PayTechShow 4.0

Így építi a kriptogazdaságot az Egyesült Államok legnagyobb bankja

Szerző: | 2019. 02. 21. | Blockchain, Összes hír

PayTechShow 4.0

“Minden, ami jelenleg a világon pénzügyileg létezik az a blokkláncra költözik a jövőben és ez lesz a fizetési tranzakciók alapja” – nyilatkozta a J.P. Morgan, az Egyesült Államok legnagyobb bankja a saját digitális token, a JPM Coin kibocsátása kapcsán.

Folytatódik gőzerővel a bankok és a pénzügyi közvetítők szerepének átalakulása a (banki) tokenek megjelenésével. A J.P. Morgan bejelentése kapcsán

úgy tűnik, a centralizált szervezetek hozhatják meg az áttörést a blokklánc és a kriptopénzek számára.

Mi az a JPM Coin?

A JPM Coin nem egy újabb kriptovaluta, hanem egy befektetési bank eszközeinek tokenizációja, ami rengeteg kérdést felvet és ilyen értelemben

trójai faló a szabályozó számára.

A blokklánc alapú technológia egyik legnagyobb vállalati bevezetésének tekinthető, hogy a J.P. Morgan a tavalyi évhez képest több mint kétszeresére növelte az intézmények számát a – konzorcium blokklánc alapú (Quorum) – bankközi információs rendszerében. Úgy tűnik, hogy

az elosztott főkönyvi technológia valós üzleti felhasználása elkezdődött a koncorcium blokklánc keretrendszerek térnyerésével.

Kapcsolódó cikk:

Már több mint 175 intézmény csatlakozott a rendszerhez és a J.P. Morgen aktívan dolgozik a compliance, az adatvédelmi és jogi kérdéseken is, aminek eredménye a kereskedelmi banki betétek „tokenizálása” lehet. A Moody’s hitelminősítő máris nagy reményt fűz a JPMorgan tokenhez, ami már látszódik a bank pontszámaiban is.

Szabályozói kihívások és a harmadik út

Különösen izgalmas, hogy a Quorum esetén mennyire hatékonyak az ügyfélazonosítási (KYC – Know Your Client/Customer) és a pénzmosás elleni (AML) eljárások. Ennél mélyebb kérdést vet fel, hogy

végső soron mi lesz a törvényes fizetőeszköz sorsa?

Ha mondjuk a J.P. Morgan által ellenőrzött zárt, engedélyhez kötött vállalati környezetben résztvevő intézmények betétei dollárból JPM Coinná alakulnak az ügyfélátutalások megkönnyítése érdekében, akkor azt kell-e törvényes fizetőeszköznek tekintenünk jogi szenpontból? Avagy megmarad – akár a közvetlen – felelőssége a jegybankoknak, akár a lakosság, akár a vállalati szegmens felé, mint egyfajta végső pénz teremtőnek?

Létezhet-e egy harmadik út is és külön “pénzfunkciók fognak létrejönni”, azaz lesz majd “lakossági” és “vállalati” pénz és meglesz az átjárás e kettő között? És akkor

a JPM Coin már az ilyen interoperábilis bankhálózat-integráció kezdetét jelenti?

Az eredeti cikk a szerző saját blogján jelent meg „JP Morgan: szerva itt, csere ott?” címmel.

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Egy digitális jogász a digitális fizetőeszközökről és a blockchain technológiáról. Lelkes híve a kriptovaluták világának, a Programozható Gazdaságnak és az egészséges szabályozásnak. Hisz abban, hogy az elosztott főkönyvi technológia paradigmaváltást jelent majd a gazdasági élet számos területén. Írásai a DigitalCash.hu weboldalon olvashatók.

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!