CIB Google Pay

CIB Google Pay

Magyar fintech startupok is rátelepülhetnek a spanyol bank rendszereire

írta | 2017.06.05. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

bbva open api piacter

GIRO Fizetési kérelem

Spanyolország egyik legnagyobb bankja startupok, fejlesztők, harmadik feles szolgáltatók számára megnyitja rendszereit. A bank hajlandó a banki adatvagyonát “átadni” más szolgáltatóknak, ha ezáltal növelheti saját versenyképességét. Az érdeklődő szolgáltatók a világ bármely országából jöhetnek.

 

Nyitnak az innovatív cégek felé

A spanyol BBVA több mint egy éve nyitotta meg open API fejlesztői platformját, melyre azóta több mint 1500 fejlesztő, szolgáltató regisztrált. A platformon a PSD2 megfelelést biztosító API specifikáción túl számos, a fogyasztó kényelmét növelő, illetve a banki adatok hasznosítási lehetőségeit kereső alkalmazáshoz szükséges API követelményrendszert alakítottak ki és teszteltek.

A BBVA most 8 tesztelt API-t nyit meg kereskedelmi feltételekkel a cégek, startupok, fejlesztők számára azzal a nem titkolt céllal, hogy a fogyasztók banki adatait integrálhassák harmadik feles termékekkel, szolgáltatásokkal.

BBVA API piacter

 

Ezeket adják az API hozzáféréseken keresztül

Az API hozzáférésekkel megnyílik a lehetőség az ügyféladatok (pl. személyes tranzakciós adatok) elérésére. De a harmadik feles szolgáltatók a fogyasztók adataihoz csak azok hozzájárulásának birtokában férhetnek hozzá. Ez alól kivételt az anonimizált, aggregált adatok, illetve a nyílt banki adatok – pl. ATM-k helyzete, bankfiókok nyitvatartása – képeznek.

A személyes adatok mellett aggregált, anonimizált adatokkal is gazdagodhatnak a szolgáltatók. Ezzel a fogyasztói igényeket, célcsoportokat még pontosabban meghatározhatják, és a marketing kampányok is hatékonyabbá válhatnak.

 

Ki, mit nyerhet ezzel?

Az adatok felhasználásával a számlanyitás folyamata, a fizetések menedzsmentje, a fogyasztók azonosítása, a fizetési szokások, a pénzügyi szolgáltatások használati szokásainak elemzése, illetve a pénzügyi termékek értékesítése is hatékonyabbá válik.

Egyelőre a spanyol ügyfelek élvezhetik majd a személyre szabott szolgáltatások előnyeit. Ez persze nem jelenti azt, hogy pl. magyar fintech startupok ne kísérletezhetnének új digitális banki szolgáltatások bevezetésével Spanyolországban. A spanyol kísérlet után jön majd az észek-amerikai, később pedig a török, a mexikói és latin-amerikai piacok.

 

Nyitnak más bankok is

Nem a BBVA az egyetlen bank, amelyik megnyitja rendszereit más szolgáltatók számára. A minap az Erste Bank adott API hozzáférést 24 fejlesztő csapat számára a Bankathonon, itthon pedig az MKB dolgozik az API hozzáférései idei évi megnyitásán, amelynek feltételeit a magyar fintech startup, a Fintechblocks biztosítja.

 

A cikk a Finextra írása nyomán készült.

Itt követhetsz minket:

BUPA

BUPA
NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

GOOGLE PAY A CIB BANKNÁL

CIB Bank, Google Pay
Fizessen egyszerűen és biztonságosan a Google Pay használatával!

WEBINÁRIUM: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO, Fizetési Kérelem, webinárium
2021. december 14-én a GIRO Zrt. és a FinTechZone közös webináriumán górcső alá vesszük a fizetési kérelem terjedését segítő új eszközöket.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.