BankTechShow

Magyar fintech startupok is rátelepülhetnek a spanyol bank rendszereire

Szerző: | 2017. 06. 05. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

Spanyolország egyik legnagyobb bankja startupok, fejlesztők, harmadik feles szolgáltatók számára megnyitja rendszereit. A bank hajlandó a banki adatvagyonát „átadni” más szolgáltatóknak, ha ezáltal növelheti saját versenyképességét. Az érdeklődő szolgáltatók a világ bármely országából jöhetnek.

 

Nyitnak az innovatív cégek felé

A spanyol BBVA több mint egy éve nyitotta meg open API fejlesztői platformját, melyre azóta több mint 1500 fejlesztő, szolgáltató regisztrált. A platformon a PSD2 megfelelést biztosító API specifikáción túl számos, a fogyasztó kényelmét növelő, illetve a banki adatok hasznosítási lehetőségeit kereső alkalmazáshoz szükséges API követelményrendszert alakítottak ki és teszteltek.

A BBVA most 8 tesztelt API-t nyit meg kereskedelmi feltételekkel a cégek, startupok, fejlesztők számára azzal a nem titkolt céllal, hogy a fogyasztók banki adatait integrálhassák harmadik feles termékekkel, szolgáltatásokkal.

BBVA API piacter

 

Ezeket adják az API hozzáféréseken keresztül

Az API hozzáférésekkel megnyílik a lehetőség az ügyféladatok (pl. személyes tranzakciós adatok) elérésére. De a harmadik feles szolgáltatók a fogyasztók adataihoz csak azok hozzájárulásának birtokában férhetnek hozzá. Ez alól kivételt az anonimizált, aggregált adatok, illetve a nyílt banki adatok – pl. ATM-k helyzete, bankfiókok nyitvatartása – képeznek.

A személyes adatok mellett aggregált, anonimizált adatokkal is gazdagodhatnak a szolgáltatók. Ezzel a fogyasztói igényeket, célcsoportokat még pontosabban meghatározhatják, és a marketing kampányok is hatékonyabbá válhatnak.

 

Ki, mit nyerhet ezzel?

Az adatok felhasználásával a számlanyitás folyamata, a fizetések menedzsmentje, a fogyasztók azonosítása, a fizetési szokások, a pénzügyi szolgáltatások használati szokásainak elemzése, illetve a pénzügyi termékek értékesítése is hatékonyabbá válik.

Egyelőre a spanyol ügyfelek élvezhetik majd a személyre szabott szolgáltatások előnyeit. Ez persze nem jelenti azt, hogy pl. magyar fintech startupok ne kísérletezhetnének új digitális banki szolgáltatások bevezetésével Spanyolországban. A spanyol kísérlet után jön majd az észek-amerikai, később pedig a török, a mexikói és latin-amerikai piacok.

 

Nyitnak más bankok is

Nem a BBVA az egyetlen bank, amelyik megnyitja rendszereit más szolgáltatók számára. A minap az Erste Bank adott API hozzáférést 24 fejlesztő csapat számára a Bankathonon, itthon pedig az MKB dolgozik az API hozzáférései idei évi megnyitásán, amelynek feltételeit a magyar fintech startup, a Fintechblocks biztosítja.

 

A cikk a Finextra írása nyomán készült.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!