Hogyan alakul át a fizetési iparág? Mire figyeljenek a bankok? Nemzetközi fizetési trendek a Citi szemszögéből

Szerző: | 2021. 07. 07. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

PayTechShow 4.0

“A szabályozás, a technológiai fejlődés és az inkumbens bankok válasza alapvetően határozza meg a fizetési iparág változásának irányát és sebességét.” A bigtech cégek “behatolása” a fizetési szolgáltatások területére egyre mélyebb, ami új együttműködési és bevételi lehetőségeket is jelenthet a bankok számára. A PayTechShow-n Will Artingstall, a Citi, Emerging Payments and Business Development Igazgatója mutatta be a fizetési iparág fejlődését meghatározó trendeket.

I. Hat nemzetközi fizetési trend Észak-Amerikában

1. Felgyorsult digitalizáció a fizetésben – elbúcsúztak az amerikaiak a csekktől?

A pandémia hatására a már korábban bevezetett elektronikus fizetési megoldások használata exponenciálisan növekedett az USA-ban. A lakosság jelentős része elfordult a fizikai kontaktust igénylő fizetési módoktól, és többek között – az amerikaiak körében közkedvelt – csekk használata jelentősen csökkent. Ezzel párhuzamosan – mindamellett, hogy az amerikai fogyasztók egyes szolgáltatások esetében még mindig a bankjukban bíznak – a hagyományos fizetési módokat egyre gyorsuló ütemben váltják ki alternatív fizetési megoldásokkal.

“Személyek közötti fizetésnél hódít az azonnaliság, a másodlagos azonosítók használata, a különféle – pl. viselhető – eszközökkel történő fizetés lehetősége. Emellett a digitális pénztárca alkalmazások is áttörték a hagyományos fizetési módok bástyáit.”
Will Artingstall

Emerging Payments and Business Development Igazgató, Citi

2. Az adat és az AI mindent visz

A 2008-as válság után a vállalkozások nagy tömegben alakították át szervezetüket, hoztak létre megosztott szolgáltató központokat (Shared Service Center), valamint az ERP vagy más vállalatirányítási rendszerek alkalmazása is normává vált. Ez a változás a vállalkozások költségvetési, ellenőrzési, treasury területein jelentős adatfeldolgozó, elemző képesség kialakítását eredményezte, erős alapot adva az adatvezérelt szolgáltatások fejlődésének.

A gépi tanulás (machine learning), deep learning és a mesterséges intelligencia (AI) használata a fizetési alkalmazásokban – ezekre az erős alapokra épülve – egyre gyorsabban terjed és nő a prediktív adatelemzésen alapuló szolgáltatások kiterjedtsége, elérhetősége.

A banki működésben kiemelt alkalmazási területek a csalásmegelőzés, az automatizáció és a rekonsziliáció, amelyek már elérhetőek a vállalati ügyfelek számára

3. Fogyasztói elvárás a globálisan egységes fizetési élmény megteremtése

A globális fizetési szolgáltatók számára az egyik legnehezebb kihívás, hogy az egyes országok kultúrájának és a helyi szabályozásnak is megfelelő, a használt devizától független, a különféle fizetési eszközökön is ugyanazt az élményt és szolgáltatási palettát biztosító alkalmazásokat tudjanak gazdaságosan, hatékonyan fejleszteni és működtetni.

4. Növekszik az in-app fizetési megoldások népszerűsége

Különösen a pandémia hatására az elektronikus kereskedelem kiemelt jelentőségű értékesítési csatornává vált. A fizikai kereskedelemben is előtérbe került a teljesen kontaktusmentes fizetés, a POS terminál kihagyása a fizetésből. Robbanásszerűen terjednek az in-app fizetési, valamint a hitelezési és Buy-Now-Pay-Later megoldások.

5. “Ecosystem payments” megjelenése

A platform cégek, az ökoszisztéma tulajdonosok újraértelmezik az ügyfélményt; céljuk, hogy az ökoszisztéma beszállítói bővítsék szolgáltatási körüket és a fogyasztók a lehető legtöbb időt töltsék el a platformon.

Ezt a célt szolgálja az is, hogy az ökoszisztémát irányító társaságok újfajta – és többféle – fizetési megoldásokat, bank-as-a-service típusú megoldásokat ajánlanak a platformon lévő kereskedőknek, segítve ezzel, hogy a fizetés is az ökoszisztémán belül történhessen meg.

6. Fokozódó üzleti igény a határon átnyúló azonnali fizetés iránt

A nemzetközi üzleti, kereskedelmi kapcsolatokban egyértelmű igényként jelentkezik az ellenérték azonnali eljuttatása a kedvezményezetthez függetlenül attól, hogy az mely országban van.

II. Mit tanulhatunk a technológiai cégek üzleti lépéseiből?

1. Élethelyzet alapú fizetés

A technológiai platformok főként az adat- és technológiaigényes, a vásárló élethelyzeteihez és igényeihez igazított személyes pénzügyi szolgáltatásokban jelenthetnek versenyt a bankok számára.

A három terület, amely iránt kifejezetten érdeklődnek a technológiai platformok:

  • az adatok és a mesterséges intelligencia használata a fizetésben,
  • az alkalmazáson belüli (in-app) fizetés és az
  • ökoszisztémára épülő fizetési megoldások.

2. A technológia csatasorba állítása

A tech cégek a fizetési iparágban is fontos technológiákat (pl. 5G, felhő,IoT, AI, ML) nem csupán mélységükben ismerik, hanem azok lehetséges felhasználásában is jelentős előnyben vannak a fizetési iparág hagyományos szereplőivel szemben.

A tech cégek erőssége továbbá az end-to-end ügyfélélmény megvalósítása a fizetésben egyszerű szolgáltatási folyamatok mellett többek között az azonnali fizetés és az API hozzáférések használatával.

“A technológiai platformok a tőkeerejük, a technológiai képességeik és kapacitásaik, valamint az alkalmazott szolgáltatási megközelítés eredményeként erős versenytársak, így a mozgásukat, lépéseiket mindenképpen érdemes figyelni, elemezni.”
Will Artingstall

Emerging Payments and Business Development Igazgató, Citi

3. Felhő, skálázhatóság, szabályok és automatizáció

A technológiai platformok erőssége a “scale-by-design(azaz a skálázhatóság beépítése már a szolgáltatási képességek fejlesztése során), valamint a platformok belső működési szabályrendszerének megteremtése. A belső szabályrendszerek és a kapcsolódó automatizáció, különösen a felhővel együtt jelentősen növelik a hatékonyságot.

Például az ökoszisztéma tagjai a fizetéshez kapcsolódó szabályokat – azaz, hogy hogyan, milyen módon és milyen gyakorisággal, vagy események bekövetkeztekor történnek meg a platform cégek közötti fizetések – maguk állíthatják be. Amikor az előre meghatározott kritériumok teljesülnek, a fizetés automatikusan, gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül megtörténik.

A skálázhatóság és a szabályrendszerek felállítását követő automatizmus a működési hatékonyság növelése mellett testreszabott szolgáltatások nyújtását eredményezi.

4. Stratégiai kérdés a “payment divízió” helye a szervezetben. A fizetési szolgáltatások (payment) divízió helyet kap a technológiai cégek felsővezetésében.

A bigtech cégeknél a “payments” terület szerepe, jelentősége az utóbbi években felértékelődött. A korábbi, a pénzügyi-gazdasági divízióba besorolás helyett egyre gyakrabban önálló, felsővezetői divízió a “payments”, melynek stratégiája, innovativitása és eredményessége más divíziók bevételeire is jelentős hatással van. A fizetési szolgáltatások elhelyezése a szervezeti struktúrában a társaság eredményessége szempontjából meghatározóvá vált.

A bigtech cégek akár saját payment céget/szolgáltatót is létrehoznak a társaság saját fizetési műveleteinek, a saját szolgáltatásaikkal kapcsolatos fizetések menedzselésére.

III. Hogyan alakulhat a fizetési iparág jövője?

Az iparág jövőjét, a jövő alakulását alapvetően három erőtér mozgása határozza meg.

  1. Szabályozás: a technológia- és a versenyszabályozás kritikus területek, melyek alapvetően határozzák meg a játékteret.
  2. Technológia: a bigtech cégeknek jelentős szerepe van – és lesz is – a technológia fejlődésében és hasznosításában, így az 5G, IoT, felhő és AI technológiák alkalmazása kulcskérdés a bankok piaci eredményessége szempontjából.
  3. Az inkumbens bankok válasza a szabályozásra és a technológiai kihívásokra.

Ezen erőterek változásának elemzése szükséges ahhoz, hogy az átalakuló és folyamatosan változó játéktéren jól pozícionálhassák magukat és eredményesen játszhassanak a bankok, fintech és tech cégek.

Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!