BankTechShow

Együttműködik az MNB és a Digitális Euró Szövetség

Szerző: | 2022. 09. 16. | Blockchain, MNB, Összes hír, web3

A Digitális Euró Szövetség (DEA) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban együttműködési megállapodást írtak alá. Az MNB alelnöke, dr. Pataki Mihály kihangsúlyozta, a magyar jegybank a digitális jegybankpénzzel (CBDC) kapcsolatos kutatások élvonalába szeretne kerülni.

Az MNB alelnöke azt is kiemelte, az ilyen újszerű területen szerzett ismeretek összegyűjtése és megosztása érdekében a jegybank szívesen csatlakozik olyan nemzetközi együttműködési fórumokhoz, mint a DEA, ahol a digitális jegybankpénz (Central Bank Digital Currency – CBDC) szakértői aktívan keresik a digitális pénzügyi szolgáltatások gördülékenyebbé, megfizethetővé és széles körben elérhetővé tételét.

A pénzügyi innováció és a pénz jövőjének előkészítése az MNB kiemelt célja, amelyhez kapcsolódóan a jegybank 2020 szeptemberében útjára indította első lakossági CBDC pilot projektjét.

„Szeretnénk a központi banki szférán túl is aktív résztvevői lenni a digitális euróval kapcsolatos megbeszéléseknek, hogy felfedezzük és kiaknázzuk a benne rejlő lehetőségeket az EU egésze számára”

– tette hozzá Patai.

A DEA és az MNB együttműködése magában foglalja többek között a digitális valutákkal kapcsolatos közös oktatási erőfeszítéseket, a digitális pénznemekkel kapcsolatos tudáscserét, valamint a digitális jegybankpénzzel kapcsolatos ötletek, gondolatok felkarolását.

A DEA elnöke, Dr. Jonas Gross megjegyezte,

„Az MNB lakossági CBDC pilotjának tapasztalatai értékes inputot nyújtanak a CBDC oktatásához és tervezéséhez, amelyből mások is tanulhatnak. Bízunk benne, hogy hosszú és gyümölcsöző kapcsolatot alakíthatunk ki a Magyar Nemzeti Bankkal”.

MNB-digitalis-jegybankpenz-CBDC

Matolcsy György: A digitális jegybankpénz (CBDC) átírja a játékszabályokat | 2022.03.08.

“Ha mindkét tényező rendben lesz, az mindenkit meggyőz majd a CBDC előnyeiről” – írja rövid bejegyzésében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Véleménye szerint megváltoznak a játékszabályok a pénzügyi világban, ahogy a kriptodevizák egyik fő kockázati tényezőjét sikerül megszüntetni.

[DEA] | Címlapfotó: Európai Központi Bank, flickr.com

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!