2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.11.20.

Felhőszolgáltatások a pénzügyi szektorban: biztonság és modernizáció kéz a kézben

Szerző:

Kategóriák:

Izgalommal követi mindenki a pénzügyi szektor felhőszolgáltatások iránt megnövekedett nyitottságát. A hazai pénzügyi szektorban meghatározó beszállítói szereplőket megszólaltató cikksorozatunkban ezúttal a felhőszolgáltatásokban rejlő lehetőségeket mértük fel.

A pénzügyi szektor szereplőinek körében egyre nagyobb teret kapnak a felhőszolgáltatások. Ennek egyik oka a folyamatosan emelkedő üzemeltetési költségek, továbbá az örökölt (legacy) IT rendszerek körülményessége is indokolja.

A modernizáció elkerülhetetlen, ha az iparági szereplők szeretnének lépést tartani a rohamosan növekvő tranzakció számokkal – miközben persze továbbra is a biztonság marad az egyik legfontosabb szempont. Ugyanakkor IT stratégiai kérdés is, hogy a bank, pénzügyi szolgáltató nyitott-e a felhőszolgáltatások által kínált előnyökre.

Jagusztin László az Alerant Zrt. technológiai vezetőjének tapasztalatai alapján felhőszolgáltatások igénybevétele esetén az alábbi felhasználási területek a leggyakoribbak:

  • SAAS alapú üzleti alkalmazások bevezetése,
  • az irodai és csoportmunka alkalmazások felhőbe való költöztetése,
  • a fejlesztési projektek első pilot/prototípus fázisának felhőben való elindítása,
  • az integrált fejlesztői/Dev(Sec)Ops környezetek felhőbe való költöztetése,
  • a több országban bevezetendő IT rendszerek szabványosítása felhő alapon,
  • az innovatív technológiák felhő szolgáltatásként igénybevétele, mint a gépi tanulás és AI, illetve a nagymennyiségű adatok feldolgozása és analízise felhő szolgáltatások használatával.

A felhő szolgáltatók jellemzően több száz IT szolgáltatást kínálnak az ügyfeleknek, amelyek kiegészíthetik a jelenlegi IT képességeiket. Ezek jellemzően integrált szolgáltatások, minél többet vesz igénybe az ügyfél, annál könnyebb egy adott üzleti megoldás megvalósítása felhő alapon.

A felhő szolgáltatások bevezetése azonban komoly biztonsági, megfelelőségi, erőforrás, kompetencia és üzemeltetési kihívást is jelent egy pénzügyi szolgáltató részéről. A technológia használata elismerten komoly befektetést igényel az ügyfelek részéről – aminek persze a megtérülését is biztosítani kell.

,,A FinOPS bevezetése a bankok működésében elő tudja segíteni a pénzügyi kockázatok mérséklését, a lehetséges megtérülés tervezését és mérését. Kihasználatlan terület jelenleg a legacy rendszerek egy részének felhőbe való migrációja, jelenleg az ezzel kapcsolatos kezdeti befektetés mértéke még meghaladja a várható nyereséget, ezért ilyen projektből kevés van.”

Jagusztin László

technológiai vezető, Alerant

Jagusztin László szakmai véleménye szerint azoknál a vállalkozásoknál azonban, ahol a megfelelő szakértelem és tapasztalat rendelkezésre áll, ott érdemes migrációs kérdésekkel is foglalkozni; példaként az Alerant Zrt. is felhőbe migrálta az összes IT rendszerét ebben az évben, ami egy igazi siker projekt lett a cég életében.

Vitályos Áron

Előadás: Hibrid a jövő?

Hernádi József, Atos Hungary, CEO, country manager

BankTechShow 1.0: Hogyan épül a jövő digitális bankja? | 2023. november 23.

Konténerizáció

A konténerizáció az alkalmazások technológiai és környezeti szabványosításában segíthet, illetve a függőségek csökkentését támogathatja hosszútávon.

,,A konténerizált alkalmazások könnyebben mozgathatók felhőbe, a változás kezelésük sebessége lényegesen nagyobb, a változtatások végrehajtásának komplexitása pedig lényegesen kisebb. Ezek mind elősegítik az alkalmazások gyorsabb, alacsonyabb költségű és egyszerűbb szállítását.”

– mondta Jagusztin László, aki büszkén kiemelte, hogy Magyarországon az Alerant Zrt. az egyik legtöbb konténerizációs platform bevezetést végezte a pénzügyi szektorban, ezért a vállalat jelentős tapasztalattal rendelkezik ezen a területen.

Vitályos Áron

Előadás: Hogyan használjuk jól az AWS felhőt a pénzügyi szektorban?

Révész Róbert, TC2, CEO, társalapító

BankTechShow 1.0: Hogyan épül a jövő digitális bankja? | 2023. november 23.

Low-code/no-code eszközök

A kevés kódolással járó és a kódolást nem igénylő (low-code/no-code, LC/NC) alkalmazásfejlesztési eszközök idővel demokratizálhatják a vállalati alkalmazásfejlesztést. Jelentősége abban rejlik, hogy olyan vállalati területeket, szakértőket is be tudunk vonni az alkalmazások fejlesztésébe, ami eddig csak a magasan képzett IT fejlesztők területe volt.

Az ilyen alkalmazások bevezetés persze komoly befektetést igényel a vállalatok részéről: létre kell hozni egy jól használható, könnyen hozzáférhető, biztonságos, minden ellenőrzést/validációt tartalmazó adat és integrációs réteget, amire már nagy sebességgel lehet építeni az alkalmazásokat.

,,A low-code/no-code alkalmazások szállítási folyamatait, futtató környezetét is úgy kell kialakítanunk, hogy minden IT és biztonsági követelménynek előre megfeleljenek, mert ezek implementálása nem várható el a a low-code/no-code fejlesztőktől. Tapasztalataink szerint ezeknek az előfeltételeknek a kialakítása még folyamatban van a pénzügyi szektorban.”

– nyilatkozta Jagusztin László.

A bankok digitális jövőjét meghatározó technológiai trendekkel, az újgenerációs megoldásokkal 2023. november 23-án a BankTechShow-n foglalkozunk Magyarország vezetői banki és IT cégeinek technológiai és üzleti vezetőivel közösen. További részletek: BankTechShow 1.0

Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék: