BankTechShow

Felhőszolgáltatások a pénzügyi szektorban: biztonság és modernizáció kéz a kézben

Szerző: | 2023. 11. 20. | BankTech, BankTechShow, Összes hír

Izgalommal követi mindenki a pénzügyi szektor felhőszolgáltatások iránt megnövekedett nyitottságát. A hazai pénzügyi szektorban meghatározó beszállítói szereplőket megszólaltató cikksorozatunkban ezúttal a felhőszolgáltatásokban rejlő lehetőségeket mértük fel.

A pénzügyi szektor szereplőinek körében egyre nagyobb teret kapnak a felhőszolgáltatások. Ennek egyik oka a folyamatosan emelkedő üzemeltetési költségek, továbbá az örökölt (legacy) IT rendszerek körülményessége is indokolja.

A modernizáció elkerülhetetlen, ha az iparági szereplők szeretnének lépést tartani a rohamosan növekvő tranzakció számokkal – miközben persze továbbra is a biztonság marad az egyik legfontosabb szempont. Ugyanakkor IT stratégiai kérdés is, hogy a bank, pénzügyi szolgáltató nyitott-e a felhőszolgáltatások által kínált előnyökre.

Jagusztin László az Alerant Zrt. technológiai vezetőjének tapasztalatai alapján felhőszolgáltatások igénybevétele esetén az alábbi felhasználási területek a leggyakoribbak:

  • SAAS alapú üzleti alkalmazások bevezetése,
  • az irodai és csoportmunka alkalmazások felhőbe való költöztetése,
  • a fejlesztési projektek első pilot/prototípus fázisának felhőben való elindítása,
  • az integrált fejlesztői/Dev(Sec)Ops környezetek felhőbe való költöztetése,
  • a több országban bevezetendő IT rendszerek szabványosítása felhő alapon,
  • az innovatív technológiák felhő szolgáltatásként igénybevétele, mint a gépi tanulás és AI, illetve a nagymennyiségű adatok feldolgozása és analízise felhő szolgáltatások használatával.

A felhő szolgáltatók jellemzően több száz IT szolgáltatást kínálnak az ügyfeleknek, amelyek kiegészíthetik a jelenlegi IT képességeiket. Ezek jellemzően integrált szolgáltatások, minél többet vesz igénybe az ügyfél, annál könnyebb egy adott üzleti megoldás megvalósítása felhő alapon.

A felhő szolgáltatások bevezetése azonban komoly biztonsági, megfelelőségi, erőforrás, kompetencia és üzemeltetési kihívást is jelent egy pénzügyi szolgáltató részéről. A technológia használata elismerten komoly befektetést igényel az ügyfelek részéről – aminek persze a megtérülését is biztosítani kell.

,,A FinOPS bevezetése a bankok működésében elő tudja segíteni a pénzügyi kockázatok mérséklését, a lehetséges megtérülés tervezését és mérését. Kihasználatlan terület jelenleg a legacy rendszerek egy részének felhőbe való migrációja, jelenleg az ezzel kapcsolatos kezdeti befektetés mértéke még meghaladja a várható nyereséget, ezért ilyen projektből kevés van.”

Jagusztin László

technológiai vezető, Alerant

Jagusztin László szakmai véleménye szerint azoknál a vállalkozásoknál azonban, ahol a megfelelő szakértelem és tapasztalat rendelkezésre áll, ott érdemes migrációs kérdésekkel is foglalkozni; példaként az Alerant Zrt. is felhőbe migrálta az összes IT rendszerét ebben az évben, ami egy igazi siker projekt lett a cég életében.

Vitályos Áron

Előadás: Hibrid a jövő?

Hernádi József, Atos Hungary, CEO, country manager

BankTechShow 1.0: Hogyan épül a jövő digitális bankja? | 2023. november 23.

Konténerizáció

A konténerizáció az alkalmazások technológiai és környezeti szabványosításában segíthet, illetve a függőségek csökkentését támogathatja hosszútávon.

,,A konténerizált alkalmazások könnyebben mozgathatók felhőbe, a változás kezelésük sebessége lényegesen nagyobb, a változtatások végrehajtásának komplexitása pedig lényegesen kisebb. Ezek mind elősegítik az alkalmazások gyorsabb, alacsonyabb költségű és egyszerűbb szállítását.”

– mondta Jagusztin László, aki büszkén kiemelte, hogy Magyarországon az Alerant Zrt. az egyik legtöbb konténerizációs platform bevezetést végezte a pénzügyi szektorban, ezért a vállalat jelentős tapasztalattal rendelkezik ezen a területen.

Vitályos Áron

Előadás: Hogyan használjuk jól az AWS felhőt a pénzügyi szektorban?

Révész Róbert, TC2, CEO, társalapító

BankTechShow 1.0: Hogyan épül a jövő digitális bankja? | 2023. november 23.

Low-code/no-code eszközök

A kevés kódolással járó és a kódolást nem igénylő (low-code/no-code, LC/NC) alkalmazásfejlesztési eszközök idővel demokratizálhatják a vállalati alkalmazásfejlesztést. Jelentősége abban rejlik, hogy olyan vállalati területeket, szakértőket is be tudunk vonni az alkalmazások fejlesztésébe, ami eddig csak a magasan képzett IT fejlesztők területe volt.

Az ilyen alkalmazások bevezetés persze komoly befektetést igényel a vállalatok részéről: létre kell hozni egy jól használható, könnyen hozzáférhető, biztonságos, minden ellenőrzést/validációt tartalmazó adat és integrációs réteget, amire már nagy sebességgel lehet építeni az alkalmazásokat.

,,A low-code/no-code alkalmazások szállítási folyamatait, futtató környezetét is úgy kell kialakítanunk, hogy minden IT és biztonsági követelménynek előre megfeleljenek, mert ezek implementálása nem várható el a a low-code/no-code fejlesztőktől. Tapasztalataink szerint ezeknek az előfeltételeknek a kialakítása még folyamatban van a pénzügyi szektorban.”

– nyilatkozta Jagusztin László.

A bankok digitális jövőjét meghatározó technológiai trendekkel, az újgenerációs megoldásokkal 2023. november 23-án a BankTechShow-n foglalkozunk Magyarország vezetői banki és IT cégeinek technológiai és üzleti vezetőivel közösen. További részletek: BankTechShow 1.0

Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Urbán Anikó

Lássuk be, a pénzügyi innováció a bölcsészeket sem kerüli el; jó példa erre Anikó. Újságíróként és társadalomtudományokkal foglalkozó szakemberként azt vette észre, hogy a technológia emberekre gyakorolt hatásával egyre többet foglalatoskodik. Humán beállítottsága ellenére (értsd: izgul adóbevalláskor és számlázáskor, hogy mit ront el…) már korán látott számlavezetési rendszer bevezetésére vonatkozó projektet majd újságíróként is az IT területen talált otthont. Hiszi, hogy a kíváncsiság és a nyitottság minden szektorba jó belépő.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!