FinTechShow-7.0

Decentralizált pénzügyek (DeFi | 9. rész): Hogyan alakul át a hitelezés a decentralizált világban?

Szerző: | 2022. 04. 22. | Blockchain, Összes hír, web3

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Hogyan néz ki a hitelezés folyamata a blockchain világában? Hogyan értelmezték újra a hiteltermékeket a decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazások? Miben másak ezek a hiteltermékek, mint a klasszikus banki hitelek? Górcső alatt a decentralizált hitelezés.

Az alapötlet, hogy a banki hitelezési folyamatokat próbálják meg a decentralizált alkalmazások fejlesztői blockchaines kontextusba ültetni.

Az egyik legklasszikusabb hitelezési gyakorlat, melynek során a hitelezett személy eddigi eseménytörténete alapján rendelnek kockázatot egy adott hitelügylethez, nem igazán alkalmazható blokkláncon. E kihívás eredményeként születtek az olyan megoldások, mint az úgynevezett túlbiztosított fedezetű pozíció (over collateralized debt position), vagy a villámhitel (flashloan).

Kollaterál alapú decentralizált hitelezési megoldások

A legtöbb blockchain rendszerben a pseudonym és anonym személyazonosságok miatt nehezen köthetők konkrét személyhez, ezért a leggyakrabban használt decentralizált hitelezési megoldások fedezet, kollaterál alapúak.

A séma lényege, hogy csak akkor lehet hitelt felvenni, ha megfelelő mennyiségű fedezetet helyezünk letétbe egy smart contract-on. Például, ha DAI-t akarunk kölcsönözni, akkor az egyik lehetőség, hogy előtte ether-t teszünk letétbe. Általában ilyenkor nagyobb mennyiségű ether-t kötünk le, mint amennyi DAI-t ki tudunk kölcsönözni.

Ez egy úgynevezett túlbiztosított fedezetű pozíció (over collateralized debt position), mely biztosítja, hogy mindig több fedezet van lekötve a protokollba, mint amennyi hitelt biztosít.

decentralizalt htitelezes - DeFi

A folyamatban két szereplő található: a hitelező és a hitelfelvevő. A hitelező a következő lépések segítségével használja a platformot:

  • A hitelező a tokenjét leköti a decentralizált hitelezési szolgáltatás által használt okosszerződésben.
  • A lekötött hitel mennyiséget szintén egy token reprezentálja, például cToken a compound protokollnál és aToken az Aave-ben. Az így létrejött tokenek akár tovább is adhatók, illetve decentralizált tőzsdéken kereskedni is lehet velük.
  • A hitelező a hitelét reprezentáló aToken-t, vagy cToken-t bármikor visszaválthatja ezzel visszakapva a lekötött tokenjeit plusz egy jutalékot, mely attól függ, hogy milyen sokáig tartotta lekötve az eredeti tokenjeit.

A hitelfelvevő számára a folyamat a következő:

  • Ahhoz, hogy valaki tokent tudjon kölcsönözni, az előzőekben ismertetett módon tokent kell letétbe helyeznie a smart contract-ban. A letétbe helyezett token bizonyos százalékáig tud ezután egy másik tokent kölcsönözni, ezt a százalékot hívják kollaterizációs faktornak.
  • A lekötött letét bizonyos százalékáig a hitelt felvevő egy másik tokent tud hitelként felvenni.
  • A hitel pozíciót le lehet zárni a felvett tokenek visszafizetésével, illetve a felvett tokeneken túl egy bizonyos mennyiségű extra tokent is vissza kell fizetni, mint “kamatot”.
  • A kamat mennyisége függ attól, hogy milyen hosszú ideig volt nyitva a pozíció. A hitelpozíció megszüntetésekor a fedezetet visszakapja a hitelfelvevő.

Talán meglepő a fenti modell abból a szempontból, hogy miért éri meg valakinek egy nagyobb mennyiségű tokent letétbe helyezni, hogy aztán egy kisebb mennyiségű tokent kölcsönözzön ki, még akkor is, ha alapvetően két különböző tokenről van szó.

Több felhasználási eset is lehetséges, amikor egy felhasználó nem akarja elcserélni az egyik tokenét egy másikra, hanem csak letétbe akarja tenni, hitelt felvenni rá és esetleg egy későbbi időpontban a letétből a tokent “visszahívni”.

Ilyen eset például, ha a felhasználó a letétbe helyezett token árfolyam növekedésére spekulál. Egy másik felhasználási eset lehet, ha a tokencsere más adózási kategóriába tartozik, mint egy hitelügylet.

Híresebb fedezet alapú decentralizált hitelezést támogató protokollok az aave és a compound.

DeFi hitelezés: villámhitel

A decentralizált hitelezés egy másik érdekes megoldása az úgynevezett flashloan, a villámhitel. A villámhitel konstrukció segítségével lényegében bármekkora összegű hitelt fel lehet venni bármiféle fedezet nélkül, ezt azonban csak egy blockchain tranzakció idejére.

Lényegében itt egy komplex tranzakciót hajtunk végre, melynek az elején felvesszük a hitelt, majd a végén visszafizetjük. A tranzakció itt garantálja, hogy a felvett tranzakciót vissza is fizessük, illetve amennyiben nem sikerül valami a tranzakcióban, a tranzakció visszagörgetésre kerül, lényegében olyan mintha a hitelfelvétel meg sem történt volna.

Természetesen a villámhitel csak nagyon rövid ideig áll rendelkezésünkre, tipikusan 12-15 másodpercig az ethereum hálózaton, azonban ennek ellenére érdekes alkalmazásai vannak. Ilyen lehetséges alkalmazás például a fedezetcsere egy decentralizált hitel mögött, vagy egyéb decentralizált protokollok közgazdaságtani meghackelése.

Számos decentralizált hitelezési platform, mint például az Aave nyújt villámhitel szolgáltatást, és vannak kifejezetten villámhitelre specializálódott platformok is, mint például a Furucombo.

Összegzés

Fontos megjegyezni, hogy hasonlóan a teljes DeFi témakörhöz a decentralizált hitelezés szintén egy aktív kutatás és fejlesztés alatt álló terület. További izgalmas, de még helyenként kiforratlan kezdeményezések találhatók olyan területeken, mint például az NFT alapú fedezetre nyújtott hitelek, vagy éppen a fedezet nélküli hitelezés. Remélhetőleg sok izgalmas alkalmazást láthatunk még a következő években.

Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by elenabsl | Licenc: FinTech Group

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!