2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.09.04.

Versenytársat kap a sárga csekk és a bankkártya 2019. július 1-től

Szerző:

Kategóriák:

A sárga csekket a mobilunkra küldött fizetési kérelem válthatja fel, a bankkártya helyett pedig az azonnali fizetést is választhatjuk majd. Átutalásaink az év minden napján, minden napszakban 5 másodperc alatt jutnak majd el a címzetthez.

Az MNB rendelkezése értelmében az összes hazai banknak a belföldi, egyedi 10 millió forint alatti átutalásokat 5 másodperc alatt kell eljuttatniuk a feladótól a címzett bankszámlájára úgy, hogy az azonnal felhasználható legyen. Emellett erős szabályozói elvárás a jogszabály szerint opcionális másodlagos azonosító(mobiltelefonszám, e-mail cím, adószám) használati lehetőségének megteremtése, valamint a fizetési kérelem szolgáltatás nyújtása is.

Új lehetőségek az Azonnali Fizetés Rendszerben

  • Az év minden napján, a nap bármely percében indíthatunk utalásokat, amelyek jóváírása azonnal megtörténik.
  • Sokkal egyszerűbben, a címzett mobiltelefonszáma, e-mail címe vagy adószáma megadásával is indíthatunk átutalásokat, küldhetünk pénzt barátainknak, gyermekünknek, vagy kérhetjük a nekünk járó tartozás megfizetését.
  • A sárga csekk és a készpénzes forgalom egyeduralmának csökkenése. A rezsi szolgáltatók, a távközlési társaságok, a biztosítók, az önkormányzatok a jövőben a sárga csekk és az elektronikus számlák helyett fizetési kérelmet is küldhetnek a mobilunkra.
  • A kereskedők pár másodperc alatt hozzájutnak az elektronikusan kifizetett összeghez, a vállalkozásoknak egyszerűbbé válik a számlák teljesítésének nyomon követése, a könyvelők pedig automatizálhatják a kontírozást.

A nemzetközi gyakorlatban az egyik legnépszerűbb eset a baráti közös vacsora számlaösszegének szétosztása. A pincér összeállítja a számlát és a társaság valamely tagja kifizeti azt egy összegben azonnali átutalással. Ezt követően a részösszegekről a fizető fél a vacsora résztvevői számára mobiltelefonon fizetési kérelmet küld, ami a címzettek mobilbanki alkalmazásába push üzenetként azonnal megérkezik.

A fizetési kérelemnél a teendő mindössze a beérkezett kérelem ellenőrzése és a fizetés jóváhagyása. A jóváhagyást követő 5 másodperc múlva a pénzösszeg a vacsorát kifizető fél bankszámláján lesz.

Versenytársat kap a bankkártya

Ha a kereskedő a webshop oldalán a fizetéshez szükséges információkat pl. egy szabványos QR kódba csomagolja, akkor a mobil(banki) alkalmazásunkból a telefonunk kamerájával lefényképezve azt, nem kell kitöltenünk a címzett bankszámlaszámát, adatait, hanem elegendő csak az összeget beírnunk, amit egyetlen kattintással kifizethetünk. Ezt követően az átutalásunk 5 másodpercen belül megjelenik a kereskedő bankszámláján. A kereskedő alkalmazhat olyan megoldást is, amellyel a QR kód a fizetési azonosítón kívül az aktuális kosáradatokat is tartalmazza.

Az azonnali fizetési rendszeren keresztül a kereskedő a számlát, de a garancialevelet is egyetlen üzenetben, a fizetési kérelemben is elküldheti a mobilszámunkra. Innentől a számlákat, a garancialeveleket digitálisan is tárolhatjuk.

Címkék: