2022.07.27.

Kitörni a lakásbérleti csapdából. Felkarolták a “bérlőből tulajdonos” modellt

Szerző:

A lakásbérlés csapdájának elkerülését, az első lakástulajdon megszerzését segíti a legnagyobb brit lakásszövetkezet, a Nationwide Building Society új fintech befektetése. A Kettel Homes fintech startup “bérlőből tulajdonos” (rent-to-own) modellje tudatos pénzügyi tervezéssel, a hitelképességet növelő lépésekkel segíti az első lakásukat megvásárlókat. Az új finanszírozási és edukációs modell átírhatja a bankok eddigi jelzáloghitelezési gyakorlatát.

Az Egyesült Királyságban is rendkívül nehéz az első lakás megvásárlása. Sokan ragadnak a lakásbérlés ördögi körébe és képtelenek elérni, hogy elfogadható feltételek mellett jelzáloghitelhez jussanak. Ezt a problémát oldaná meg a Kettel Homes fintech startup megoldása.

„A legtöbb millenniumi és Z generációs számára a lakásbérlet ma már nem opció, hanem gyakran az egyetlen lehetőség. Ezt szeretnénk megváltoztatni egy olyan modellel, mely segít, hogy az első lakásukat megvásárlók feltehessék lábukat a létra első fokára. Célunk, hogy a lakástulajdonlás lehetőségét azoknak is megteremtsük, akik egyébként nem, vagy csak kedvezőtlen feltételekkel jutnának hagyományos lakásfinanszírozáshoz”

– mondta Trevor Stunden, a Kettel Homes társalapítója.

Magyarország legnagyobb fintech seregszemléje, a FinTechShow idén 2022. október 12-én kerül megrendezésre, amelyen többek között bemutatkoznak az idei év új fintech megoldásai is. A korábbi évek győzteseiről és az idei évi FinTechShow-ról további információk itt érhetők el.

“Bérlőből tulajdonos” (rent-to-own)

A leendő tulajdonosoknak elegendő csupán az ingatlan árának 2%-ával rendelkezniük. A lakást a Kettel Homes intézményi ingatlanbefektető partnerei megvásárolják, amit a leendő lakástulajdonosok piaci áron bérelhetnek. A teljes ingatlanvásárlási és -bérlési folyamat a Kettel Homes platformján történik. A letét az ügyfeleknél marad, ami által növekszik az ügyfelek hitelképessége.

A bérleti díjat, az elvárt megtakarításokat és a jövőbeni vételárat az első pillanatban rögzítik, majd

a Kettel Homes olyan ütemtervet készít a lakásvásárlók számára, amely elősegíti, hogy 36 hónapon belül elérjék céljukat és megkaphassák a jelzáloghitelt.

Az ütemterv segítségével az ügyfelek elérhetik, hogy 36 hónap alatt összegyűjthessék a lakás vételárának 10%-át és sztenderd feltételekkel jussanak jelzáloghitelhez.

Ha úgy dönt a vásárló, hogy inkább tovább bérelné a lakást, a megtakarított összeget megtarthatja (az átsorolási díj kifizetését követően) és folytathatja a bérlést.

A startup a finanszírozási segítség mellett általános pénzügyi ismeretekkel, az állami ingatlanvásárlási ösztönző programok igénybevételével, személyes pénzügyi menedzsment jellegű szolgáltatásokkal, valamint költségelemzéssel segíti a leendő lakástulajdonosokat.

A konstrukciót jelenleg kizárólag Birminghamben, Coventryben, Leicesterben és a környező területeken hirdették meg.

Nationwide Building Society

A Nationwide Building Society a világ hetedik legnagyobb szövetkezeti formában működő pénzintézete és a világ legnagyobb ingatlantársasága. A társaság 2,5 millió angol font (GBP) tőkével indított startup inkubátor programot 2018-ban, amelynek alapvető célja, hogy megoldásokat találjon a szegénységben élők mindennapi kihívásaira.

Kifejezetten olyan innovatív platformok ösztönzésére és fejlesztésére fókuszál, mint a Kettel Homes. A társaság együttműködik a szegénység felszámolását célzó “Fair by Design Fund (FBD)” alappal, mely alap segítette a Kettel Homes tevékenységének bővítését is.

[Nationwide] | Címlapfotó: Ketut Subiyanto fotója a Pexels oldaláról

Címkék: