BankTechShow

Éttermeknek szánt QR-kódos fizetési megoldással rukkolt elő a SumUp. Bemutatták a Magic Pay-t

Szerző: | 2022. 07. 26. | Elektronikus fizetés, Nemzetközi fintech startupok, Összes hír

A hordozható kártyaelfogadó termináljairól itthon is ismert fintech cég, a SumUp a minap bemutatta az éttermeknek, vendéglátóipari egységeknek szánt QR-kódos fizetési megoldását. A vendégek a fogyasztás után önkiszolgáló módon intézhetik a számlát, a fizetést az asztalon elhelyezett QR-kód segítségével. Az éttermeknek nem kell külön terminált beszerezniük a kártyás fizetés lebonyolításához, és átlagosan 12 percet spórolhatnak asztalonként. Az új fizetési megoldás neve: Magic Pay.

Így működik a Magic Pay

A vendégek teljesen önkiszolgáló módon intézhetik a számlát és a fizetést az asztalukon elhelyezett QR-kód segítségével. A vendégnek elégendő a QR-kódot beolvasni a mobiltelefonjával és követni a képernyőn megjelenő lépéseket. A QR-kód beolvasása után a vendég láthatja a számlája tartalmát, az elfogyasztott étel(ek), ital(ok) árát, a végösszeget, majd kiválaszthatja a borravaló mértékét, ha élni kíván ezzel a lehetőséggel.

Végül a fizetést végrehajthatja Apple Pay-jel, Google Pay-jel, vagy a kártyaadatok megadásával. Ha többen fogyasztottak az asztalnál, akkor szét is dobhatják a számla végösszegét egymás között a Magic Pay-en keresztül.

A Magic Pay használatához a vendégeknek nem kell lementeniük külön alkalmazást, csupán a telefon kameráját kell bekapcsolni és beolvasni a QR-kódot. A QR-kód beolvasása után a teljes folyamat a SumUp webes felületén megy végbe.

Az étteremnek csupán annyi a dolga, hogy a SumUp Magic Pay felületen létrehoz egy fiókot, majd a QR-kód előállításához megadja a szükséges adatokat. Ezt követően az étteremnek már csak ki kell nyomtatni a QR-kódot és elhelyezni az asztalon. A SumUp Magic Pay integrálódott az Egyesült Királyság piacvezető eladáshelyi megoldásszállítójával, így az éttermeknek nem kell foglalkozniuk az integrációval.

3 hónapos tesztelés eredményei

A SumUp három hónapon át több mint 100 étteremben tesztelte a Magic Pay-t. A kísérleti időszakban az asztalon elhelyezett QR-kódos önkiszolgáló megoldást a vendégek közel fele választotta a fogyasztás után. A Magic Pay-nek köszönhetően a felszolgálók borravalója összességében 38%-kal nőtt.

A SumUp új fizetési megoldásával a vendégek körülbelül 12 percet takaríthatnak meg, mivel nem kell várniuk arra, hogy a felszolgáló elkészítse a számlát és kezelje a fizetést. Ezt a 12 percet az éttermek, a vendéglátóipari egységek a jobb kiszolgálásra fordíthatják.

A kísérleti időszakban a 100 étteremből csupán 2 szüntette be a Magic Pay használatát, a többi 98 étterem a kísérleti időszak után is használja a megoldást. A SumUp megoldása könnyen illeszthető az éttermi rendszerekhez és a COVID által kiváltott új fogyasztói viselkedési mintákhoz (pl. távolságtartás, fizikai interakciók csökkentése) is jól illeszkedik.

Felgyorsította a terjeszkedését a SumUp a kiskereskedelemben és a vendéglátásban

Az elmúlt években a SumUp olyan társaságokat (pl. Goodtill, Tiller, Fivestars) vásárolt fel, amelyek az éttermek, a kiskereskedelmi egységek számára kínálnak eladáshelyi megoldásokat. Ezekkel a felvásárlásokkal a fintech társaság felgyorsította terjeszkedését a kiskereskedelemben és a vendéglátásban.

A SumUp épp a múlt hónapban jelentette be, hogy a további növekedéséhez 520 millió angol font (GBP) értékben vont be friss tőkét.

Magyarországon is volt hasonló kezdeményezés

Hasonló kezdeményezésre itthon is volt példa, amikor a Simple alkalmazásban megjelent a Mobilpincér funkció.

„A Mobilpincér névre keresztelt funkció egyre több és több étteremben (jelenleg: A38, Pirítós, Farger, Café Alibi, K:antin, Kolor) valósítja meg azt az ideális szituációt, amikor nem kell a pincérre vagy a számlára várni. Helyette az asztalon lévő QR-kódot kell beolvasni, és a telefon kijelzőjén megjelenő menüből választani. Ha mégis élő segítségre szorulunk, arra az esetre az alkalmazáson belül rendelkezésre áll egy, kapaszkodjatok meg, egy pincérhívó gomb! A fizetésnél, amit természetesen szintén az appon belül intézünk, akár borravalót is mellékelhetünk” – írta meg az Android blog.  

Ezt a megoldást az OTP Mobil 2014-ben tesztelte, ám az indulás még korainak bizonyult és a piac még nem érett meg erre a megoldásra.

A Revolut is belép erre a piacra

Pár hete jelentette be a Revolut, hogy kereskedőknek, éttermeknek kialakított kártyaolvasót vezet be elsőként az Egyesült Királyságban és Írországban. A kártyaolvasóval chip&pin, érintéses, valamint Google Pay és Apple Pay fizetési tranzakciók bonyolíthatók le bárhol, akár utazás közben is. A társaság versenyképes árazást, gyors fizetést és gyors bevétel elszámolást ígér.

A Revolut számára a kisvállalkozások, szabadúszók kiemelt szegmensnek számítanak a lakosság után. A kártyaolvasó bevezetése újabb lépés a fizikai kereskedők, szórakozóhelyek, éttermek, mozgóárusok felé.

A Revolut Reader célja, hogy a kereskedők olcsón, gyorsan elfogadhassanak elektronikus fizetéseket bárhol, valamint, hogy a gyakran 2-3 napos átutalási idő helyett jóval gyorsabban juthassanak hozzá a bevételhez.

Elektronikus fizetési megoldások kézikönyve

A hazai vállalkozások, kereskedők számára összegyűjtöttük a Magyarországon elérhető elektronikus fizetési megoldásokat, a bankkártyás fizetéstől a bankszámla alapú megoldásokon át a fizetésen túli lehetőségekig. Elkészült az “Elektronikus fizetési megoldások kézikönyve“. Részletek itt.

Címlapfotó forrása: SumUp YouTube video: Introducing Magic Pay by SumUp 

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!