BankTechShow

Erre a 8 fintech startupra figyel most a világ

Szerző: | 2019. 05. 02. | Fintech startupok, Összes hír

Április végén bejelentette a Globális Pénzügyi Innovációs Hálózat (GFIN), melyik 8 fintech startup jutott be a nemzetközi szabályozói tesztkörnyezetbe. Nyolcból négy megoldás blokklánc alapokon működik. A GFIN célja, hogy segítsék a fintech szereplők globális terjeszkedését. A Magyar Nemzeti Bankon (MNB) keresztül a hazai fintech startupok is kihasználhatják a nemzetközi hálózat előnyeit.

A GFIN-ről

A Globális Pénzügyi Innovációs Hálózat (Global Financial Innovation Network – GFIN) 2019 januárjában jött létre a pénzügyi felügyeletek és szervezetek összefogásában. A hálózat célja a hatóságok és az innovatív piaci szereplők nemzetközi együttműködésének elősegítése, a fintech megoldások globális szintű terjedésének közös támogatása. A GFIN 29 tagja között megtalálható az Egyesült Királyság, Kanada, Hong-Kong, Ausztrália, Szingapúr, vagy Litvánia pénzügyi felügyelete. Az MNB a közép-európai régióból az elsők között csatlakozott a hálózathoz.

Alapvető változásokat indíthat el a kiválasztott 8 fintech

Az első tesztelési fázisra 2019. február 28-ig lehetett jelentkezni. 17 szabályozó összesen 44 fintech megoldást jelölt tesztelésre, amelyek közül április végén nyolcat választottak ki.

„A kiválasztott megoldások a határokon átnyúló szabályozás kérdéseit feszegetik és alapvető változásokat indíthatnak el a pénzügyi közvetítői rendszerben”

– az Egyesült Királyság felügyeletének egyik vezetője szerint.

A globális tesztkörnyezetbe első körben bekerült fintech startupoknak tesztelési forgatókönyvet kell kidolgozniuk az érintett felügyeletekkel közösen. Ha a tesztelési forgatókönyv teljesíti a szabályozói elvárásokat, akkor indulhat a határokon átnyúló tesztelés.

MNB Innovációs Pénzügyi Tesztkörnyezet

Itthon év elején indult el a regulatory sandbox, az MNB Innovációs Pénzügyi Tesztkörnyezet (IPT). Az IPT olyan felügyelt környezetet jelent az innovatív megoldások valós ügyfelekkel történő tesztelésére, ahol a tesztelésre felkészült pénzügyi intézmények ideiglenesen eltérési lehetőséget kaphatnak egyes MNB rendeletekben szabályozott előírásoknak való megfeleléstől.

Az IPT révén az MNB alaposabban megismerheti az innovatív megoldásokat és a jegybank e szempontok alapján esetlegesen felülvizsgálhatja vonatkozó rendeleteinek tartalmát is.

A kiválasztott nyolc fintech megoldás

1. Alphapoint: blockchain alapú platform digitális eszközök kibocsátásához, kereskedéséhez

2. Ascent RegTech: mesterséges intelligencia alapú RegTech

3. ATLANT: digitális eszközök kibocsátási és kereskedési platformja

4. Coinvestion: blockchain alapú befektetési platform

5. DACX: elosztott főkönyvi technológia és mesterséges intelligencia alapú több devizanemes fizetési platform tokenizációs, okos szerződés és escrow szolgáltatással

6. Onfido: digitális személyazonosság kezelő megoldás

7. Starling Trust: viselkedés elemző platform

8. Tradle: blockchain alapú ügyfél-azonosítási és onboarding megoldás

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!