2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.05.14.

Hamarosan új mobiltárca jelenik meg Magyarországon! Hiánypótló webinárium a pénzügyi szektornak a Digitális Állampolgárság szolgáltatásairól

Szerző:

Kategóriák:

Új digitális ügyfélazonosítási megoldást, mindenki számára elérhető minősített elektronikus aláírást, egyszerűsített állampolgári adatmegosztást is hoz a Digitális Állampolgárság Program (röviden: DÁP). A DÁP keretében hamarosan elérhető új mobiltárca és digitális alapszolgáltatások számos élethelyzetben emelhetik majd új szintre az ügyintézést, beleértve a pénzügyeink intézését is.

A felhasználási esetekről, az ügyfélélmény növelő lehetőségekről és a felkészülés lépéseiről beszélgetünk 2024. május 30-án az IdomSoft Zrt., a Magyar Bankszövetség, a Magyar Nemzeti Bank és a Comnica szakembereivel a „Digitális Állampolgárság 2024-2026” című webináriumon. A hiánypótló webináriumon a nézőközönség is felteheti kérdéseit a meghívott szakértőknek.

A hazai felhasználók hamarosan új mobiltárcával (ú.n. Digitális Állampolgárság Tárcával) ismerkedhetnek meg, amely számos életeseményhez (pl. gyermek születéséhez, ingatlanvásárláshoz, nyugdíjazáshoz stb.) kapcsolódó ügyintézést tehet majd egyszerűbbé és kényelmesebbé.

A mobilalkalmazás lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyetlen felületen láthassák adataikat, dokumentumaikat, kezelhessék többek között családpolitikai, vagy éppen adózási ügyeiket.

„Az első és leglátványosabb újítás az új mobilapp lesz, amelyben megvalósítjuk a digitális állampolgárság négy „lába” közül a digitális azonosítást és a digitális aláírást. Mit jelent ez a gyakorlatban? Először is, hogy a telefonunk igazolványként is működik majd, nem kell magunknál hordani a személyit és a jogosítványt. Nem az okmányok képe, hanem az adattartalmuk lesz benne – ha változik a lakcímünk, ha jogosítványt kapunk (vagy éppen elveszik azt), az azonnal megjelenik az appban is.”

nyilatkozta korábban a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) vezérigazgató-helyettese, az IdomSoft Zrt. vezérigazgatója Both András.

2025 nyarától arra is lehetőség nyílik, hogy a felhasználók a Digitális Állampolgárság Tárcával azonosítsák magukat a bankok, biztosítók online felületein. Ez az új digitális azonosítási megoldás a piaci szereplők egy jelentős részénél is elérhető lesz, és törvényben rögzítik annak a több mint 200 szervezetnek a körét, amelynek kötelező biztosítani a Digitális Állampolgárság Tárcával történő belépési lehetőséget is.

A pénzügyi szolgáltatások online igénylését egyszerűsíti majd az ú.n. hozzájárulás alapú adatszolgáltatás, amelynek segítségével a személyes adatok megosztása egyetlen kattintással megvalósulhat, és az online űrlapok kitöltése drasztikusan leegyszerűsödhet.

Végül, de nem utolsó sorban minden állampolgár minősített elektronikus aláírást is kap a Digitális Állampolgárság Tárcával, így a távoli, online szerződéskötés még egyszerűbbé válhat.

„Fontos megérteni, hogy bár a DÁP alkalmazást magánszemélyek használhatják, nem csak a közöttük létrejövő jognyilatkozat esetén lehet azonosításra és hitelesítésre használni. Példának okáért, ha egy állampolgár szerződésmódosítást kezdeményez a bankjánál, akkor mint magánszemély képes az aláírásra, és a banknak is szükséges valamilyen minősített aláírási módszerrel vagy szolgáltatással igazolnia az aláírást a saját oldalán.”

emelte ki Szép Kristóf, az IdomSoft Zrt. terméktanácsadója az áprilisban megrendezett PayTechShow-n.

Az új funkciók, digitális szolgáltatások megjelenése a pénzügyi szektorban számos kérdést is felvet, mint például:

  • Mi lesz az eddigi digitális ügyfélazonosítási megoldásokkal a Digitális Állampolgárság Tárca megjelenése után?
  • Mi lesz az AVDH-alapú e-aláírással?
  • Mikor lesz elérhető a műszaki/technikai specifikáció, amely alapján a pénzügyi szolgáltatók felkészülhetnek a Digitális Állampolgárság Tárcával történő ügyfélhitelesítésre, -azonosításra?
  • Hogyan jutnak hozzá a felhasználók a minősített elektronikus aláíráshoz?
  • Milyen esetben használhatják a felhasználók a minősített elektronikus aláírást?
  • Mi a kapcsolat az EU digitális személyazonosító tárcája (EUDI Wallet) és a hazai Digitális Állampolgárság Tárca között?

Ezekre a kérdésekre is keressük a választ az IdomSoft Zrt., a Magyar Bankszövetség, a Magyar Nemzeti Bank és a Comnica szakértőivel közösen 2024. május 30-án a „Digitális Állampolgárság 2024-2026″ című webináriumon.

A webinárium előadói:

A webináriumon a részvétel térítésmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet: REGISZTRÁCIÓ

Címkék: