BankTechShow

Pénzt adnak azért, ha nem készpénzzel fizetsz! Olasz kezdeményezés a készpénz ellen

Szerző: | 2020. 11. 11. | Fintech kitekintő, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

Az észak-európai országokban nagyon sok helyen már nem fogadják el. Nagy-Britanniában már csak 23%-os a részesedése. Itthon pedig még mindig 75% körül mozog a készpénzes tranzakciók részaránya. A végletek sose jók, de tény, hogy a készpénznek jelentős társadalmi költsége van. Ez a költség alapvetően láthatatlan, de jelentősen terheli a gazdaságot. Ez a kihívás nemcsak Magyarországon van jelen. Ki mit tesz azért, hogy csökkenjen a készpénzforgalom az elektronikus fizetések javára?

Készpénzmentesítő intézkedések itthon és a visegrádi országokban

Mindegyikben nagyon hasonló a helyzet és kiemelt szerepet kapott az infrastruktúra bővítése, ami eddig jellemzően a POS terminálok telepítését jelentette. Mind a négy országban van POS telepítést támogató program, igaz mind a négyben kicsit másképp működik. Az állam önállóan, vagy a piaccal együttműködve lép fel a készpénzes tranzakciók visszaszorítása érdekében.

Lengyelország: „Cashless Poland”

Lengyelország 2018-ban indított POS telepítési programot, amelynek keretében a kereskedők akár 3 darab POS terminált is kaphattak egy éves díjmentes időszak keretében, ha korábban nem nyújtottak kártyaelfogadást. A program eredményeként mára több, mint 1 millió darab POS terminál van a lengyel piacon, amiből 300 ezer a „cashless Poland” program keretén belül került kihelyezésre. Az eszköztelepítések mellett edukációs kampányokat is folytatnak az országban, hogy népszerűsítsék az elektronikus fizetéseket a fogyasztók körében.
készpénzmentes program lengyelorszag

Fotó forrása: „Cashless Poland” program weboldaláról

Csehország és Szlovákia: „Csehország, Szlovákia kártyával fizet”

Csehország és Szlovákia nemrég indította saját programjaikat „Szlovákia kártyával fizet” és „Csehország kártyával fizet” néven. Kisebb különbségek itt is vannak, mint például, hogy Szlovákiában csak 6 hónapig ingyenes a szolgáltatás.

Mindkét országban van forgalmi plafon is, ami felett díjfizetés szükséges. Ezen kampányok legnagyobb érdekessége, hogy már nemcsak a fizikai POS telepítéseket támogatják, hanem a webshopok fizetési megoldásait is, az ún. virtuális POSokat. Ez pedig egy nagyon fontos tényező, hiszen az e-kereskedelem exponenciális növekedést mutat – főleg most.

keszpenzmentes csehorszag elektronikus fizetes

Fotó forrása: „Csehország kártyával fizet” program weboldaláról

Magyarország: kísérleti programok

Itthon már 2012-ben is volt egy kísérleti POS telepítési program Fejér megyében. Ez a program valószínűleg megelőzte korát és nem zárult sikerrel. A Pénzügyminisztériumnak jelenleg is tart (már több éve) a POS terminálok telepítését célzó állami támogatási programja.

A Mastercard pedig „Doppio”-ra keresztelt programmal támogatja a kereskedőket. Pár hét múlva minden kereskedőnek kötelező lesz valamilyen elektronikus fizetési opciót felajánlania az ügyfeleinek. Ez persze nemcsak POS terminál lehet, hanem egyszerűen egy számlaszám is.

Mi kell a vásárlóknak? Pénzvisszatérítés? Ilyen lesz az olasz megoldás

Ezzel a kereslet-kínálat mikroökönómia elmélet kínálati oldalát szinte tökéletesen le is fedtük. De mi a helyzet a kereslettel? Miért fizetnének a fogyasztók készpénz helyett kártyával, vagy azonnali fizetéssel? Hol vannak az ösztönzők?

Egy korábbi írásomban említettem, hogy az ösztönzés nagyon fontos eleme az elektronikus fizetés elterjesztésében. A konklúzió pedig az, hogy valakinek bele kell nyúlnia a zsebébe, hogy „megjutalmazza” a fogyasztót. Ez lehet a kereskedő, lehet a bank, vagy lehet egy harmadik eszköz, mint pl a hűségprogram. Viszont lehet még valaki – az állam. Hiszen, ha az állam beruház POS telepítési programba, azonnali fizetési infrastruktúra kialakításába ezzel megteremtve a kínálatot, miért ne ruházna be a keresleti oldalba is? Ezt teszi Olaszország.

Az ország, ahol legtöbbünknek még sose sikerült kártyával fizetni a taxiért vagy a kávéért – utóbbit inkább ingyen adja a signora a pultban. Az ország, ahol virágzik a feketegazdaság, miközben itt találhatók Európa legnagyobb fintechjei is. Az ország, amelyben nagy valószínűséggel nagyon más viszonyokkal fogunk találkozni, amikor végre megint eljutunk oda.

Az olasz kormány állami cashbacket vezet be idén decembertől. Ez annyit jelent, hogy a programba regisztráló lakosok vállalják, hogy fél éven belül legalább 50 elektronikus fizetési tranzakciót hajtanak végre. Mindegyik vásárlás után a tranzakció értékének 10%-át visszakapja, összesen maximum 3 ezer eurót. Bármelyik bank bármilyen típusú kártyájával történhetek a vásárlások.

Az időszak végén a legtöbb tranzakciót elvégző 100 ezer ember további 3 ezer euró bónuszt ún. „superchashback”-et is kap. Sőt lottó sorsolást is terveznek további pénzösszegekért. Az ötlet nagyon friss és a megvalósítást illetően még várunk néhány konkrétumra.

A programra a „PagoPA” – közigazgatási mobiltárca alkalmazással lehet regisztrálni és a kifizetések félévente történnek majd. Van néhány további feltétel, ami kissé bonyolítja a programot, pl súlyozni akarják a különböző értékű vásárlásokat. Ezzel kapcsolatosan a helyi szakértők – miközben üdvözölték a programot – jelezték már, hogy minél egyszerűbbnek kell lennie, hogy megragadja a szükséges kritikus tömeget.

keszpenz-helyettesi fizetesi megoldasok programok

Fotó forrása: PagoPa IO weboldaláról

Ez hozhat áttörést a készpénz elleni küzdelemben?

Itt is, mint a POS telepítéseknél nincs 100%-os megoldás, mert ahogyan a kereskedő visszaadhatja a POS terminált a támogatott időszak végén, úgy a programba többségében a már amúgy is tech orientált fogyasztók regisztrálhatnak majd.

Viszont a koncepció meglehetősen érdekes és megfontolandó egyben. Van benne minden, ami egy fogyasztónak izgalmas lehet: egy kis gamification, egy kis szerencsejáték és – nem is olyan kevés – pénz is. Egy ilyen jellegű kampány együtt az infrastruktúra fejlesztéssel és egy országos edukációs programmal karöltve meglehetősen jó stratégiának tűnnek a készpénz elleni harcban.

Címlapfotó: pexels.com

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

PUSKÁS INNA

Multi-kulti, lelkes fintech geek hétvégente, ám a hétköznapokban a banki világ dinoszauruszai - a POS-ok és ATM-ek - a kiskedvencei, ezek fenntartásán igyekszik. A fintech csatamezőre bankoknak, kereskedőknek, startupoknak és mindenki másnak ő viszi a fegyvereket.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!