BankTechShow

Kihasználjuk a hazai digitális fizetési infrastruktúrák lehetőségeit? Részletek Digitális Fizetési Indexben

Szerző: | 2021. 12. 02. | Digitális pénzügyek, Összes hír

Magyarországon az elektronikus fizetési infrastruktúra európai mércével mérve is kiváló, de vajon mennyire használjuk ki az infrastruktúra lehetőségeit? Hogyan lehetne a használatot növelni? A Mastercard kidolgozta a Digitális Fizetési Indexet, az első átfogó iparági mérőszámot, mely segíti az iparági szereplőket a fogyasztói gondolkodás, fizetési szokások felmérésében is. Az index legfontosabb célja, hogy iránytűként szolgáljon a hazai piaci szereplők számára mindennapi munkájuk során.

“A digitalizáció ereje ma már senki számára nem kérdés. A digitalizáció sikere ugyanakkor azon múlik majd, hogy a fogyasztóink, felhasználóink felkészültek-e a digitális szolgáltatások használatára, befogadják-e azokat és képesek lesznek-e tudatosan választani a lehetőségek között. Ha túl gyorsan haladunk és az edukáció, a kommunikáció lemarad, veszítünk. Ha nem a megfelelő pillanatban és módon használjuk az ösztönzőket, nem érjük el a kívánt eredményt. A kihívás közös. A kihívás sikeres kezeléséhez kíván a Mastercard a Digitális Fizetési Index megteremtésével és rendszeres frissítésével az iparági szereplőknek segítséget nyújtani”

Eölyüs Endre

Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgató, Mastercard

Mi a Digitális Fizetési Index?

A Digitális Fizetési Index az ország fizetési ökoszisztémáját három alappillér mentén vizsgálja, értékeli; ezek az Infrastruktúra, a Tudás és a Használat. Az Index 1-től 100-as skálán, 45 mutató segítségével, holisztikusan, a belső összefüggésekre rámutatva értelmezi, írja le a fizetési ökoszisztéma fejlettségét.

Az index alapját képező kutatások és az index képzésének kialakításánál a holisztikus szemlélet mellett a Mastercard legfontosabb szempontja a rugalmasság megteremtése volt. Annak a biztosítása, hogy a piaci folyamatok, szabályozói intézkedések hatására bekövetkező változásokat hosszabb távon is követni tudja az index.

Az Index alapját képező kutatásokat, felméréseket a Mastercard évente megismétli, illetve tervezi a módszertan nemzetközi bevezetését is.

#1 INFRASTRUKTÚRA: A magyar fizetési infrastruktúra erős, szilárd alapokon nyugszik

A felmérésben a fizetési infrastruktúra alindex értéke a legmagasabb, a 100-as pontozási skálán 64 pontot értéket ért el. Ez azt jelenti, hogy az országban a fizetési infrastruktúra megfelelő, kiszolgálja a jelenlegi fizetési megoldásokat, széles körben elérhető és jó alapot ad további fejlesztéseknek.

#2 TUDÁS: Van érdeklődés, fogyasztói igény az alternatív digitális fizetési módok megismerésére

Az Infrastruktúra pillér fejlődését a szabályozás, az innováció képessége és üteme befolyásolja a leginkább, míg a Tudás és a Használat alappillérek fejlődésére jóval komplexebb társadalmi és gazdasági folyamatok gyakorolnak hatást.

A Digitális Fizetési Index “Tudás” pillérének célja a fogyasztók digitális fizetésekhez fűződő kapcsolatának megértése, elemzése és az általános, valamint az egyes fizetési módokhoz kapcsolódó tényleges tudás- és ismeretszint felmérése. A Tudás pillér lényegesen komplexebb, több elemből épül fel és egyben tágabb, nyitottabb megközelítést kíván, mint az infrastruktúra fejlettségének, kiterjedtségének mérése.

A kutatás összesített értéke (51 pont) azt mutatja, hogy van érdeklődés, kíváncsiság a digitális fizetési módok iránt, de még bőven van helye edukációnak, ismeretterjesztésnek.

A kutatás a Tudás pillér elemzésekor 3 fő kérdésre kereste a választ:

  • mekkora a digitális fizetési módokról szerzett általános tájékozottság szintje,
  • mekkora a digitális fizetési módok használatának szándéka és
  • mekkora a készpénzmentes fizetés használatáról szerzett gyakorlati ismeretek szintje.

A “Tudás” szintjét a tájékozottság, a szerzett ismeretek és a fogyasztó szándéka együttesen határozzák meg, ugyanakkor a három komponens nem független egymástól.

Tájékozottság: Általános tudásban jók vagyunk, de az egyedi megoldásokat kevésbé ismerjük

  • A fizetési módokról, az alapvető biztonsági intézkedésekről jóval magasabb a fogyasztók ismerete, míg az egyedi márkákat és megoldásait kevésbé ismerik. (A márkák közül a mobiltárca-szolgáltatók a leginkább ismertek, az egyéb fintech szolgáltatók ismertsége 50 % alatt volt.)
  • A biztonsági intézkedésekkel és a legalapvetőbb hitelesítési formákkal (pl. SMS) kapcsolatos általános tájékozottság szintje igen magas; átlagosan a megkérdezettek 90%-a hallott és 70%-a jól ismeri a leggyakoribb hitelesítési módokat.
  • Ugyanakkor a ritkábban használt funkciók, mint pl. visszaterhelés, felelősségkizárás, külföldi kártyahasználat korlátozás a megkérdezettek kevesebb mint 42%-a ismerte.

Szándék: Egy fizetési mód kényelmessége önmagában még nem elég a használathoz

A “Szándék” kapta az alkotóelemek közül a legmagasabb pontszámot. Ez azt jelzi, hogy a fogyasztók nyitottak a digitális fizetési módokra, azaz termékeny talajra érkeznek az edukációs kampányok, marketing kampányok. Az eredmények rámutattak arra, hogy a kényelmes szolgáltatásokat általában biztonságosabbnak vélik a fogyasztók.

Érdekes kivétel a mentett kártyás fizetés, melyet a fogyasztók nagyobb csoportja tart – a kényelem elismerése mellett – kevésbé biztonságosnak.

Ez is megerősíti azt a megállapítást, miszerint a fogyasztók számára általában a fizikai jelenlét nagyobb biztonságot jelent.

A biztonságérzetet erősíti az adott termék piaci bevezetése óta eltelt idő hossza is. Minél régebb óta van egy fizetési mód a piacon, annál biztonságosabbnak érzik a felhasználók. A fizetési mód kényelme önmagában nem elég. Ezt mutatja a POS-nál igényelhető részletfizetés szolgáltatás vagy az online részletfizetés szolgáltatás gyenge megítélése és használata.

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy – még a digitálisan affinis fogyasztók körében is – a kényelem/biztonság/használat hármas szempont rendszerében a készpénzes fizetés lett az idei nyertes, melyet a POS terminálon történt érintésmentes kártyás fizetés követ. A mobiltárcás fizetés, QR kódos fizetés, mentett kártyás fizetés értékelése még mindig alacsony értéket mutat.

Az innovatív fizetési módok elterjedését a kényelem és a biztonság alacsony megítélése mellett az innováció iránti nyitottság hiánya is nehezíti.

Ismeret: A korábbi percepcióknak már ne higgyünk

A kutatás egyrészt megerősítette a korábbi tapasztalatokat, miszerint a magasabb átlagjövedelmű és magasabb iskolai végzettségű fogyasztók rendelkeznek mélyebb, ismeretekkel a digitális fizetési megoldásokról.

A kutatás azonban rámutatott arra is, hogy már nem feltétlenül igaz, hogy a kisebb településen élő idős emberek nem nyitottak, vagy nem ismerik az elektronikus fizetési módokat. És az is kiderült, hogy az egyetemisták sem egyértelműen digitálisan affinisak, ha az elektronikus fizetésről beszélünk.

#3 HASZNÁLAT: Az új megoldások alkalmazási területeit még nem ismerjük eléggé

A Mastercard Digitális Fizetési Index harmadik eleme az egyes fizetési módok használatának értékelése. A “Használat” részindex két fő kérdést vizsgál,
a készpénzmentes fizetés használatát és a fizetési megoldások elterjedtségét.

A “Használat” részindex érte el a legalacsonyabb értéket (38), ami azt mutatja, jelentős növekedési lehetőségek vannak még előttünk.

A Mastercard korábbi kutatásai, az MNB 2021. évi fizetési rendszer jelentése és a Digitális Fizetési Indexhez készített célkutatás tapasztalatai, megállapításai arra mutatnak rá, az újonnan bevezetett fizetési megoldások (pl. QR kód, másodlagos azonosító, mobiltárca) alkalmazása nem egyértelmű a felhasználók számára.

Fontos, hogy megszülessenek azok a használati esetek (use-case), melyek a fogyasztók számára a megfelelő pillanatban a szükséges értékajánlatot kínálják. Az iparági szereplőknek a használat növelése – és ennek érdekében az ismeretszint növelése – terén még jelentős feladatai vannak.

————-

A Mastercard a Digitális Fizetési Indexet évente újra méri és elkészíti, publikálja a riportot azzal a céllal, hogy az iparági szereplők munkáját segítse és ezáltal a hazai elektronikus fizetési piac fejlődését katalizálja.

A „Digitális Fizetési Index Magyarország 2020 Riport” itt érhető el.

Címlapfotó: Yulia – stock.adobe.com | Editorial | Licence: FinTech Group
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!