Blockchain körkép az EU-ban

írta | 2018.12.18. | Blockchain, Összes hír

Hogyan és milyen eszközökkel segíti elő az Európai Unió az elosztott főkönyvi technológia, a blockchain terjedését? Összegyűjtöttük az EU legfontosabb lépéseit, bejelentéseit. Az aktuális fejleményekkel, a legújabb szabályozói törekvésekről és projektekről külön előadások keretében foglalkozunk 2019 tavaszán a FinTechShow-n.

Egységes európai blokklánc szabályozás

Az EU Bizottság a blokklánc és az elosztott főkönyvi technológiára (Distributed Ledger Technology – DLT) épülő szolgáltatások átjárhatóságának megteremtésére szövetséget hozott létre. Az International Association for Trusted Blockchain Applications (IATBA) működését 2019 első negyedévében kezdi meg, amelyhez a BBVA és a Santander is csatlakozott.

Az együttműködést a Digitális Gazdaság,- és Társadalomfejlesztésért felelős Uniós biztos, Mariya Gabriel és a Technológiák és Kommunikációs hálózatok főigazgatója, Roberto Viola jelentették be november 20-án a „Bringing industries together for Europe to lead blockchain technologies” kerekasztal beszélgetésen.

A résztvevő piaci- és központi szereplők célja, hogy a blokklánc és DLT technológián alapuló megoldások, szolgáltatások kapcsán Európa egészére vonatkozó harmonizált szabályozói megközelítést alakítsanak ki. Az egységes felügyeleti hozzáállás nélkülözhetetlen határokon átnyúló szolgáltatások bevezetéséhez és felhasználói bizalom kialakulásához.

A Szövetség a szolgáltatások átjárhatósága érdekében szabványokat, szakmai iránymutatásokat, ajánlásokat dolgoz ki, valamint feladata a piaci jó gyakorlatok, tapasztalatok összegyűjtése és megosztása. Az IATBA részt vesz az EU blokklánc stratégiájának kidolgozásában és végrehajtásában, szakembereivel a piaci és szabályozói szakmai hátteret biztosítja.

Górcső alatt a blokklánc jövője

A Bizottság 2018. február 1-jén hirdette meg a Blockchain Observatory and Forum (Blokklánc Megfigyelő Központ) elindítását azzal a céllal, hogy kövesse és elemezze a blokklánc kezdeményezéseket, figyelje a trendeket, fejlesztéseket. A központ alapvetően tudásközpontként működik, feladata a transzparens információáramlás és -megosztás biztosítása mellett oktatóanyagok készítése és terjesztése.

A Megfigyelő Központ egyik munkacsoportja a blokklánc közpolitikai, jogi, szabályozási keretére fókuszál, így például elemzései az okos szerződések tartalmi elemeivel, személyes adatvédelmi kérdésekkel, szabványosítással, energiahatékonysággal kapcsolatos kérdésekre terjednek ki. Ez a munkacsoport október közepén megjelentetett egy, a blokklánc alkalmazások és a GDPR összefüggéseit elemző dokumentumot. A másik munkacsoport az alkalmazási lehetőségek kutatásával, elemzésével, az innovációt gátló tényezők feltárásával foglalkozik.

Blokklánc és DLT technológiák gyakorlati vizsgálatára jött létre a Fintech Lab

A Bizottság Fintech Cselekvési Tervének bemutatására március 8-án került sor. Az akcióterv többek között fontosnak tartja, hogy a szabályozók megismerjék a feltörekvő technológiák sajátosságait, konzultáljanak a piaci szereplőkkel és együtt azonosítsák a kockázatokat és tárják el az előnyöket.

Az akcióterv keretében a Bizottság elrendelte egy pénzügyi technológiai laboratórium, Fintech Lab létrehozását. A laboratórium a szabályozó, a felügyeleti hatóságok és a piaci szereplők (beszállítók, fejlesztők, szolgáltatók) konzultációinak ad széles terepet és biztosítja, hogy a felmerülő kérdésekben illetékes más hatóságok is bekapcsolódjanak a munkába.

A labor vizsgálati területei között a hitelesítési és azonosítási technológiák, nyílt API-k, regtech, felhő és mesterséges intelligencia mellett a blokklánc és a DLT is központi szerepet kapott.

Határokon átnyúló digitális közszolgáltatások és referencia követelmények

2018. április 10-én 21 EU tagállam (többek között az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Spanyolország) és Norvégia a technológia jellemzőivel, sajátosságaival kapcsolatos információ megosztás céljából létrehozta a European Blockchain Partnership csoportot, mely ma már 27 ország szakembereit fogja át.

Az információmegosztáson túl a partnerek a határokon átívelő digitális közszolgáltatások nyújtására szolgáló Európai Blokklánc Szolgáltatási Infrastruktúra (EBSI) létrehozásáról is megállapodtak.

A megállapodás alapján 2018. év végéig az együttműködő partnerek meghatározzák a határokon átnyúló digitális közszolgáltatások azon körét, ahol a blokklánc technológia hozzáadott értéket jelent. Továbbá kidolgozzák az EBSI-re vonatkozó iránymutatásokat és specifikációkat, melyek a későbbiekben várhatóan a blokklánc infrastruktúrákra vonatkozó referencia követelmények lesznek.

Transzparens szabályozási keretrendszer és szabványok szükségessége

2018. október 3-án az Európai Parlament állásfoglalást adott ki az „Elosztott főkönyvi technológiák és a blokklánc: Bizalomépítés a közvetítők kiiktatásával” címmel. Az állásfoglalásban kihangsúlyozták a transzparens szabályozási keretrendszer és szabványok kialakításának szükségességét, amelyek biztosítják Európában a DLT és blokklánc szolgáltatások fejlődését, elősegítik a lakossági bizalom kialakulását.

Az elosztott főkönyvi technológia, a blockchain aktuális kérdéseivel, a hazai projektekkel és az üzleti esetekkel külön is foglalkozunk majd 2019.04.25-én a FinTechShow-n.

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.