2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.12.02.

Elindult a tömeges fizetési kérelem küldő szolgáltatás, a GIROFix

Szerző:

Kategóriák:

Tegnap tette közzé a GIRO Zrt., hogy elindult a tömeges fizetési kérelem küldő szolgáltatása, a GIROFix. 2020 decemberétől a GIRO lehetőséget biztosít fizetési kérelmek tömeges benyújtására a GIROFix-en keresztül. Közműszámlákat, biztosítási díjakat, adókat, törlesztőrészletet és a menzapénzt is befizethetjük fizetési kérelmen keresztül. Ennek a terjedését segíti majd a GIROFix, ami akár fodrászok, társasházak számára is hasznos megoldás lehet.

A szolgáltatáshoz csatlakozók minimális fejlesztés mellett nyújthatnak egy innovatív és költséghatékony új fizetési módot ügyfeleiknek – közölte a GIRO Zrt. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a GIROFix szolgáltatásról dr. Selmeczi-Kovács Zsolttal, a GIRO Zrt. vezérigazgatójával készült korábbi interjúnk alapján.

Mi a GIROFix?

Tömeges fizetési kérelem kiküldését biztosító szolgáltatás a GIRO Zrt.-től. Elsősorban azon cégek számára lehet hasznos a tömeges fizetési kérelem szolgáltatás, ahol nem időkritikus a fizetési tranzakció végrehajtása. A szolgáltatáshoz való csatlakozás technikai oldala lényegesen egyszerűbb, mint az azonnali fizetési rendszerhez történő közvetlen csatlakozás esetén. A GIROFix szolgáltatást nem banki szereplők is igénybe vehetik.

További részletek a szolgáltatással kapcsolatban:

  • A fizetési kérelmek küldése kötegekben (.csv formátumban) történik.
  • Egy .csv kötegben akár 250.000 db fizetési kérelmet is képes befogadni a GIRO Zrt.
  • A fizetési kérelmek küldői számára a GIRO Zrt. ciklikus válaszadással küld visszajelzést.
  • Nem szükséges összetett IT implementáció.
  • Csatlakozás módja: interneten keresztül (nem szükséges bérelt vonalat kiépítenie a fizetési kérelmet küldőnek).
  • A befogadott fizetési kérelmet a GIRO klíringtagonként, beérkezési sorrendben továbbítja.

Díjszabás:

  • Versenyképes árazás a bankkártyával szemben.
  • Jutalékos árazás, amit havi szinten maximalizáltak a nagy tömegben kiküldők számára.
  • Kizárólag a jóváhagyott tranzakció után kerül sor a díj felszámítására.

További részletek a csatlakozás folyamatáról, az átfutási időkről Wölcz Tamás, a GIROFix projekt szakmai vezetőjének előadásában érhetők el (lásd Playlist: Azonnali Fizetés Webinárium #3).

Kik a GIRO Fix alapvető célcsoportja? Hogy látod, mely vállalkozásoknak éri meg a GIROFix szolgáltatást igénybe venni?

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: Elsődlegesen azok a szolgáltatók jelentik az ügyfélkört a GIROFix számára, amelyek jelentős,

legalább több ezres nagyságrendben küldenek számlákat, indítanak beszedéseket rendszeresen a saját ügyfeleik számára.

A legtöbb állampolgárnak számtalan, rendszeresen ismétlődő fizetési kötelezettsége van akár magánemberként, akár egy vállalkozáshoz hasonlóan, szinte felsorolhatatlan számú élethelyzetben. A teljesség igénye nélkül: közműszámlák, biztosítási díjak, adókötelezettség, menza befizetés, törlesztő részletek, vagy éppen rendszeres sportköri díjak.

Mindezekre kínál rendkívül hatékony és ügyfélbarát megoldást a GIROFix, illetve az ezt kiszolgáló azonnali fizetési infrastruktúra a fizetési kérelem szolgáltatásával.

Minden olyan szolgáltatónak, intézménynek megéri tehát csatlakozni, amely rendelkezik egy olyan ügyfélkörrel, amelytől nem időkritikus befizetéseket vár el.

Elképzelhetőnek tartod, hogy fizetési kérelem aggregátorok jelennek meg a piacon, fogják össze a kisebb – pl. társasházakat, fodrászokat – gazdasági egységeket és csatlakoznak a GIROFix-hez?

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: Hallottunk ilyen jellegű törekvésekről, ha nem is a szolgáltatás indulásakor, de biztosan meg fognak jelenni ilyen szereplők a piacon.

Ezek a szolgáltatók remek lehetőséget nyújthatnak azoknak a vállalkozásoknak, akik egyedül nem érik el azt a tranzakció mennyiséget, amennyivel megéri csatlakozni a GIROFix-hez.

Így a kevesebb ügyféllel rendelkező, akár nem ismétlődő tranzakciókkal bíró vállalkozások is élvezhetik a GIROFix nyújtotta előnyöket. Amennyiben megvan a bizalom, a példaként említett, jól ismert ügyfélkörrel bíró fodrászok számára is egy opció lehet.

Azonban fontos kihangsúlyozni, hogy a fizetési kérelem kiküldése nem azonnali, tehát számukra egyszerűbb lehet egy egyszerű azonnali átutalás az ügyfelek részéről. A másik példa, a társasházi közös költség viszont a közműfizetéssel megegyező díjtételként rendszeres, nem időkritikus tranzakció kategória, így bízunk benne, hogy hamarosan így is kifizethetjük minél többen.

Címlapfotó: pxfuel.com

Címkék: