PayTechShow 4.0

Így fizetünk 3 hónap múlva az interneten. Jön az erős ügyfél-hitelesítés

írta | 2019. 06. 14. | Digitális pénzügyek, Összes hír, PSD2

PayTechShow 4.0

Épp három hónap múlva, szeptember 14-től lesz kötelező a 2-faktoros hitelesítés az online fizetéseknél az Európai Gazdasági Övezetben, így Magyarországon is. A Módosított Pénzforgalmi Irányelv (PSD2) részeként bevezetésre kerül az erős ügyfél-hitelesítés (SCA), ami a felhasználók számára is érezhető változást jelent majd az eddig megszokott online fizetési folyamatokhoz képest. Így fizethetünk 3 hónap múlva az interneten.

Amikor az erős ügyfél-hitelesítés életbe lép, minden internetes bankkártyás fizetés esetén (is) kötelező lesz a 2-faktoros tranzakció jóváhagyás. Ennek hiányában a fizetési tranzakciót a felhasználó bankja el fogja utasítani. A fizetési folyamatok átalakulásával, a jövő fizetési megoldásaival részletesen is foglalkozunk majd 2019.10.15-én a PayTechShow-n.

Hogyan változik a fizetési folyamat?

Jelenleg a kártyás fizetési folyamat két lépésből áll: a fizetés engedélyezéséből (authorizáció) és a fizetési kártya (mögötti egyenleg) terheléséből. Ez a két lépcsős folyamat fog kiegészülni egy harmadik lépéssel, a hitelesítéssel.

Amíg a hitelesítés nem történik meg, addig a fizetés engedélyezésére sem kerül sor. Ennek a hitelesítésnek a célja a kártyával történő visszaélések megakadályozása, a felhasználó biztonságának növelése.

A hitelesítés 2-faktor megadásával történik majd, amelyek – a bank döntésétől függően az – alábbi 3 faktorból 2 lehet:

  • amit a felhasználó ismer, pl. jelszó,
  • amit a felhasználó birtokol, pl. mobiltelefonra, mobileszközre kapott jelkód,
  • ami a felhasználó biológiai tulajdonságain alapul, pl. ujjlenyomat, arc(felismerés), hang(felismerés).
blank

Előjáték: Internetes biztonsági kód (3D Secure)

Függetlenül a PSD2-től, a hazai kártyabirtokosok egy része találkozhatott már a fizetési folyamat során hitelesítési eljárással, amikor az ún. internetes biztonsági kód (3D Secure Code) megadását kérték a bankkártyán található adatokon túl (kártyaszám, kártyán szereplő név, lejárati dátum, CVC).

A hitelesítés a kártyakibocsátó banknál rögzített mobiltelefonszámra küldött sms (egyszer használatos kód) megadásával történik a fizetési folyamatba beágyazott webes felületen keresztül azoknál a kereskedőknél, amelyek alkalmazták az internetes biztonsági kód szolgáltatást.

Magyarországon nem minden bank nyújtja a Mastercard, vagy Visa kártyákhoz az internetes biztonsági kód szolgáltatást és nem is feltétlenül jár automatikusan a kártyához a szolgáltatás. Jelenleg a Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, K&H Bank, OTP Bank, Uncredit Bank, Cetelem Bank nyújtják a 3D Secure szolgáltatást.

Azon felhasználók számára, akik jelenleg is használják az internetes vásárlásaik során az internetes biztonsági kódot (3D Secure), az erős ügyfél-hitelesítéssel életbe lépő változások nem okoznak majd meglepetést.

A PSD2 erős ügyfél-hitelesítés „feloldása”: 3D Secure 2.0

Az interneten történő bankkártyás fizetésekre vonatkozó erős ügyfél-hitelesítésre a kártyatársaságok megoldása a 3D Secure 2.0 lesz, amivel a kibocsátó bankok teljesíthetik a PSD2 elvárásait. Tervezetten idén év végén lesz kötelező a szolgáltatás alkalmazása, ám jelenleg még nem elérhető.

A 3D Secure 2.0 megoldást kínál a korábbi verzió hiányosságaira és jobb ügyfélélményt biztosít majd a fizetési tranzakció hitelesítéséhez. Az új generációs megoldás sokkal több adatot ad majd át a kibocsátó banknak minden tranzakcióról, így a bankok még fejlettebb kockázatelemző megoldásokat alkalmazhatnak a fizetés engedélyezése során.

A 3D Secure 2.0 kihasználja az okostelefónia nyújtotta lehetőségeket is és alapoz az igen magas okostelefon ellátottságra. A kártyabirtokosok a fizetési tranzakciók hitelesítését a kártyakibocsátó bank mobilbanki alkalmazásán keresztül is elvégezhetik majd. Jelszavak és sms-ben kiküldött egyszer használatos jelkódok helyett elegendő lesz az ujjlenyomatukat használni a hitelesítéshez.

A 2-faktoros hitelesítés során választhatjuk a „Hitelesítés a kártyakibocsátó szolgáltató alkalmazásán keresztül” opciót – amennyiben erre kártyakibocsátó bankunk (vagy szolgáltatónk, pl. Revolut, TransferWise) mobilalkalmazása alkalmas. Magyarországon a 20 legnagyobb bankból csupán 11-nek alkalmas a mobilbanki alkalmazása a biometrikus alapú hitelesítésre – derül ki a témában hamarosan publikálásra kerülő hazai white paper-t előkészítő felmérésből. (Részletek hamarosan a FinTechZone.hu oldalon.)

blank

Ugyanakkor a PSD2 meghatároz olyan fizetési tranzakciókat is (kivételeket), amelyek esetén nem lesz szükség a 2-faktoros hitelesítésre, pl.: alacsony kockázatú ugyanazon partnernek rendszeresen fizetendő azonos összegű díjak – előfizetések – esetén.

Ezekben az esetekben az ügyfelek ugyanúgy fizethetnek majd az interneten keresztül, mint jelenleg, de a fizető kapukat (payment gateway) erre külön fel kell készíteni (ami a fizetési szolgáltatást nyújtók feladata lesz).

Halasztást kérnek a bankok

A 3D Secure 2.0-ára való átállás az Európai Gazdasági Övezetben működő kártyakibocsátó bankoknál várhatóan a következő hónapokban megtörténik, ám hazai kártyatársasági források pár hete már jelezték, az átállás több időt vehet igénybe, így akár 18 hónapos csúszás is elképzelhető lesz. Részben ezt erősíti meg a Financial Times minap megjelent „Banks warn EU rules will scupper a quarter of online payments” c. cikke, amelyben azt írják:

„Európa nagy bankjai szerint az online fizetések egynegyedét nem lehet majd teljesíteni szeptembertől (az erős ügyfél-hitelesítés életbe lépésétől) a felkészülés hiányosságai miatt, ezért több időt kérnek.”

A PSD2 értelmében az erős ügyfél-hitelesítés hiánya miatt a fizetési tranzakciók visszautasításra kerülnek 2019. szeptember 14-től. Ha a bankok nem készülnek el határidőre, akkor

„az e-kereskedelemben akár 30%-os tranzakció visszaesés is bekövetkezhet”

– írja a Financial Times.

Az Európai Bankhatóság a héten ülésezett a felmerült aggályokkal kapcsolatban, ám arról még nincs hír, változtatnak-e az erős ügyfél-hitelesítés indulásának feltételein.

Hogy áll Magyarország a számok tükrében?

  • A 20 legnagyobb hazai bankból jelenleg 18 rendelkezik olyan ügyfél-hitelesítési képességgel, amely teljesítheti a 2-faktoros eljárást.
  • A 3D Secure 1.0 szolgáltatást jelenleg 6 bank nyújt Magyarországon.
  • A mobilbanki applikációk közül mindössze 11 alkalmas a biometrikus hitelesítésre.
  • A felnőtt magyar lakosság 15%-a használ mobilbanki alkalmazást.

Összességében a hazai bankok elméletileg képesek lehetnek teljesíteni az erős ügyfél-hitelesítéssel kapcsolatos elvárásokat, így

a hazai elektronikus kereskedőknek nem kell forgalomkiesésre számítaniuk a bankkártyás fizetések esetleges visszautasítása miatt.

A fizetési piac átalakulásáról, az új fizetési megoldások terjedéséről és az azokban rejlő lehetőségekről bővebb információkat az érdeklődők 2019.10.15-én a PayTechShow-n kaphatnak.

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!