2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.06.05.

Magyar fintech startupok is rátelepülhetnek a spanyol bank rendszereire

Szerző:

Kategóriák:

Spanyolország egyik legnagyobb bankja startupok, fejlesztők, harmadik feles szolgáltatók számára megnyitja rendszereit. A bank hajlandó a banki adatvagyonát “átadni” más szolgáltatóknak, ha ezáltal növelheti saját versenyképességét. Az érdeklődő szolgáltatók a világ bármely országából jöhetnek.

 

Nyitnak az innovatív cégek felé

A spanyol BBVA több mint egy éve nyitotta meg open API fejlesztői platformját, melyre azóta több mint 1500 fejlesztő, szolgáltató regisztrált. A platformon a PSD2 megfelelést biztosító API specifikáción túl számos, a fogyasztó kényelmét növelő, illetve a banki adatok hasznosítási lehetőségeit kereső alkalmazáshoz szükséges API követelményrendszert alakítottak ki és teszteltek.

A BBVA most 8 tesztelt API-t nyit meg kereskedelmi feltételekkel a cégek, startupok, fejlesztők számára azzal a nem titkolt céllal, hogy a fogyasztók banki adatait integrálhassák harmadik feles termékekkel, szolgáltatásokkal.

BBVA API piacter

 

Ezeket adják az API hozzáféréseken keresztül

Az API hozzáférésekkel megnyílik a lehetőség az ügyféladatok (pl. személyes tranzakciós adatok) elérésére. De a harmadik feles szolgáltatók a fogyasztók adataihoz csak azok hozzájárulásának birtokában férhetnek hozzá. Ez alól kivételt az anonimizált, aggregált adatok, illetve a nyílt banki adatok – pl. ATM-k helyzete, bankfiókok nyitvatartása – képeznek.

A személyes adatok mellett aggregált, anonimizált adatokkal is gazdagodhatnak a szolgáltatók. Ezzel a fogyasztói igényeket, célcsoportokat még pontosabban meghatározhatják, és a marketing kampányok is hatékonyabbá válhatnak.

 

Ki, mit nyerhet ezzel?

Az adatok felhasználásával a számlanyitás folyamata, a fizetések menedzsmentje, a fogyasztók azonosítása, a fizetési szokások, a pénzügyi szolgáltatások használati szokásainak elemzése, illetve a pénzügyi termékek értékesítése is hatékonyabbá válik.

Egyelőre a spanyol ügyfelek élvezhetik majd a személyre szabott szolgáltatások előnyeit. Ez persze nem jelenti azt, hogy pl. magyar fintech startupok ne kísérletezhetnének új digitális banki szolgáltatások bevezetésével Spanyolországban. A spanyol kísérlet után jön majd az észek-amerikai, később pedig a török, a mexikói és latin-amerikai piacok.

 

Nyitnak más bankok is

Nem a BBVA az egyetlen bank, amelyik megnyitja rendszereit más szolgáltatók számára. A minap az Erste Bank adott API hozzáférést 24 fejlesztő csapat számára a Bankathonon, itthon pedig az MKB dolgozik az API hozzáférései idei évi megnyitásán, amelynek feltételeit a magyar fintech startup, a Fintechblocks biztosítja.

 

A cikk a Finextra írása nyomán készült.

Címkék: