FinTechShow-7.0

Építkeznek a bankok a metaverzumban. A JPMorgan a Decentralandbe költözött

Szerző: | 2022. 02. 23. | Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja
A JPMorgan újabb technológiai (és stratégiai) előnyre tett szert a bankszektorban. A Decentraland metaverzumát építi annak közösségével együtt. 2022. április 27-én a PayTechShow-n külön vizsgáljuk a metaverzum gazdaságát, valamint a blockchain technológia szerepét a pénzügyekben.

A Bank megjelenése a Decentraland metaverzumában csak az első lépés. Ahogy a fizikai világban is a globális kereskedelem központja a JPMorgan, a virtuális térben is központi helyet kíván elfoglalni; a legnépesebb platformok mindegyikén várhatóan kiépíti jelenlétét.

A JPMorgan Metaverse Lounge bejelentéssel egyidőben a társaság publikálta white paperét, melyben útmutatót ad ahhoz, hogy a vállalkozások hogyan gondolhatják végig a metaverzum lehetőségeit. Az viszont még nyitott kérdés, hogy mi a metaverzum-megjelenések elsődleges üzleti célja a JPMorgan üzletpolitikájában.

Mi a Decentraland?

A Decentraland blockchain alapú online tér, az első teljesen decentralizált virtuális világ. A Decentraland világában a Decentraland DAO (Decentralized Autonomous Organization) birtokolja a legfontosabb okos szerződéseket és eszközöket, így pl. a LAND, az ESTATES okos szerződéseket, a Wearables és Content szervereket, valamint a Marketplace-t.

A játékosok közössége alakítja a szabályokat. A játékosok egyrészt maguk építik a teret, másrészt interakciókat hajtanak végre. A Decentraland saját pénze a MANA. A legtöbb MANA-val a Decentraland DAO rendelkezik, melynek egy részét a Decentraland üzemeltetésére, egyes belső kezdeményezések felkarolására fordítja.

A játékosok számára a tér felfedezése ingyenes. A játékosok létrehozhatják saját avatarjukat, majd – MANA birtokában – vásárolhatnak, eladhatnak, részt vehetnek virtuális eseményeken, akár díjakat is nyerhetnek.

Mit csinál a JPMorgan a metaverzumban?

A Bank a feltörekvő technológiák pénzügyi alkalmazási lehetőségeinek kutatásában, kísérleti alkalmazásában élen jár. 2016-ban indította el Quorum néven vállalati belső “enterprise” blockchain platformját, melyet 2019-ben a Microsofttal együttműködésben továbbfejlesztett, és így alkalmassá tette arra, hogy külső cégek, pl. partnerei is csatlakozzanak a hálózathoz. A JPMorgan blockchain hálózatán jelenleg mintegy 400 bank bankközi tranzakciói futnak.

2020 őszén indult a JPMorgan blockchain innovációs divíziója, a külön brand alatt futó Onyx. Az Onyx egy blockchain ökoszisztémát épít, kutatásai között kiemelt helyet foglal el olyan infrastruktúrák létrehozása, illetve alkalmazási lehetőségek feltárása, melyekkel a Bank az ügyfelei számára teremt értéket. Ilyen például a játékipar részére a blockchain és más fizetési technológiák elérésének biztosítása.

Az Onyx fejlesztői által kialakított JPMorgan Metaverse Lounge-ban jelenleg

a Bank blockchain kutatásainak eredményeivel ismerkedhetnek a látogatók.

A kétszintes térben Jamie Dimon digitális portréja fogadja a betérőket, a felső szinten pedig a kriptogazdasággal ismerkedhetnek a látogatók. A Lounge nem bankfiók, nem kínál pénzügyi szolgáltatásokat, jelenleg virtuális bemutatóterem.

Címlapfotó forrása: Bloomberg

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!