2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.05.15.

Számlázz.hu: A digitális faktoring úttörője Közép-Európában

Szerző:

Kategóriák:

Közép-Európában nagyon sokan “motoroznak” már a digitális faktoring területén. A Számlázz.hu ügyvezetője, Ángyán Balázs piacelemzésen és hiánypótló esettanulmányon keresztül mutatta be a legfontosabb tapasztalatokat a digitális faktoring területén az idei PayTechShow színpadán.

Többek között szóba került az is, hogyan demokratizálta a Számlázz.hu a digitális faktoring piacot, és milyen új, innovatív lehetőségeket tett elérhetővé a vállalkozások tömegei számára a számlafizetésre épülő platformja révén.

A Számlázz.hu már nemcsak egy számlázó program, hanem egy olyan ökoszisztéma, amelyben a fizetési, a könyvelési és az adózási megoldások is helyet kapnak.

2021-ben a Számlázz.hu csapata úgy döntött, hogy a mikro-, kis és középvállalkozások is megérdemlik azt, hogy hozzájuthassanak a faktoringhoz.

,,Valójában a mi értelmezésünkben ez ma már sokkal inkább egy fizetési megoldásnak számít, tehát abszolút helye van egy PayTechShow-n.”

– mondta Ángyán Balázs ügyvezető.

Fotón: Ángyán Balázs a Számlázz.hu ügyvezetője 2024. április 16-án a PayTechShow-n (forrás: FinTech Group, készítette: Kovács Dávid)

Miért beszél a Számlázz.hu a digitális faktoringról?

A Számlázz.hu-nak a piacon jelenleg nagyjából 60 százalékos piaci részesedése van – ez magyarázatot adhat arra, hogy a vállalat miért kezdett paytech megoldásokkal foglalkozni. A 730 ezer ügyfél (ennyi a regisztrált fiókok száma a Számlázz.hu platformján) havonta körülbelül tízmillió számlát állít ki a rendszerben.

,,Ebben a szűk körben elárulhatom, hogy éves szinten ezeknek a számláknak a bruttó összesített értéke több mint 10 ezer milliárd forint. Azt is elmondom, hogy közelebb van a 20 ezer milliárd forinthoz, ami bőségesen a magyar GDP kétszámjegyű százalékának felel meg.”

– tájékoztatta a PayTechShow vendégeit Ángyán Balázs.

Mi is az a faktoring?

Amikor az eladó és a vevő halasztott fizetésben állapodnak meg, jön egy harmadik szereplő és az eladónak kifizeti azt a díjat, amit a vevőtől csak 60-90-180 napos fizetési határidővel kapott volna meg. Ezért az átvállalásért, úgymond előlegért a faktoring szereplő faktor díjat kap.

Ez a díj alapvetően két részből áll. Az egyik a pénz időértéke, amit ismertebben kamatnak, a finanszírozási díjnak hívunk, a másik a faktoring által nyújtott szolgáltatási díj.

Természetesen, ha a faktoring vállalat a nap végén szeretné megkapni a pénzét, akkor értesíteni kell a vevőt arról, hogy a faktornak kell utalnia a számla díját.

Van gond a hazai faktorálással?

Az MNB információi szerint Magyarországon körülbelül 70 vállalkozás kínál faktoring megoldásokat, és 2023-ban 4 275 cég vett igénybe ilyen típusú szolgáltatást.

Magyarországon közel másfél millió bejegyzett vállalkozás van (ideértve az egyéni vállalkozásokat és a társas vállalkozásokat) és a KSH adatai alapján ezeknek mintegy kétharmada, tehát olyan szűk egymillió az, amely aktívnak tekinthető a tevékenysége alapján.

,,Tehát, ha gyors fejszámolást végzünk, és megnézzük, hogyan viszonyul a szűk ötezer az egymillióhoz, akkor érezhetjük, hogy egy kiváltságos körnek volt eddig az előjoga a faktorálás.”

– összegezte Ángyán Balázs az adatokat.

A 4 275 cég körülbelül 87 százaléka a közép- és nagyvállalati kategóriába esett, vagyis a mikro- és kisvállalkozások nem nagyon tudtak élni ezzel a lehetőséggel, pedig pont ők azok, akiknek erre óriási szükségük van.

A TOP5 faktorcég mind banki háttérrel rendelkezik és a faktoring ügyletek 93 százalékát ők vitték el ebből a 70 szolgáltató cégből.

,,Mi meg azt gondoltuk, hogy ez nincs jól, hogy a mikro- és kisvállalatok nem, vagy nehezen tudják igénybe venni ezt a szolgáltatást.”

Miért érdemes a KKV szektornak faktoring szolgáltatásban gondolkodni?

Ha pénzügyi, finanszírozói szempontból nézzük, a faktoring közvetlen versenytársa a banki hitelnek – legyen ez folyószámlahitel vagy egyéb mikro- és kisvállalkozói hitel.

,,Nincs jelentős különbség mondjuk egy bankszámlahitel és egy faktoring díj között. Van viszont különbség abban, hogy kinek a pénzéről beszélünk.”

– emelte ki a Számlázz.hu ügyvezetője.

Egy hitel esetében a bank pénzéről beszélünk, amit minden esetben vissza kell fizetni. A faktoring esetében az eladó a saját pénzét kapja meg hamarabb, tehát azzal utána már nem kell elszámolnia egy harmadik fél felé.

A bankszámlahitel igénylése után hosszabb várakozási időre, akár hetekre lehet szükség, mielőtt a pénz a vállalkozás számlájára érkezik. A faktoring ezzel szemben gyorsabb alternatívát kínál. Az első szerződéskötést követően a vállalkozás folyamatosan faktorálhatja számláit, és gyorsan hozzáférhet a pénzéhez, akár órákon belül, vagy legkésőbb másnap.

A szerződéskötés adminisztrációja mindkét esetben fontos, de a bankszámlahitel esetén általában magasabb adminisztrációs terhet jelent a vállalkozónak – különösen kisvállalkozások és mikrovállalkozások számára. A faktoring rugalmasabb lehetőséget biztosít a vállalkozások számára a finanszírozásban és kockázatkezelésben, hisz az összeg nagysága dinamikusan változik, mivel mindig az aktuális kiállított számlákhoz igazodik.

,,A kereskedelmi szolgáltatás tavaly nyáron indult el, azóta több mint 5 milliárd forintnyi folyósításról beszélünk. Itt mikro- és kisvállalkozásokról van szó, tehát azért ez nem egy jelentéktelen összeg, még hogyha a teljes faktoringpiac egészéhez képest marginálisnak is mondható egyelőre.”

– emelte ki Ángyán Balázs.

Hogyan működik a gyakorlatban?

Gyakorlatilag mire a folyamat véget ér, egy körülbelül egy perces művelet, az eladó kiállítja a számláját, mindent tudunk, ami ahhoz kell, hogy eldönthessük, akarunk-e faktorajánlatot tenni, vagy nem akarunk.

  • Tudjuk, hogy ki az eladó, finanszírozható-e vagy sem?
  • Tudjuk, hogy ki a vevő, finanszírozható-e vagy sem?
  • Tudjuk, hogy mi a fizetési határidő.
  • Egyáltalán van-e értelme faktoring ügyletről beszélni vagy sem?
  • Mekkora a számlaérték, az az érték-e, amit már szoktunk finanszírozni faktoring ügyletekben?

,,Hogyha minden stimmel, lefut egy nagyon gyors, valós idejű kockázatértékelés. Ha megfelel a feltételeknek, akkor a számla kiállításának pillanatában már gyakorlatilag kérheti az ügyfél a számla faktorálását, megnyomhatja a „kérem a pénzemet” gombot, és néhány órán belül megkaphatja a pénzét (amennyiben már előzetesen az eladó egyébként rendelkezett a faktoring partnerünkkel, a FlexiBill-el egy faktorszerződéssel). ”

– osztotta meg a részleteket a Számlázz.hu képviselője.

Szintugrás előtt áll a faktoring szektor?

Ángyán Balázs véleménye szerint jelen pillanatban viszonylag lassú a felfutása ennek a szolgáltatásnak. Ez elsősorban abból adódik, hogy nagyon kevesen tudják, pontosan mi a faktoring, bonyolultnak hiszik és nagyon nehezen vágnak bele az ügyfelek.

De miután belevágnak, a visszatérési ráta 80 százalék felett van, ami azt jelenti, hogy ha valaki egyszer elkezdte, akkor utána már 80 százalék valószínűséggel fogja a jövőben is faktoráltatni a számláit.

,,Örököltünk egy fontos üzenetet a Számlázz.hu alapító atyáitól, ez pedig az, hogy az ember túl értékes ahhoz, hogy olyan munkát végezzen, amit egy gép is el tud látni, ezért mi gyakorlatilag a teljes faktoring szolgáltatás folyamatát automatizáltuk.”

– zárta le előadását Ángyán Balázs.

Címlapfotón: Ángyán Balázs a Számlázz.hu ügyvezetője 2024. április 16-án a PayTechShow-n (forrás: FinTech Group, készítette: Kovács Dávid)

Címkék: