Így lesz a Revolutból szuperalkalmazás (2022-ben?)

Szerző: | 2022. 01. 18. | Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, Összes hír, Paytechshow, Revolut

PayTechShow 4.0

A Revolut nem titkolt célja, hogy bekerülhessen a szuperalkalmazások ligájába. A szuperalkalmazások célja, hogy egykapus digitális megoldássá váljanak a mindennapokban. Ezek az alkalmazások kiváltanák a jelenleg használt applikációk egy részét, hogy minél több dolgot egyetlen felületen keresztül intézhessünk. A világ legnagyobb társaságai (Apple, Google, PayPal, Amazon) mellett a Revolut is erre a pozícióra pályázik. A minap egy fintech influencer, Panagiotis Kriaris elemezte, hogyan építi a Revolut a szuperalkalmazását. Ennek kapcsán felidéztük, hogyan jutottak el a neobankok és a Revolut a fogkefétől a banki engedélyig.

Egytermékes „fogkefe” megközelítés

A fintech forradalom hajnalán a startupok „fogkefe” stratégiát folytattak, azaz kizárólag egyetlen pénzügyi termékre fókuszáltak, amit nagyon magas digitális ügyfélélmény mellett kínáltak – jellemezte 2016-ban a fintech startupok megközelítését Vladislav Solodkiy, a Life.SREDA kockázatitőke-társaság alapítója. Miközben Magyarországon még nem lehetett online számlát nyitni a szabályozás hiánya miatt, a neobankokhoz – már az embrionális fázisuktól kezdve – kizárólag a digitális térben lehetett csatlakozni. Panagiotis Kriaris ezt azzal egészítette ki, hogy a neobankok helyesen felismerték a felhasználók fájó pontjait és kizárólag arra fókuszálva kínáltak niche megoldást a kezdeti időszakban.

Itthon a digitálisan felkészült, a legújabb pénzügyi megoldások iránt nyitott szűk réteg valószínűleg először a Revoluton (vagy a Monesen, Wise-on, Curve-ön, Bunqon) keresztül élte át, hogyan lehet egy mobilalkalmazáson keresztül számlát nyitni pár kattintással és az ügyfélazonosítást elvégezni egy szelfi fotóval.

Magyarországon 2020-ig kellett várni az első kereskedelmi bankra, hogy megjelenjen a szelfis megoldással, ami azóta is gyerekcipőben jár – többek között a szabályozói korlátozások miatt. Mivel a Revolutra nem a hazai szabályozás vonatkozik, ezért sokkal rugalmasabb megoldást tud(ott) kialakítani, aminek az eredménye, hogy 2021 végén már közel 500 ezer kártyát bocsátott ki online számlanyitás keretében.

Úton a banki engedélyig

Visszatérve a fintech forradalom hajnalára, a legtöbben szeptikusan figyelték a Revolut-szerű kezdeményezések gyors növekedését (és pénzégetését) a fenntartható üzleti modell hiánya miatt. Sokan nem hittek abban, hogy az egytermékes megközelítésre jövedelmező pénzügyi szolgáltatást lehet alapozni. A szkeptikusoknak részben igaza lett, mivel a legtöbb egytermékes neobank (pl. N26, Starling Bank, Monzo) hamarosan elkezdte bővíteni a szolgáltatás palettáját, amihez már a banki engedély megszerzésére volt szükség.

A neobankok felismerték, hogy az ingyenes kártyakibocsátást, a 0 forintos szolgáltatási díjakat nem lehet ellensúlyozni a kártyahasználatból (és ügyfélakvizíciós kampányokból) befolyó kártyatársasági díjakkal (dotációkra). Erre válaszul a legtöbb neobank bevezette a havi előfizetői díjas prémium szolgáltatáscsomagokat és a szolgáltatáspalettát biztosítási termékekkel, harmadik feles fintech szolgáltatásokkal (pl. előfizetés menedzsment) bővítették.

Ezzel párhuzamosan pedig megtették az első lépéseket a betétgyűjtés és a jövedelmezőbb hitelezés irányába és benyújtották a kérelmüket a banki engedély megszerzésére. A Revolut 2018 végén megkapta a speciális banki engedélyt a litván jegybanktól, majd 2021 végén az Európai Központi Banktól is megkapta az engedélyt banki szolgáltatások nyújtására.

A szuperalkalmazássá válás útján

A Revolut 2021-ben belépett az első olyan szolgáltatási területre is, amely már túlmutatott a pénzügyi közvetítésen. A neobank Stays névvel elindította a szállásfoglalás szolgáltatást az Egyesült Királyságban. A Stays része a Revolut átfogó céljának, hogy segítse a felhasználókat költéseik optimalizálásában az utazások során (is).

„A Revolut célja, hogy olyan szuperalkalmazássá váljon, amely különböző szolgáltatást nyújt egyetlen felületen keresztül, úgy mint az Alibaba, a Tencent Kínában”

– írta a társaság a sajtóközleményében.

Kriaris is kiemeli a rövid elemzésében, hogy ezekben a szuperalkalmazásokban nemcsak a pénzügyi szolgáltatások egyre szélesebb köre érhető el, hanem ezek mellett megjelennek a fizetési és/vagy pénzügyi szolgáltatásokhoz lazábban kapcsolódó szolgáltatások is, mint például a taxi-, vagy az ételrendelés.

Ezekben az alkalmazásokban a közös, hogy egy ponton platformmá válnak és egyre több ponton kapcsolódnak a felhasználók mindennapjaihoz, hogy értéket teremtsenek számukra.

Kriaris szerint a Revolut erőssége, hogy egyetlen alkalmazásban egyesíti a B2C és a B2B szolgáltatásokat, másrészt iszonyatos sebességgel dobja piacra az újabb és újabb szolgáltatásait, amivel a hagyományos bankok már nem tudják felvenni a versenyt. Kriaris felteszi a kérdést, vajon a szuperalkalmazások egymással versenyeznek-e, de arra a következtetésre jut, hogy a verseny ma még a szuperalkalmazások és a hagyományos szolgáltatók között zajlik.

Azok a hagyományos szereplők, amelyek nem kezdenek el platformot építeni és lerakni a hiperperszonalizáció alapjait, újraértelmezni a digitális térben betöltött szerepüket és meglovagolni a legújabb technológiák (pl. a gépi tanulás, mesterséges intelligencia) nyújtotta lehetőségeket, alulmaradnak a szuperalkalmazásokkal szembeni versenyben.

Alább a Revolut szuperappá válásának útja Panagiotis Kriaris szerkesztésében. Ezen a linken pedig a „Digitális ökoszisztémák. A jövő szolgáltatói. A platformoktól a digitális ökoszisztimákig.” c. FinTechZone kiadvány érhető el.

Revolut szuperalkalmazas

Fotó forrása: Panagiotis Kriaris

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!