BankTechShow

Építkeznek a bankok a metaverzumban. A JPMorgan a Decentralandbe költözött

Szerző: | 2022. 02. 23. | Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

A JPMorgan újabb technológiai (és stratégiai) előnyre tett szert a bankszektorban. A Decentraland metaverzumát építi annak közösségével együtt. 2022. április 27-én a PayTechShow-n külön vizsgáljuk a metaverzum gazdaságát, valamint a blockchain technológia szerepét a pénzügyekben.

A Bank megjelenése a Decentraland metaverzumában csak az első lépés. Ahogy a fizikai világban is a globális kereskedelem központja a JPMorgan, a virtuális térben is központi helyet kíván elfoglalni; a legnépesebb platformok mindegyikén várhatóan kiépíti jelenlétét.

A JPMorgan Metaverse Lounge bejelentéssel egyidőben a társaság publikálta white paperét, melyben útmutatót ad ahhoz, hogy a vállalkozások hogyan gondolhatják végig a metaverzum lehetőségeit. Az viszont még nyitott kérdés, hogy mi a metaverzum-megjelenések elsődleges üzleti célja a JPMorgan üzletpolitikájában.

Mi a Decentraland?

A Decentraland blockchain alapú online tér, az első teljesen decentralizált virtuális világ. A Decentraland világában a Decentraland DAO (Decentralized Autonomous Organization) birtokolja a legfontosabb okos szerződéseket és eszközöket, így pl. a LAND, az ESTATES okos szerződéseket, a Wearables és Content szervereket, valamint a Marketplace-t.

A játékosok közössége alakítja a szabályokat. A játékosok egyrészt maguk építik a teret, másrészt interakciókat hajtanak végre. A Decentraland saját pénze a MANA. A legtöbb MANA-val a Decentraland DAO rendelkezik, melynek egy részét a Decentraland üzemeltetésére, egyes belső kezdeményezések felkarolására fordítja.

A játékosok számára a tér felfedezése ingyenes. A játékosok létrehozhatják saját avatarjukat, majd – MANA birtokában – vásárolhatnak, eladhatnak, részt vehetnek virtuális eseményeken, akár díjakat is nyerhetnek.

Mit csinál a JPMorgan a metaverzumban?

A Bank a feltörekvő technológiák pénzügyi alkalmazási lehetőségeinek kutatásában, kísérleti alkalmazásában élen jár. 2016-ban indította el Quorum néven vállalati belső “enterprise” blockchain platformját, melyet 2019-ben a Microsofttal együttműködésben továbbfejlesztett, és így alkalmassá tette arra, hogy külső cégek, pl. partnerei is csatlakozzanak a hálózathoz. A JPMorgan blockchain hálózatán jelenleg mintegy 400 bank bankközi tranzakciói futnak.

2020 őszén indult a JPMorgan blockchain innovációs divíziója, a külön brand alatt futó Onyx. Az Onyx egy blockchain ökoszisztémát épít, kutatásai között kiemelt helyet foglal el olyan infrastruktúrák létrehozása, illetve alkalmazási lehetőségek feltárása, melyekkel a Bank az ügyfelei számára teremt értéket. Ilyen például a játékipar részére a blockchain és más fizetési technológiák elérésének biztosítása.

Az Onyx fejlesztői által kialakított JPMorgan Metaverse Lounge-ban jelenleg

a Bank blockchain kutatásainak eredményeivel ismerkedhetnek a látogatók.

A kétszintes térben Jamie Dimon digitális portréja fogadja a betérőket, a felső szinten pedig a kriptogazdasággal ismerkedhetnek a látogatók. A Lounge nem bankfiók, nem kínál pénzügyi szolgáltatásokat, jelenleg virtuális bemutatóterem.

Címlapfotó forrása: Bloomberg

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!