2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.05.02.

Erre a 8 fintech startupra figyel most a világ

Szerző:

Kategóriák:

Április végén bejelentette a Globális Pénzügyi Innovációs Hálózat (GFIN), melyik 8 fintech startup jutott be a nemzetközi szabályozói tesztkörnyezetbe. Nyolcból négy megoldás blokklánc alapokon működik. A GFIN célja, hogy segítsék a fintech szereplők globális terjeszkedését. A Magyar Nemzeti Bankon (MNB) keresztül a hazai fintech startupok is kihasználhatják a nemzetközi hálózat előnyeit.

A GFIN-ről

A Globális Pénzügyi Innovációs Hálózat (Global Financial Innovation Network – GFIN) 2019 januárjában jött létre a pénzügyi felügyeletek és szervezetek összefogásában. A hálózat célja a hatóságok és az innovatív piaci szereplők nemzetközi együttműködésének elősegítése, a fintech megoldások globális szintű terjedésének közös támogatása. A GFIN 29 tagja között megtalálható az Egyesült Királyság, Kanada, Hong-Kong, Ausztrália, Szingapúr, vagy Litvánia pénzügyi felügyelete. Az MNB a közép-európai régióból az elsők között csatlakozott a hálózathoz.

Alapvető változásokat indíthat el a kiválasztott 8 fintech

Az első tesztelési fázisra 2019. február 28-ig lehetett jelentkezni. 17 szabályozó összesen 44 fintech megoldást jelölt tesztelésre, amelyek közül április végén nyolcat választottak ki.

„A kiválasztott megoldások a határokon átnyúló szabályozás kérdéseit feszegetik és alapvető változásokat indíthatnak el a pénzügyi közvetítői rendszerben”

– az Egyesült Királyság felügyeletének egyik vezetője szerint.

A globális tesztkörnyezetbe első körben bekerült fintech startupoknak tesztelési forgatókönyvet kell kidolgozniuk az érintett felügyeletekkel közösen. Ha a tesztelési forgatókönyv teljesíti a szabályozói elvárásokat, akkor indulhat a határokon átnyúló tesztelés.

MNB Innovációs Pénzügyi Tesztkörnyezet

Itthon év elején indult el a regulatory sandbox, az MNB Innovációs Pénzügyi Tesztkörnyezet (IPT). Az IPT olyan felügyelt környezetet jelent az innovatív megoldások valós ügyfelekkel történő tesztelésére, ahol a tesztelésre felkészült pénzügyi intézmények ideiglenesen eltérési lehetőséget kaphatnak egyes MNB rendeletekben szabályozott előírásoknak való megfeleléstől.

Az IPT révén az MNB alaposabban megismerheti az innovatív megoldásokat és a jegybank e szempontok alapján esetlegesen felülvizsgálhatja vonatkozó rendeleteinek tartalmát is.

A kiválasztott nyolc fintech megoldás

1. Alphapoint: blockchain alapú platform digitális eszközök kibocsátásához, kereskedéséhez

2. Ascent RegTech: mesterséges intelligencia alapú RegTech

3. ATLANT: digitális eszközök kibocsátási és kereskedési platformja

4. Coinvestion: blockchain alapú befektetési platform

5. DACX: elosztott főkönyvi technológia és mesterséges intelligencia alapú több devizanemes fizetési platform tokenizációs, okos szerződés és escrow szolgáltatással

6. Onfido: digitális személyazonosság kezelő megoldás

7. Starling Trust: viselkedés elemző platform

8. Tradle: blockchain alapú ügyfél-azonosítási és onboarding megoldás

Címkék: