Korunk legnagyobb kihívása, megszólítani és megérteni a Z- és az alfa-generációt. Ezzel küzdenek a szüleik, a leendő munkaadóik és leendő bankjaik is. A magyar fintech startup – a Funsave – az okospersely megoldásával is erre a nehéz kihívásra vállalkozott. Mutatjuk a 21. századi megoldást: Save n’ Play!

 

Z-generáció: máshol és más nyelven

A lassan felnőttkorba érkező Z-, valamint az őket szorosan követő alfa-generáció számára az internet és velejárói (mint IoT, vagy a 0-24-es online jelenlét), a digitális közösségi élmények mind-mind meghatározzák egész életüket.

Teljesen mások az elvárásaik, a szokásaik, a beidegződéseik. Míg a mai 30-asoknak, 40-eseknek még az e-mail jelentette a nagy kommunikációs ugrást, addig az új generáció számára a Snapchat és társai jelentik ugyanezt. Épp ezért is ma már kevés, ha egy bank felkúszik a Facebookra és ott támad a csetbotjaival. A fiatalokat ugyanis máshol és más nyelven kell elérni.

funsave fundimini fintech startup megtakaritas

A Funsave megoldása az egyik hazai hitelintézetnél


 
 

Megszólítani őket, de hogyan? Save n’ Play

És hogy a bankoknak még nehezebb legyen, a fiataloknak nemcsak a kommunikációs csatornáik, hanem a pénzügyi dolgokhoz való hozzáállásuk sem 20. századi. Teljesen mást gondolnak a pénzről, a pénzügyi fogalmakról és a fizetési módokról, mint ahogy azt a Fintechzone Kingájától is megtudhattuk. A Funsave ezért keresett egy olyan megoldást, ami a mai gyerekeket a koruknak megfelelően szólíthatja meg 21. századi megoldásokon keresztül. Ez lett a Save n’ Play okospersely.

Bár kérdéses, hogy a mai gyerekek láttak-e már klasszikus malacperselyt, mindenesetre a Funsave ennek egy szuperdigitális – Internet of Things – verzióját kínálja számukra pénzgyűjtéshez. Elmondásuk szerint emellett észrevétlenül sajátíthatják el a pénzügyi tudatossághoz szükséges ismereteket, és szinte játszva tanulhatnak meg takarékoskodni.

 

Az Okospersely: Save n’ Play

A Save n’ Play okospersely lelke a bedobált pénzérméket felismerő elektronikus eszköz, amelynek kialakítása lehetővé teszi, hogy tetszőleges formájú és méretű perselybe integráljuk. Az érmeszámláló egység könnyen testre szabható, a különféle országok pénznemeihez történő igazítás csak szoftveres módosítást igényel.

Okos kérdésre okos válaszok

„Összekötjük a generációkat a családban, mivel a szülők kezébe is eszközöket adunk, amelyek egyrészt az ő pénzügyeiket is segítik, másrészt betekintést engednek gyermekeik financiális tevékenységeibe” – mondta Komócsi Sándor, a miskolci fintech cég CEO-ja. Majd hozzátette, családi élménnyé szeretnék alakítani a pénzügyi tanulást és takarékoskodást, valamint a családon belüli pénzügyi tranzakciókat. A FunSave platform, software és hardware együtt nő, öregszik a gyerekkel, így kíséri el őt a felnőttkorig.

De hogy ebből hogyan lesz eladható termék? Sándor szerint azon pénzintézeteknek lehet ez érdekes, amelyek nem félnek az újdonságoktól, az innovációtól, a problémákra adott nem szokványos válaszoktól. „És nem utolsósorban felismerték, ahhoz, hogy a most felnövő generációk az ügyfeleikké váljanak, olyan megoldásokat kell a kezükbe adni a gyerekkortól kezdve, amely az ő nyelvükön szól hozzájuk” – hangsúlyozta a Funsave alapítója.

 

Hol tartanak most?

 Jelenleg egy hazai piacvezető hitelintézetnél működik a megoldásuk, de hardware és software oldalon is dolgoznak az alkalmazás továbbfejlesztésén, valamint a nemzetközi piac meghódításán. Ugyanis szerintük a legújabb generációk pénzügyi „problémái” nem helyi természetűek, hanem világméretűek.