SimpleTrends
SimpleTrends

Kevesebb helyen fizethetünk bankkártyával Magyarországon

Szerző: | 2019. 06. 18. | Banki és fintech hírek, Összes hír

FinTechShow-7.0

Az MNB friss tájékoztatása szerint 2019 első negyedévének végére 2 ezerrel kevesebb helyen fizethettünk bankkártyával 2018 végéhez képest. A csökkenés tavaly ősszel kezdődött és azóta közel 4.000 helyen szűnt meg a bankkártyás fizetési lehetőség. Kérdés, hogy a csökkenést megállíthatják-e az új fizetési megoldások, mint pl. az azonnali fizetés, vagy az egységes európai QR-kódra épülő mobilfizetés. Miért adják vissza a kereskedők a banki terminálokat, várják-e az elfogadók és a felhasználók az azonnali fizetést, hogyan reagálnak majd a kártyatársaságok az új trendekre? – kérdésekkel részletesen foglalkozunk ősszel a PayTechShow-n.

Igaz, csökkent az elfogadóhelyek száma, ugyanakkor 21%-kal bővült a fizetési kártyával végzett tranzakciók darabszáma és értéke az előző év azonos időszakához képest – áll az MNB közleményében.

Csökken a bankkártya-elfogadók száma

2018 szeptember végén még több mint 118 ezer fizikai kereskedőnél lehetett bankkártyával (fizetési kártyával) fizetni, idén március végére már „csak” 114 ezer helyen, ami fél év alatt több mint 3%-os csökkenést és közel 4 ezerrel kevesebb elfogadóhelyet jelent.

Az MNB tájékoztatásából az nem derül ki, mi áll a csökkenés hátterében, vajon:

  • a kereskedők visszaadták a banki terminálokat a fizetési szolgáltatóknak és/vagy,
  • a kereskedői boltbezárások és/vagy,
  • a fizetési szolgáltatók portfólió tisztításának a következménye

a csökkenés. Mindenesetre az elmúlt 5 évben még nem volt arra példa, hogy két egymást követő negyedévben csökkent volna az elfogadóhelyek száma.

A hazai fizikai kereskedői elfogadóhelyek számának alakulása
(2014. I. negyedév – 2019. I. negyedév között, negyedéves bontásban)

Forrás: MNB, FinTechZone.hu

Ezzel párhuzamosan csökkent az internetes – a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő – elfogadóhelyek száma is. 2018 végéhez képest 2,5%-kal – közel 300 elfogadóhellyel – csökkent a kártyás fizetést biztosító online elfogadók száma.

Hazai internetes elfogadóhelyek számának alakulása
(2014. I. negyedév – 2019. I. negyedév között, negyedéves bontásban)

Forrás: MNB, FinTechZone.hu

Bár csökkent az online elfogadók száma, drasztikusan nőtt a kártyás tranzakciók darabszáma (28%-kal) és volumene is (35%-kal) az internetes elfogadóknál. Az elmúlt 6 évben 2014-2019 között az év első negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest évente átlagosan több mint 30%-kal bővült a – hazai kibocsátású kártyákkal, hazai internetes elfogadóhelyen végzett – tranzakciók darabszáma és értéke. Ugyanakkor a kosáréték a vizsgált időszakban átlagosan 10-11 ezer forint körül mozgott, abban lényegi változás továbbra sem történt. 

Hazai kibocsátású fizetési kártyával hazai internetes elfogadóhelyen végzett tranzakciók darabszámának és értékének alakulása
(2014. I. negyedév – 2019. I. negyedév között, éves bontásban)

Forrás: MNB, FinTechZone.hu

A legfrissebb májusi lakossági kutatási adatok alapján (eNET, GKI Digital) a webshopokban a készpénzes tranzakciók aránya 50% alatt van. Ugyanakkor az összes fizetési tranzakció 70-75%-a még mindig készpénzben történik Magyaroszágon az MNB becslése alapján.

Feltételezésünk szerint az e-kereskedelmi szektor nyithat elsőként a legújabb elektronikus fizetési megoldások, pl. az azonnali fizetés iránt, mivel költségérzékeny a szektor. Ugyanakkor ezt a szektort érintheti a legjobban a PSD2 és az erős ügyfél-hitelesítéssel kapcsolatos változások

10 bankkártyás fizetésből 9 érintéses

A fizetési kártyák számának alakulása tekintetében továbbra is meghatározó az érintőkártyák terjedése és arányuk. Az összes fizetési kártyán belül az arányuk 2019 első negyedévének végére már meghaladta a 80%-ot. Nemcsak az érintőkártyák száma nőtt, de az érintőkártyákkal végzett vásárlások aránya is, 10 bankkártyás fizetésből 9 esetben érintéses módon fizettek a vásárlók a fizikai kereskedőknél az előző negyedévben.

Az egyedi banki átutalások száma is nőtt (közel 8%-kal) az előző év azonos időszakához képest, de az átutalások értékében 1%-os csökkenés következett be. A csoportos beszedések esetén is bővülés történt az elmúlt 12 hónapban, a tranzakciók száma 4%-kal, értéke közel 8%-kal nőtt.

Összességében többször fizettünk bankkártyával 2019 első negyedévében, mint a megelőző év azonos időszakában, ám már kevesebb helyen. Kérdés, hogy a bankkártyás tranzakciók számának növekedése mögött milyen hajtóerők állnak, pl.:

  • akik eddig is bankkártyával fizettek, azok még gyakrabban használják a bankkártyájukat, mint korábban.
  • Egyre több Z-generációs válik felnőtté, akik számára elsődleges a készpénzmentes fizetési megoldások használata.
  • A rezsi számlák egyre nagyobb részét fizetik a bankkártya adatok megadásával az interneten keresztül.
  • Egyre több üzleti fizetési kártya jelenik meg a vásárlások során.

A készpénzmentes fizetési megoldások terjedéséről, a diszkrecionális jövedelem és a készpénzmentes megoldások kapcsolatáról, a kereskedői stratégiákról is szó lesz majd 2019.10.15-én a PayTechShow-n.

Nőtt a bankok bevétele a pénzforgalmi szolgáltatásokon

2019 első negyedévében a hazai pénzforgalmi szolgáltatók pénzforgalmi szolgáltatások nyújtásából 134 milliárd forint bevételt realizáltak, ami közel 10% növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bevételeken belül az átutalásokhoz (23,5%), valamint a számlacsomaghoz és számlavezetéshez kapcsolódó bevételek (19,4%) jelentették a legjelentősebb tételeketKérdés, hogy az azonnali fizetési rendszer jövő évi elindulása hogyan alakítja majd át a bankok pénzforgalmi bevételeit, illetve milyen folyamatokat indít el a jövedelmezőség tekintetében (a PSD2-vel együtt). A kérdésről az iparági szakemberek kerekasztal keretében osztják majd meg véleményüket a FinTechZone.hu soron következő őszi eseményén. 

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!