2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.11.19.

Itt tart az európai blokklánc infrastruktúra

Szerző:

Kategóriák:

Milyen blockchain kezdeményezések láthatók az EU-ban? Melyek valósultak meg, melyek vannak tervben? A téma avatatlan szakértője és lelkes hírvivője, Szegő Dániel kalauzolta az érdeklődőket az Európai Blokklánc Szolgáltatási Infrastruktúra világába a FinTechShow-n.

Előzmények: Európai Blockchain Megállapodás

2018-ban megszületett az Európai Blockchain Megállapodás, amelynek célja többek között a határokon átívelő digitális közszolgáltatások nyújtására szolgáló Európai Blokklánc Szolgáltatási Infrastruktúra (EBSI) létrehozása. A megállapodást két évvel ezelőtt 21 EU tagállam és Norvégia írta alá, amihez 2019-ben Magyarország is csatlakozott.

A megállapodás alapján az együttműködő partnerek meghatározzák a határokon átnyúló digitális közszolgáltatások azon körét, ahol a blokklánc technológia hozzáadott értéket jelent. Továbbá kidolgozzák az EBSI-re vonatkozó iránymutatásokat és specifikációkat, melyek a későbbiekben várhatóan a blokklánc infrastruktúrákra vonatkozó referencia követelmények lesznek.

Kapcsolódó cikk:

Napjainkban: MiCA irányelv

Pár hete megszületett az EU-ban a MiCA (Markets in Crypto-Assets) az eszközök definícióját és a token kategóriákat meghatározó irányelv, illetve az ezekhez tartozó kockázati besorolások. A szabályozás egyértelműsíti azt is, hogy a befektetők milyen módon tudnak fellépni egy projekttel szemben, ami nem teljesíti az ígéreteit.

A MiCA számos eszközkategóriában engedélyez token kibocsátást, illetve több ponton is kivételt tesz bizonyos méretű projektek esetén. A MiCA új fogalomként definiálja az e-money tokeneket, amivel lehetővé teszi, hogy a jelenleg túlszabályozott e-money (elektronikus pénz) piac résztvevői is tokenizálhassák a saját működésüket és azt blockchainre helyezhessék.

További részletek a MiCA irányelvvel kapcsolatban Csabai Csaba, az INLOCK alapítójának FinTechShow-n tartott előadásában is elérhetők.

Az európai blokklánc infrastruktúra

A projekt előzménye egyrészt a korábban említett 2018-as Európai Blockchain megállapodás, másrészt az Alastria hálózat, mely az Ibériai félsziget országainak nyújt kvázi állami elosztott főkönyvi technológiai platformot.

A platform fejlesztése több szinten fut: egyrészt tagállami szinten próbálnak minél több országot integrálni és minél több helyen lokális csomópontokat futtatni. Ilyen szempontból a rendszer egy konzorciumi blokkláncnak tekinthető: nem tud bárki teljesen szabadon csatlakozni a hálózathoz és saját csomópontot futtatni, hanem országonként fix számú dedikált csomópont kialakítására van lehetőség.

Másrészt erős hangsúlyt fektetnek az alapplatform fejlesztésére. Itt nem egy teljesen új elosztott főkönyvi technológiáról van szó, hanem már létező és valamennyire működő blokklánc platformok egyetlen keretrendszerbe való integrálásáról.

Pillanatnyilag az integrálandó platformok az Ethereum egy konzorciumi megoldása, a Hyperledger Fabric konzorciumi blokklánc megoldás és a Hyperledger Indy keretrendszer decentralizált azonosításhoz. Ez a lista azonban nem feltétlenül végleges, a későbbiekben új alap blockchain technológiák is felhasználásra kerülhetnek.

További részletek EBSI architektúrával, az EBSI ütemtervével kapcsolatban Szegő Dániel előadásában, illetve az alábbi cikkben érhetők el.

europai blokklanc infrastruktura

Fotón Szegő Dániel, független IT tanácsadó és architect a FinTechShow-n.

Tesztelik az első alkalmazásokat

Az alapplatform fejlesztése mellett párhuzamosan elkezdődött kísérleti szinten az alkalmazási esetek (use cases) tesztelése is. 2019-ben a következő alkalmazások indultak el:

  • Notarizáció (Notarisation): a blokklánc egyik tulajdonsága, hogy a beírt tranzakciókat nagyon nehezen lehet megváltoztatni, így kiválóan alkalmas kritikus adatok és szerződések konzisztenciájának auditálására. Praktikusan az érzékeny adatok digitális ujjlenyomatát és egy hozzá tartozó időbélyeget szoktak a blokkláncba írni, amelyekkel a dokumentumok állapota bármely időpillanatban auditálható.
  • Diploma: a felhasználói eset az Európai Unió területén kiadott egyetemi diplomák ellenőrizhetőségét és országok közötti egyszerű felcserélhetőségét teszi lehetővé.
  • Európai személyazonossági rendszer: az alkalmazási eset az Európai Unió területén lévő különböző azonosításra használatos megoldások egységes digitalizálását célozza.
  • Hiteles adatmegosztás: az uniós tagállamok intézményei közötti megbízható és hiteles adatmegosztást célozza.

A lista természetesen korántsem végleges. A tervek szerint minden évben új alkalmazási esetek kerülnek kiválasztásra és megvalósításra.

Szegő Dániel Az európai blokklánc infrastruktúra c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotó forrása: pixabay.com

Címkék:
blank
blank