Versenytársat kap a sárga csekk és a bankkártya 2019. július 1-től

írta | 2018.09.04. | Azonnali fizetés, Összes hír

A sárga csekket a mobilunkra küldött fizetési kérelem válthatja fel, a bankkártya helyett pedig az azonnali fizetést is választhatjuk majd. Átutalásaink az év minden napján, minden napszakban 5 másodperc alatt jutnak majd el a címzetthez.

Az MNB rendelkezése értelmében az összes hazai banknak a belföldi, egyedi 10 millió forint alatti átutalásokat 5 másodperc alatt kell eljuttatniuk a feladótól a címzett bankszámlájára úgy, hogy az azonnal felhasználható legyen. Emellett erős szabályozói elvárás a jogszabály szerint opcionális másodlagos azonosító(mobiltelefonszám, e-mail cím, adószám) használati lehetőségének megteremtése, valamint a fizetési kérelem szolgáltatás nyújtása is.

Új lehetőségek az Azonnali Fizetés Rendszerben

  • Az év minden napján, a nap bármely percében indíthatunk utalásokat, amelyek jóváírása azonnal megtörténik.
  • Sokkal egyszerűbben, a címzett mobiltelefonszáma, e-mail címe vagy adószáma megadásával is indíthatunk átutalásokat, küldhetünk pénzt barátainknak, gyermekünknek, vagy kérhetjük a nekünk járó tartozás megfizetését.
  • A sárga csekk és a készpénzes forgalom egyeduralmának csökkenése. A rezsi szolgáltatók, a távközlési társaságok, a biztosítók, az önkormányzatok a jövőben a sárga csekk és az elektronikus számlák helyett fizetési kérelmet is küldhetnek a mobilunkra.
  • A kereskedők pár másodperc alatt hozzájutnak az elektronikusan kifizetett összeghez, a vállalkozásoknak egyszerűbbé válik a számlák teljesítésének nyomon követése, a könyvelők pedig automatizálhatják a kontírozást.

A nemzetközi gyakorlatban az egyik legnépszerűbb eset a baráti közös vacsora számlaösszegének szétosztása. A pincér összeállítja a számlát és a társaság valamely tagja kifizeti azt egy összegben azonnali átutalással. Ezt követően a részösszegekről a fizető fél a vacsora résztvevői számára mobiltelefonon fizetési kérelmet küld, ami a címzettek mobilbanki alkalmazásába push üzenetként azonnal megérkezik.

A fizetési kérelemnél a teendő mindössze a beérkezett kérelem ellenőrzése és a fizetés jóváhagyása. A jóváhagyást követő 5 másodperc múlva a pénzösszeg a vacsorát kifizető fél bankszámláján lesz.

Versenytársat kap a bankkártya

Ha a kereskedő a webshop oldalán a fizetéshez szükséges információkat pl. egy szabványos QR kódba csomagolja, akkor a mobil(banki) alkalmazásunkból a telefonunk kamerájával lefényképezve azt, nem kell kitöltenünk a címzett bankszámlaszámát, adatait, hanem elegendő csak az összeget beírnunk, amit egyetlen kattintással kifizethetünk. Ezt követően az átutalásunk 5 másodpercen belül megjelenik a kereskedő bankszámláján. A kereskedő alkalmazhat olyan megoldást is, amellyel a QR kód a fizetési azonosítón kívül az aktuális kosáradatokat is tartalmazza.

Az azonnali fizetési rendszeren keresztül a kereskedő a számlát, de a garancialevelet is egyetlen üzenetben, a fizetési kérelemben is elküldheti a mobilszámunkra. Innentől a számlákat, a garancialeveleket digitálisan is tárolhatjuk.

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.