SimpleTrends
SimpleTrends

Elloptak 20 millió dollárt a Revoluttól

Szerző: | 2023. 07. 10. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír, Revolut

FinTechShow-7.0

A Revolut fizetési rendszerének hibáját kihasználva a bűnözők hónapokon át összességében több mint 20 millió dollárt loptak el a fintech cégtől – írja a Financial Times az incidenst ismerőkre hivatkozva.

A Financial Times árgus szemekkel figyeli Európa legsikeresebbnek vélt neobankjának, a Revolut kényes ügyeit. Az elmúlt hónapokban több olyan Revolut-üggyel is foglalkoztak, amelyek várhatóan erodálták a fintech cégbe vetett bizalmat.

A Revolut sem titkolja, informatikai problémákkal küszködik a társaság, aminek legsúlyosabb következményeként a neobank legutolsó pénzügyi beszámolójának hitelességével kapcsolatban aggályok merültek fel. Most pedig úgy tűnik, a Revolut csalásmegelőző rendszere sem működött megfelelően, aminek következményeként 23 millió dollárt elloptak a cégtől.

A Financial Times korábbi megkeresésére a Revolut pénzügyi igazgatója, Mikko Salovaara elmondta, hogy

a vállalat informatikai rendszerei nem tudtak lépést tartani a növekedés ütemével.

(Pár hete személyes okokra hivatkozva a pénzügyi igazgató (is) távozott a Revoluttól, aki immár a harmadik az elmúlt négy évben.)

Nem jelzett a Revolut csalásmegelőző rendszere. 20 millió dollár lett a nettó vesztség

A Financial Times most egy olyan incidensre hívta fel a figyelmet, amelyet eddig a Revolut nem hozott nyilvánosságra.

A probléma az európai és az amerikai fizetési rendszerek közötti különbségekből eredt, ami azt jelentette, hogy

amikor bizonyos tranzakciókat elutasítottak, a Revolut tévesen visszatérítette az összegeket a saját pénzéből

– állítja három, az incidenst ismerő személy.

Bár a Revolut az ellopott mintegy 23 millió dollár egy részét visszaszerezte, így is a nettó veszteség körülbelül 20 millió dollár volt, ami a 2021. év nettó nyereségének majdnem kétharmadával egyenlő – tették hozzá az említett személyek.

A probléma először 2021 végén jelentkezett. A helyzetet ismerő három személy szerint szervezett bűnözői csoportok 2022 elején kezdték el visszaélésszerűen kihasználni a hibát.

A bűnözök arra ösztönöztek magánszemélyeket, hogy kezdeményezzenek drága vásárlásokat, majd utasítsák el azokat. Ezt követően ATM-en keresztül kivették a tévesen visszatérített pénzt.

A csalás nem az ügyfélszámlákat, hanem a Revolut saját vállalati pénzeszközeit érintette – mondták a helyzetet ismerő személyek közül ketten.

A Revolut rendszerei nem vették észre a tömeges csalást, és a probléma csak akkor derült ki, amikor egy amerikai partnerbank értesítette a fintech céget, hogy a vártnál kevesebb készpénzt tart a banknál – mondták a Financial Times-nak.

Ezt követően a Revolut amerikai leányvállalata több millió dolláros készpénzinjekciót kért az anyavállalattól, illetve elkezdték felgöngyölíteni az ügyet és végül 2022 tavaszára kijavították a hibát.

A lopással kapcsolatos veszteséget a Revolut nem tárta fel külön a 2021-es pénzügyi beszámolójában.

A Revolut nem kívánta kommentálni az ügyet.

A tavasszal kirobbant botrány óta továbbra sem tudni, milyen számokkal zárta a 2021-es pénzügyi évet a cég. Az ügy egyik következményeként veszélybe került a Revolut banki engedélyének megszerzése is az Egyesült Királyságban. A befektetők, mint a Molten Ventures, vagy a Shroders már elkezdték beárazni, hogy a Revolut nem kapja meg – a további növekedését segítő – banki engedélyt, így 40%-kal csökkentették a Revolutban elhelyezett befektetésük értékét.

[Financial Times] | Címlapfotó forrása és licenc: Ascannio – stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!