Elindult a tömeges fizetési kérelem küldő szolgáltatás, a GIROFix

írta | 2020.12.02. | Azonnali fizetés, Összes hír

Tegnap tette közzé a GIRO Zrt., hogy elindult a tömeges fizetési kérelem küldő szolgáltatása, a GIROFix. 2020 decemberétől a GIRO lehetőséget biztosít fizetési kérelmek tömeges benyújtására a GIROFix-en keresztül. Közműszámlákat, biztosítási díjakat, adókat, törlesztőrészletet és a menzapénzt is befizethetjük fizetési kérelmen keresztül. Ennek a terjedését segíti majd a GIROFix, ami akár fodrászok, társasházak számára is hasznos megoldás lehet.

A szolgáltatáshoz csatlakozók minimális fejlesztés mellett nyújthatnak egy innovatív és költséghatékony új fizetési módot ügyfeleiknek – közölte a GIRO Zrt. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a GIROFix szolgáltatásról dr. Selmeczi-Kovács Zsolttal, a GIRO Zrt. vezérigazgatójával készült korábbi interjúnk alapján.

Mi a GIROFix?

Tömeges fizetési kérelem kiküldését biztosító szolgáltatás a GIRO Zrt.-től. Elsősorban azon cégek számára lehet hasznos a tömeges fizetési kérelem szolgáltatás, ahol nem időkritikus a fizetési tranzakció végrehajtása. A szolgáltatáshoz való csatlakozás technikai oldala lényegesen egyszerűbb, mint az azonnali fizetési rendszerhez történő közvetlen csatlakozás esetén. A GIROFix szolgáltatást nem banki szereplők is igénybe vehetik.

További részletek a szolgáltatással kapcsolatban:

  • A fizetési kérelmek küldése kötegekben (.csv formátumban) történik.
  • Egy .csv kötegben akár 250.000 db fizetési kérelmet is képes befogadni a GIRO Zrt.
  • A fizetési kérelmek küldői számára a GIRO Zrt. ciklikus válaszadással küld visszajelzést.
  • Nem szükséges összetett IT implementáció.
  • Csatlakozás módja: interneten keresztül (nem szükséges bérelt vonalat kiépítenie a fizetési kérelmet küldőnek).
  • A befogadott fizetési kérelmet a GIRO klíringtagonként, beérkezési sorrendben továbbítja.

Díjszabás:

  • Versenyképes árazás a bankkártyával szemben.
  • Jutalékos árazás, amit havi szinten maximalizáltak a nagy tömegben kiküldők számára.
  • Kizárólag a jóváhagyott tranzakció után kerül sor a díj felszámítására.

További részletek a csatlakozás folyamatáról, az átfutási időkről Wölcz Tamás, a GIROFix projekt szakmai vezetőjének előadásában érhetők el (lásd Playlist: Azonnali Fizetés Webinárium #3).

Kik a GIRO Fix alapvető célcsoportja? Hogy látod, mely vállalkozásoknak éri meg a GIROFix szolgáltatást igénybe venni?

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: Elsődlegesen azok a szolgáltatók jelentik az ügyfélkört a GIROFix számára, amelyek jelentős,

legalább több ezres nagyságrendben küldenek számlákat, indítanak beszedéseket rendszeresen a saját ügyfeleik számára.

A legtöbb állampolgárnak számtalan, rendszeresen ismétlődő fizetési kötelezettsége van akár magánemberként, akár egy vállalkozáshoz hasonlóan, szinte felsorolhatatlan számú élethelyzetben. A teljesség igénye nélkül: közműszámlák, biztosítási díjak, adókötelezettség, menza befizetés, törlesztő részletek, vagy éppen rendszeres sportköri díjak.

Mindezekre kínál rendkívül hatékony és ügyfélbarát megoldást a GIROFix, illetve az ezt kiszolgáló azonnali fizetési infrastruktúra a fizetési kérelem szolgáltatásával.

Minden olyan szolgáltatónak, intézménynek megéri tehát csatlakozni, amely rendelkezik egy olyan ügyfélkörrel, amelytől nem időkritikus befizetéseket vár el.

Elképzelhetőnek tartod, hogy fizetési kérelem aggregátorok jelennek meg a piacon, fogják össze a kisebb – pl. társasházakat, fodrászokat – gazdasági egységeket és csatlakoznak a GIROFix-hez?

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: Hallottunk ilyen jellegű törekvésekről, ha nem is a szolgáltatás indulásakor, de biztosan meg fognak jelenni ilyen szereplők a piacon.

Ezek a szolgáltatók remek lehetőséget nyújthatnak azoknak a vállalkozásoknak, akik egyedül nem érik el azt a tranzakció mennyiséget, amennyivel megéri csatlakozni a GIROFix-hez.

Így a kevesebb ügyféllel rendelkező, akár nem ismétlődő tranzakciókkal bíró vállalkozások is élvezhetik a GIROFix nyújtotta előnyöket. Amennyiben megvan a bizalom, a példaként említett, jól ismert ügyfélkörrel bíró fodrászok számára is egy opció lehet.

Azonban fontos kihangsúlyozni, hogy a fizetési kérelem kiküldése nem azonnali, tehát számukra egyszerűbb lehet egy egyszerű azonnali átutalás az ügyfelek részéről. A másik példa, a társasházi közös költség viszont a közműfizetéssel megegyező díjtételként rendszeres, nem időkritikus tranzakció kategória, így bízunk benne, hogy hamarosan így is kifizethetjük minél többen.

Címlapfotó: pxfuel.com

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.