FinTechShow-7.0

Elkészült az Európai Bankhatóság FinTech Munkaterve. 2019-ben jöhet az egységes európai fintech felügyelet

Szerző: | 2018. 03. 27. | Összes hír, Szabályozás

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Az Európai Bankhatóság (EBA) feladata, hogy a fintech szolgáltatások egységes európai felügyeleti gyakorlatának kialakításával segítse az innovatív modellek terjedését. Ennek szellemében készült el a két éves munkaterve, az EBA FinTech Roadmap 2018-2019, melynek részeként az idén létrejön a FinTech Knowledge Hub, az európai szabályozók, bankok, fintech és technológiai cégek közös konzultációs és tudásmegosztó fóruma.

 

Elkészült az Európai Bankhatóság FinTech Munkaterve

 

A 2017. évi fintech piaci konzultáció eredményei rávilágítottak arra, hogy a fintech szolgáltatások eltérő tagállami felügyeleti gyakorlata akadályozza a szolgáltatások határokon átnyúló terjedését. Továbbá, az innovatív fintech üzleti modellek és az úttörő technológiák ismeretének hiányosságai lehetetlenné teszik a kockázatokkal arányos, technológiasemleges szabályozás kialakítását és ezzel akadályozzák a piaci szolgáltatások fejlődését.

Az Európai Bizottság az erős ügyfélhitelesítésről szóló szabályozástechnikai szabvány vitája kapcsán nyilvánvalóvá tette álláspontját a fintech modellek és technológiák fontosságáról és FinTech Akciótervében számos feladatot rótt az Európai Bankhatóságra.

Az EBA a konzultációs eredmények és a Bizottsági elvárások alapján kidolgozta és 2018. március 15-én publikálta a 2018-2019-es évekre szóló munkatervét, az EBA FinTech Roadmap-et.

A FinTech Munkatervben meghatározott főbb feladatok

  • A fintech szolgáltatások és innovatív üzleti modellek tagállami engedélyezési gyakorlatainak feltérképezése és annak biztosítása, hogy az azonos szolgáltatások tagállamonként azonos szabályozási megítélés alá essenek. Az elemzés eredményeként ajánlások, iránymutatások kiadására kerül sor.
  • A szabályozói tesztkörnyezetek (sandboxok) és innovációs platformok (Innovation Hub) tevékenységeinek feltérképezése és a legjobb gyakorlatok közzététele ajánlás, iránymutatás formájában.
  • A különböző fintech megközelítések és modellek hatásainak elemzése a bankok és hitelintézetek jelenlegi üzleti modelljeire.
  • A kiberbiztonsági, kibervédelmi tagállami gyakorlatok felülvizsgálata és az egységes európai védekezés érdekében iránymutatások, ajánlások kidolgozása.
  • PSD2 biztonsági előírásai kapcsán a gyakorlati tapasztalatok felmérése, elemzése és szükség esetén iránymutatások, ajánlások kidolgozása.
  • A fintech szolgáltatásokra vonatkozó tagállami fogyasztóvédelmi követelmények feltérképezése és javaslatok kidolgozása az európai egységes fogyasztóvédelmi és fogyasztói tájékoztatási gyakorlat kialakítására.
  • A PSD2 szabályozási csomag és a GDPR (Általános Adatvédelmi rendelet) összefüggéseinek vizsgálata.
EBA fintech roadmap

Jön az Európai Bankhatóság FinTech Tudásközpontja

A tudásközpont alapvető célja, hogy versenysemleges konzultációs fórumot biztosítson a tagállami hatóságok, fintech cégek, bankok, technológiai cégek számára, ahol közösen vizsgálhatják meg az új technológiák, üzleti modellek, szolgáltatások kockázatait és hatását.

A tudásközpont létrehozásával az EBA az egységes európai szabályozási és felügyeleti gyakorlat kialakítását is kívánja támogatni, ezért a munka eredményét a helyi hatóságok számára iránymutatásokban, tematikus kiadványokban teszi elérhetővé.

Az EBA tudásközpont tevékenységében a 2018. március 20-án startolt MNB Fintech platform (Innovation Hub) is részt vesz majd. A FinTechShow Sandbox mini Akadémiáján az MNB vezetőitől megtudhatjuk a hazai szabályozói Innovation Hub és szabályozói sandbox legfontosabb tudnivalóit.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!