BankTechShow

Érkeznek az első PSD2 fecskék. Magyarországra is berepülhetnek

Szerző: | 2018. 02. 15. | Fintech startupok, Nemzetközi fintech startupok, Open banking, Összes hír, PSD2, Szabályozás

A Bud és a Flux az első fintech fecskék az Európai Unióban, amelyek a PSD2 licencek birtokában Számlainformációs és Fizetés-Kezdeményezési Szolgáltatóvá váltak. A licencük kiterjed a teljes EU-ra, így a magyar piacon is bármikor megjelenhetnek.

2018. január 13-án, a második pénzforgalmi irányelv (PSD2) kötelező alkalmazásának napjától a digitális pénzügyek új korszakába léptünk. A PSD2 eredményeként új szereplők léphetnek a pénzügyi szolgáltatások piacára az Európai Unió összes tagállamában – függetlenül attól, melyik tagállamban szerezték meg a licencet. Az első fecskék már meg is érkeztek. Ha most ismerkedsz a PSD2 világával, itt megtalálsz minden hasznos tudnivalót, cikkeket, amiket érdemes elolvasnod.

A Bud az elsők között

A Bud saját fejlesztésű, adatelemző technológiára épülő piactér modelljéről tavaly novemberben írtunk. A prototípusok tesztelésére és éles pilotok indítására is alkalmas platformra a pénzügyi szolgáltatók API hozzáféréseken keresztül tudnak felcsatlakozni. A bankok számára olyannyira vonzó értékajánlatot sikerült a fintech startupnak összerakni, hogy a HSBC már le is csapott a rájuk. Integrálták a Bud megoldását és saját ügyfelei körében már tesztelik az új szolgáltatást.

PSD2 Bud fintech

A Bud blogján megtudtuk, hogy két licencet igényeltek, amiket megkaptak az angol szabályozótól. A Számlainformációs Szolgáltató (AISP) licence birtokában – az Open Banking keretében – a Bud a 9 legnagyobb angol bank ügyfeleinek adataihoz fér hozzá (persze, csak az ügyfelek felhatalmazásának birtokában). A Fizetés-Kezdeményezi Szolgáltató (PISP) licence segítségével pedig már fizetést is indíthatnak, pénzküldést kezdeményezhetnek a Bud platformot használó ügyfelek.

Open Banking: “Nyílt Bankolás”

Az Egyesült Királyságban a PSD2 szabályozásnál eggyel tovább mentek, ami megkönnyítheti a Bud és a hozzá hasonló fintech startupok életét. A helyi versenyhatóság, a CMA (Competition & Markets Authority) lépésének köszönhetően az Egyesült Királyságban hamarosan eljöhet a valódi nyílt bankolás időszaka.

Az Open Banking keretében ugyanis nem csak arra  kötelezték a 9 legnagyobb angol bankot, hogy a számlavezető rendszerüket megnyissák, hanem arra is, hogy mindezt egységes formában, standardizált API-kon keresztül tegyék meg. Azért csak “hamarosan”, mert az előírt határidőre – ami megegyezik a PSD2 alkalmazásának időpontjával – 9 helyett csak 3 bank tudott elkészülni a szükséges fejlesztéssel: a Lloyds Banking Group, a Danske és az AIB (Allied Irish Bank). A többi bank indulása márciusban várható.

Az open banking implementáció megvalósítását egy különálló szervezet az OBIE (Open Banking Implementation Entity) irányítja és felügyeli.

A most megszerzett licencek megkönnyítik a fintech startup számára olyan pénzügyi szolgáltatások elérhetővé tételét a piactéren, mint a fogyasztási és jelzálog hitelek, a befektetés, vagy a nem befektetési célú biztosítások.

A Flux: aggregált loyalty rendszer felépítése

A Flux a bolti nyugták digitalizálásán keresztül a kosár adatokra hajt és az adatok automatizált feldolgozásával az adat-aranybányát hasznosítja. A Monzo mellett a Starling Bank és a Barclays is rástartolt már a megoldásra.

A Flux-Starling partnerség – a digitális bizonylat funkció mellett – időközben kiegészült a Flux loyalty szolgáltatásával is. Az újabb integráció eredményeként, ha az ügyfél a Starling mobilapplikációban bekapcsolja a Flux szolgáltatását, akkor a digitalizált kosáradatok mellett most már a loyalty pontjait is látja, miután a kereskedőnél fizetett a Starling kártyájával.

Ha pedig elegendő hűségpontot összegyűjtött a termékbeváltáshoz, akkor a Flux – a kereskedő helyett – automatikusan jóváírja a Starling bankszámlán az adott termék ellenértékét.

flux fintech

A fintech startup blogján elérhető információ szerint elsőként kapták meg a szabályozótól a Számlainformációs Szolgáltató (AISP) jogosultságot. A Flux aktív résztvevője az open banking implementációnak és támogatja az élesítéséért felelős szervezet, az OBIE munkáját.

A nyílt bankolás megvalósulásával a Flux – az új license birtokában – egy aggregált loyalty rendszer felépítésével azt is megteheti majd, hogy a különböző bankkártyákkal gyűjtött pontokat összesítve mutatja meg az ügyfelek számára és a pontbeváltást elérhetővé teszi bármely kártyán keresztül – függetlenül attól, hogy a pontgyűjtés melyik kártyával történt.

Keressük a digitális pénzügyek leginnovatívabb megoldásait

Ha adatbányászattal, mesterséges intelligenciával, blockchain fejlesztéssel vagy más úttörő technológiával foglalkozol, mellyel egyszerűbbé, hatékonyabbá tehető a pénzügyek kezelése, akkor ott a helyed a májusi Fintechshow-n! A nevezéseket 2018. március 20-ig várjuk. További infok itt.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!