FinTechShow-7.0

Érkeznek az első PSD2 fecskék. Magyarországra is berepülhetnek

Szerző: | 2018. 02. 15. | Fintech startupok, Nemzetközi fintech startupok, Open banking, Összes hír, PSD2, Szabályozás

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Bud és a Flux az első fintech fecskék az Európai Unióban, amelyek a PSD2 licencek birtokában Számlainformációs és Fizetés-Kezdeményezési Szolgáltatóvá váltak. A licencük kiterjed a teljes EU-ra, így a magyar piacon is bármikor megjelenhetnek.

2018. január 13-án, a második pénzforgalmi irányelv (PSD2) kötelező alkalmazásának napjától a digitális pénzügyek új korszakába léptünk. A PSD2 eredményeként új szereplők léphetnek a pénzügyi szolgáltatások piacára az Európai Unió összes tagállamában – függetlenül attól, melyik tagállamban szerezték meg a licencet. Az első fecskék már meg is érkeztek. Ha most ismerkedsz a PSD2 világával, itt megtalálsz minden hasznos tudnivalót, cikkeket, amiket érdemes elolvasnod.

A Bud az elsők között

A Bud saját fejlesztésű, adatelemző technológiára épülő piactér modelljéről tavaly novemberben írtunk. A prototípusok tesztelésére és éles pilotok indítására is alkalmas platformra a pénzügyi szolgáltatók API hozzáféréseken keresztül tudnak felcsatlakozni. A bankok számára olyannyira vonzó értékajánlatot sikerült a fintech startupnak összerakni, hogy a HSBC már le is csapott a rájuk. Integrálták a Bud megoldását és saját ügyfelei körében már tesztelik az új szolgáltatást.

PSD2 Bud fintech

A Bud blogján megtudtuk, hogy két licencet igényeltek, amiket megkaptak az angol szabályozótól. A Számlainformációs Szolgáltató (AISP) licence birtokában – az Open Banking keretében – a Bud a 9 legnagyobb angol bank ügyfeleinek adataihoz fér hozzá (persze, csak az ügyfelek felhatalmazásának birtokában). A Fizetés-Kezdeményezi Szolgáltató (PISP) licence segítségével pedig már fizetést is indíthatnak, pénzküldést kezdeményezhetnek a Bud platformot használó ügyfelek.

Open Banking: “Nyílt Bankolás”

Az Egyesült Királyságban a PSD2 szabályozásnál eggyel tovább mentek, ami megkönnyítheti a Bud és a hozzá hasonló fintech startupok életét. A helyi versenyhatóság, a CMA (Competition & Markets Authority) lépésének köszönhetően az Egyesült Királyságban hamarosan eljöhet a valódi nyílt bankolás időszaka.

Az Open Banking keretében ugyanis nem csak arra  kötelezték a 9 legnagyobb angol bankot, hogy a számlavezető rendszerüket megnyissák, hanem arra is, hogy mindezt egységes formában, standardizált API-kon keresztül tegyék meg. Azért csak “hamarosan”, mert az előírt határidőre – ami megegyezik a PSD2 alkalmazásának időpontjával – 9 helyett csak 3 bank tudott elkészülni a szükséges fejlesztéssel: a Lloyds Banking Group, a Danske és az AIB (Allied Irish Bank). A többi bank indulása márciusban várható.

Az open banking implementáció megvalósítását egy különálló szervezet az OBIE (Open Banking Implementation Entity) irányítja és felügyeli.

A most megszerzett licencek megkönnyítik a fintech startup számára olyan pénzügyi szolgáltatások elérhetővé tételét a piactéren, mint a fogyasztási és jelzálog hitelek, a befektetés, vagy a nem befektetési célú biztosítások.

A Flux: aggregált loyalty rendszer felépítése

A Flux a bolti nyugták digitalizálásán keresztül a kosár adatokra hajt és az adatok automatizált feldolgozásával az adat-aranybányát hasznosítja. A Monzo mellett a Starling Bank és a Barclays is rástartolt már a megoldásra.

A Flux-Starling partnerség – a digitális bizonylat funkció mellett – időközben kiegészült a Flux loyalty szolgáltatásával is. Az újabb integráció eredményeként, ha az ügyfél a Starling mobilapplikációban bekapcsolja a Flux szolgáltatását, akkor a digitalizált kosáradatok mellett most már a loyalty pontjait is látja, miután a kereskedőnél fizetett a Starling kártyájával.

Ha pedig elegendő hűségpontot összegyűjtött a termékbeváltáshoz, akkor a Flux – a kereskedő helyett – automatikusan jóváírja a Starling bankszámlán az adott termék ellenértékét.

flux fintech

A fintech startup blogján elérhető információ szerint elsőként kapták meg a szabályozótól a Számlainformációs Szolgáltató (AISP) jogosultságot. A Flux aktív résztvevője az open banking implementációnak és támogatja az élesítéséért felelős szervezet, az OBIE munkáját.

A nyílt bankolás megvalósulásával a Flux – az új license birtokában – egy aggregált loyalty rendszer felépítésével azt is megteheti majd, hogy a különböző bankkártyákkal gyűjtött pontokat összesítve mutatja meg az ügyfelek számára és a pontbeváltást elérhetővé teszi bármely kártyán keresztül – függetlenül attól, hogy a pontgyűjtés melyik kártyával történt.

Keressük a digitális pénzügyek leginnovatívabb megoldásait

Ha adatbányászattal, mesterséges intelligenciával, blockchain fejlesztéssel vagy más úttörő technológiával foglalkozol, mellyel egyszerűbbé, hatékonyabbá tehető a pénzügyek kezelése, akkor ott a helyed a májusi Fintechshow-n! A nevezéseket 2018. március 20-ig várjuk. További infok itt.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!