Nemzeti Bankkal”.

MNB-digitalis-jegybankpenz-CBDC

Matolcsy György: A digitális jegybankpénz (CBDC) átírja a játékszabályokat | 2022.03.08.

“Ha mindkét tényező rendben lesz, az mindenkit meggyőz majd a CBDC előnyeiről” – írja rövid bejegyzésében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Véleménye szerint megváltoznak a játékszabályok a pénzügyi világban, ahogy a kriptodevizák egyik fő kockázati tényezőjét sikerül megszüntetni.

[DEA] | Címlapfotó: Európai Központi Bank, flickr.com

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!