2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.09.30.

Hogyan kapcsolható össze két különböző blockchain rendszer? Nem egyszerű a feladat. Íme pár lehetőség

Szerző:

Kategóriák:

Az elmúlt évek során nagyszámú különböző blockchain platform jött létre, melyek helyenként egymással is versenyeznek a különféle decentralizált alkalmazások megvalósításában. Hosszú távon ezen platformok egy része elképzelhető, hogy nem éri meg a megfelelő piaci elfogadottságot, így eltűnik, de pillanatnyilag fennáll az a jelentős probléma, hogy számos decentralizált alkalmazás külön blockchain platformon fut. Szükség esetén ezen alkalmazások valamilyen szintű integrálása jelentős kihívás elé állíthatja az alkalmazás fejlesztőket. Éppen ezért kritikus elméleti és gyakorlati problématerület a különféle blockchain platformok együttműködésének biztosítása. Jelen cikkben ennek részleteiben mélyedünk el.

Decentralizált orákulum: külső adat importálása blockchain alkalmazásba

A legegyszerűbb esetben nem is feltétlenül kell két különálló blockchain platform együttműködéséről beszélni, pusztán arról, hogy valamiféle külső adatot szeretnénk importálni a blockchainen futó decentralizált alkalmazásunkba. Erre szolgálnak az úgynevezett decentralizált orákulum szolgáltatások.

Az orákulum egy külső adatforrás adatait olvassa ki és írja be a blockchainbe.

Mivel decentralizált rendszerekben nem nagyon szeretjük a centralizált komponenseket, ezért általában az orákulum is decentralizált: több egymástól független különálló komponens olvassa be az adatot és egymás között konszenzusra jutnak azzal kapcsolatban, hogy mi a helyes adat, mielőtt ez beírásra kerül a blockchainbe.

Ez a konszenzus általában valamilyen közgazdaságtani mechanizmussal is támogatott: jellemzően plusz értéket kap, aki a helyes értéket adja. Ilyen orákulum platform például a Provable, vagy a Chainlink platform.

Blockchain platformok összekapcsolása

A különféle orákulumok lehetőséget biztosítanak két blockchain platform összekapcsolására is. Az egyik blockchain eseményeit beimportáljuk a másik blockchainbe és vica versa.

Fontos megjegyezni, hogy ez a konstrukció pusztán információ megosztásra alkalmazható, tehát például, ha hőmérsékleti adatokat akarunk beolvasni és megosztani a különböző blockchain platformok között.

Nem alkalmazható viszont a két rendszer tranzakciós összekapcsolására, tehát például, ha garantálni kell, hogy egy token, vagy az egyik, vagy a másik chainen legyen megtalálható.

Blockchain platformok közötti tranzakciók lebonyolítása

A blockchainek közötti tranzakciós integrációnak technikailag két különböző módja létezik. Az első elméleti lehetőség az úgynevezett atomic cross-chain swap.

Ebben az esetben garantáljuk, hogy két különböző tranzakció közül – mely két különböző blockchainen kerül végrehajtásra – vagy mindkét tranzakció végrehajtódik, vagy egyik sem.

Klasszikus példa, hogy ha ether-t akarunk cserélni bitcoinra, akkor az ether transfer az Ethereum hálózaton hajtódik végre, míg a bitcoin transfer a Bitcoin hálózaton. A két transzfer közül vagy mindkettőnek végre kell hajtódnia, vagy egyiknek sem.

A másik konstrukció az úgynevezett cross-chain token. Ebben az esetben az egyik blockchain egy tokenjét akarjuk egy másik blockchainen használni.

Például bitcoin-t szeretnénk az Ethereum hálózaton használni különböző DeFi protokollokban. Egy cross-chain token előálltása tipikusan úgy működik, hogy az egyik chain-en a token-t zároljuk majd a másikon egy neki megfelelő, például úgynevezett wrapped tokent bocsátunk ki. A visszaváltás hasonló: a kibocsátott wrapped tokent elégetjük és az eredeti chain-en lévő token zárolását feloldjuk.

Ezzel a sémával működik például a wBTC, az úgynevezett wrapped Bitcoin, ami az Ethereum hálózaton lévő Bitcoin reprezentáció.

További megközelítések

Szolgáltatás és végfelhasználói oldalról általában többféle blockchainek közötti együttműködési platformot találhatunk a piacon. Az úgynevezett cross-chain hidak (cross-chain bridges) általában két blockchain platformot kötnek össze különböző megoldásokkal. A legtipikusabb use-case az egyik platform tokenjeinek a másikra cross-chain tokenként való “átmigrálása”.

Koncepcionálisan más irányt képviselnek az úgynevezett általános blockchain együttműködést megvalósító platformok. Ezek célja, hogy számos különböző blockchaint kössenek össze több különböző integrációs módon. Az ilyen blockchaineket összekapcsoló blockchainek gyakran saját maguk is az elosztott főkönyvi technológián alapulnak, gyakran hívjuk őket meta-blockchain-nek, vagy L0-s rétegnek. Ilyen platformok például a Cosmos, Polkadot, vagy a Hyperledger Cactus.

Mivel az egész terület roppant innovatív módon fejlődik, így nehéz becslésekbe bocsátkozni az iparág jövőjét illetően. Az azonban biztosan elondható, hogy a különféle blockchainek közötti együttműködési technológiákra továbbra is erősen szükség lesz.

kalandozasok-a-blockchain-vilagaban-blokkland-es-fenntarthatosag

A blockchain rendszerek legnagyobb kihívása: skálázhatóság. Hogyan oldható meg a trilemma? | 2022.09.16.

Az elmúlt években jellemzően a blokkláncra épülő alkalmazások kaptak nagyobb figyelmet, főleg alkalmazhatóság és/vagy szabályozói tekintetben. Azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy rendületlen innováció folyik az alapinfrastruktúra szintjén is. Jelen cikkben ezeket az irányokat foglaljuk össze áttekintő jelleggel, a terület mély elméleteinek bemutatása nélkül.

Címlapfotó: stock.adobe.com by Kit8 d.o.o. | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank
blank