BankTechShow

Ilyen lehetne az Apple mobilbank

Szerző: | 2018. 10. 02. | Digitális pénzügyek, Összes hír

Milyen lenne az a banki okostelefonos alkalmazás, amit a Facebook, a Google, vagy az Apple csinálna? Bonyolult menürendszer helyett jól felépített információs architektúra, vagány design és merész megközelítések jellemeznék. És mi a helyzet idehaza? Fikció és valóság következik.

Miért kell a banki applikációknak sivár sivatag érzést kelteniük? Ha a XXI. század építőköve az adat, a vizualizáció pedig az érzelmi manipulálás eszköze, akkor miért ne lehetnének a banki app-ok élvezetesek. Górcső alá vettünk egy újgenerációs mobilbanki koncepciót („Light Bank”) és megnéztük, milyen megközelítésbeli különbségek fedezhetőek fel kishazánk 5 hazai nagybankjának mobilbankjához képest.

Szerk. megjegyzés: a „Light Bank” mobilbanki koncepció elsődleges célcsoportja a Millenium generációhoz tartozó diákok, felfedező típusú, energikus értékesítési vezetők és vállalkozók, akik nyitottak az újdonságokra, szeretik a különleges és szép kivitelezésű dolgokat. A hazai mobilbankok ezzel szemben generikusak, ugyanazzal a megjelenéssel próbálják megszólítani a fenti célcsoportot és az idősebb korosztályt is.

Az összehasonlításban azokat a pontokat emeltük ki, amelyek korosztálytól és habitustól függetlenül valamennyi, a digitális szolgáltatásokra nyitott célcsoport számára fontos lehet.

Végtelenül egyszerű és letisztult

A digitális bankolás világába vezető út két pofonegyszerű kérdéssel kezdődik:

„Mennyi pénzünk van?”, „Mire ment el a pénzünk?”

Legalábbis a felhasználók többsége – kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül – erre akar választ kapni azonnal és emészthető formában. Ez az adatzsonglőrködés és a vizualizáció színtere, ahol az adatcunami megzabolázott, intuitív információvá válik. És az első pont, ahol szembesülhetünk azzal, segítségünkre van-e bankunk a pénzügyeink átlátásában és megértésében, vagy úgy törődik velünk, mint a spártai apák fiúgyermekükkel az ókorban.

A jó hír, hogy az applikációba való belépés áramvonalasítása a hazai nagybankok többségének sikerült és két kivételtől eltekintve már itthon sem számít újdonságnak a biometrikus azonosítás.

A gyors hopponálást követően a nyitó képernyő lehetne végtelenül egyszerű és letisztult, fókuszban a számlaegyenlegünkkel. És ma már az sem ritka igény, ha:

  1. több számlánkat (pl. lakástakarék-pénztár, önkéntes nyugdíjpénztár stb.), vagy
  2. egyenlegünket (pl. hitelegyenleg), vagy
  3. családtagjaink számláit is szeretnénk

azonnal átlátni, egyetlen mozdulattal elérni (lásd a korábban bemutatott, Design-Oscar díjas Deutsche Bank működő mobilbankját).

mobil bankolas mobil banki appok mobilbank

Itthon a vizsgált bankok pénzügyi termékenként tüntetik fel, hogy melyik számlán, egyenlegen mennyi pénzt mozgósíthatunk. Amit már nehezebb átlátni, ha szeretnénk azonnal megszüntetni a bankunkkal a szerződéses jogviszonyunkat (és minden függőségünket), akkor forintra pontosan mennyit fizetnének ki nekünk a „pénztárnál”.

mobil bankolas mobil banki appok Magyarorszag

A tranzakciókhoz kapcsolódó fő információk megjelenítéséből még mindig hiányoznak azok az „apró” ügyfélbarát megközelítések, amelyek segítik például a kártyás tranzakciók egyértelmű beazonosítását. A tranzakciók földrajzi beazonosítását segítő térképes megjelenítés sokat segíthetne ezen a problémán.

Light Bank mobilbankolas mobilbank tranzakcio tortenet

Élethelyzet alapú tranzakciók

A banki applikációkban az átutalás még mindig funkcionális és élménymentesen száraz.

mobilbankolas atutalas mobilbank app

Kreatív megközelítés, amikor ujjunkat az egyenlegen tartva két opció jelenik meg:

  1. ujjunkat a képernyőn felfelé húzhatjuk, ha pénzt szeretnénk hozzáadni a számlánkhoz; vagy
  2. lefelé, ha fizetnénk, pénzt küldenénk.

A pénzküldés funkciót a „Light Bank” készítői arra alapozva alakították ki, hogy az ügyfelek átutalásaik 80%-át rendszeresen ugyanazon kedvezményezetti körnek indítják. A „sablon” funkció mellett bevezették a „legutóbbi tranzakciók” opciót, amely alatt azokat a kedvezményezetteket jeleníti meg, akiknek az elmúlt időszakban utaltunk. Ezt a példált idehaza az MKB Mobilalkalmazás követi.

light bank mobilbankolas mobilbank penzkuldes

A vizsgált bankok közül az Erste mobilbankja az, amelyik egy lépéssel talán már közelebb jár a „Light Bank” élményszerű megközelítéséhez, azáltal, hogy az „Átvezetés” funkcióban dinamikusan változtatható a forrásszámla és a célszámla. Továbbá dinamikusan változik az átutalási sablon attól függően, hogy hitelkártyát szeretnénk törleszteni, vagy csak átvezetni saját számlák között.

erste bank mobilbankolas mobilbank

Piactér megközelítés

A „Light Bank” koncepcióban a különböző termékek és szolgáltatások igénylését is újragondolták. Amíg a hazai mobilbankokban az oldalsávban (sidebar) elhelyezett menürendszerrel találkozhatunk, – ahol a legtöbb esetben ráadásul jó hosszan görgethetünk – addig a „Light Bank” egyfajta piactér megközelítést alkalmaz.

mobilbankolas mobilbank menu

A „Light Bank” piacterén először kiválasztjuk mire van szükségünk – hitelre, megtakarítási termékre, biztosításra, stb. – majd meghatározzuk a célt. Ez alapján a bank a célunk eléréséhez legjobban illeszkedő terméket ajánlanja és megkímél minket a bonyolult menürendszer útvesztőjétől.

mobilbankolas light bank mobilbank

FinTechZone: „WatchDog”

Magyarországon már több mint 3 millióan vásárolnak az interneten, 1 millióan használják az okostelefonjukat pénzügyeik intézésére, és növekszik azok tábora is, akiknél a digitális ügyfélélmény meghatározó szempont a pénzügyi szolgáltató kiválasztásánál. Célunk a hazai digitális pénzügyi alkalmazások objektív, független, fogyasztó oldali „minőségellenőrzése”, az előnyök és hátrányok transzparens bemutatása, hogy a felhasználók felkészültek lehessenek ezen a területen is.

Hiánypótló jelleggel hamarosan elindítjuk a FinTechZone WatchDog-ot, ami rendszeresen értékeli a hazai, illetve a magyarok számára is elérhető nemzetközi webes és mobilos pénzügyi alkalmazásokat.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!