BankTechShow

Elindult a Lidl Pay tesztelése

Szerző: | 2019. 07. 11. | Digitális pénzügyek, Összes hír

QR-kód alapú mobilfizetést tesztel a Lidl Spanyolországban, majd hamarosan Lengyelországban is. 2020-ban Európa-szerte bevezethetik a megoldást német lapértesülések szerint. A Lidl Pay a Lidl Plus mobilalkalmazáson belül érhető el, amibe VISA és MasterCard kártyák regisztrálhatók. 

A Lidl mobilalkalmazása a Lidl Plus 2018-ban vált elérhetővé Dániában, Ausztriában és Spanyolországban, idén pedig Lengyelországban majd Németországban. A Lidl most egy új kísérletbe kezdett és az eddigi loyalty funkciókat QR-kód alapú mobilfizetéssel (Lidl Pay) egészítette ki, amit elsőként Spanyolországban, majd Lengyelországban tesztel.

A Lidl Pay tesztelés eredményeiről, a Facebook Libra kereskedői elfogadásáról, a kereskedői mobilfizetési megoldások jövőjéről, a kereskedői digitális pénzek kibocsátásáról külön is foglalkozunk majd 2019. október 15-én a PayTechShow-n. Arra is keressük majd a választ, hogyan és mikorra juthat el Magyarország a készpénzmentes társadalomig.

Így működik a Lidl Pay

A Lidl Pay fizetési funkció a Lidl Plus mobilappon keresztül érhető el. A fizetési funkció aktiválásához szükséges első lépések:

  1. Lidl Plus applikáció letöltése az App Store-on vagy a Google Play áruházon keresztül.
  2. Név, illetve az SMS-ben érkező aktiváló kód megadása.
  3. A regisztrációt követően automatikusan generálódik egy Lidl Plus digitális loyalty kártya. A Lidl Plus virtuális kártya több szerepet is betölt: a vásárló azonosítása mellett a kupon beváltása is a Lidl Plus kártya leolvasásával történik – az adott kupon aktiválását követően.
  4. A főképernyőn keresztül elérhető „Portfólióm” menüben lehet a bankkártya adatokat rögzíteni, illetve a fizetés során alkalmazandó PIN kód beállítására is itt kerül sor.

A Lidl Pay-jel történő fizetéshez szintén a Lidl Plus digitális kártya kiválasztása és a „mobillal fizetek” funkció bekapcsolása szükséges.

A Lidl Plus alkalmazás további funkciói:

  • digitális bizonylat a vásárlásokról,
  • kedvezmény kuponok aktiválása és beváltása mobilappon keresztül,
  • a vásárlások után egy digitális „kaparós” kártyát kap a vásárló, amellyel további kedvezmények vehetők igénybe,
  • valamint további partner kedvezmények a Lidl szerződött partnereinél történő vásárláskor.

QR-kód szabványosítási törekvések

A QR-kódos mobilfizetés terjedését támogathatják az elmúlt időszakban megfigyelhető egységesítési törekvések.

Tavaly ősszel beszámoltunk arról a szingapúri kezdeményezésről, amelynek keretében a szingapúri pénzügyi szabályozó (MAS), valamint az infokommunikációs és média hatóság (IMDA) több mint 30 pénzügyi szolgáltatót fogott össze annak érdekében, hogy egységesítsék és ezáltal egyszerűsítsék a QR-kód alapú mobilfizetést. A közös munka eredményeként született meg az SGQR (Singapore Quick Response Code), amely az EMVCo – „QR Code Specification for Payment System – Merchant Presented Mode” – szabványán alapul.

Idén júniusban 6 európai mobiltárca – a finn ePassi és Pivo, a norvég Vipps, a spanyol MOMO, a portugál Pagaqui és az osztrál Bluecode – jelentette be együttműködését az Alipay-jel, amelynek keretében az Alipay QR-kódot alkalmazva egységesítik a mobilfizetést. A programhoz csatlakozó kereskedőknél nemcsak az összefogásban résztvevő mobiltárcák felhasználói, hanem az Európába látogató kínai Alipay felhasználók is fizethetnek majd az egységes QR-kódnak köszönhetően.

Itthon is jön a QR-kód szabvány

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) projekt keretében az MNB és a GIRO a piaci szereplőkkel közösen dolgozik a QR-kódos fizetési megoldások fejlesztését elősegítő ajánláson, amelyet a tervek szerint még ebben a hónapban publikálnak.

Ha a Lidl Plus applikáció megérkezik Magyarországra is és a Lidl úgy dönt, hogy csatlakozik az AFR-hez, akár egy mobiltelefonszámot (ún. másodlagos számlaazonosítót) is elegendő lesz beregisztrálni az alkalmazásba és a szabványos QR-kód segítségével közvetlenül a bankszámla terhére is fizethetünk a Lidl áruházakban.

A QR-kódos fizetés nemzetközi terjedéséről, magyarországi jövőképéről, valamint a kereskedői stratégiákról további részleteket 2019. október 15-én a PayTechShow-n hallhatnak majd az érdeklődők.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!