FinTechShow-7.0

Koin és Wyze – kiadáskövetés magyarul

Szerző: | 2016. 12. 09. | Fintech startupok, Magyar fintech startupok, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

„Minden megvan, mehetünk.”

Bevallom pár hónapja még nem hozott lázba a kiadás monitoring témakör. Amellett, hogy tudatosan vásárolok, a minden hónapban pontosan érkező multi jóléti csomagból futotta az esetenkénti elcsábulásokra is, nagyobb tervezés vagy számolgatás nélkül.

Most merőben más a helyzet. Szabadúszóként húsbavágó a kérdés, hogy hogyan jövünk ki a hónap végére. Ideje hát kihúzni a homokból a fejünket! Aki pedig már kitörölte szeméből a port, és

nem csak nézni akar, hanem látni is, annak a kockás füzet helyett jól jöhet egy kis IT támogatás a témában.

És hogy mi van az Excelen túl?

Kipróbáltam a két hazai kiadáskövető alkalmazást.

 

Koin – az elektronikus háztartási napló

A „költés” és „kiadás” keresőszavakra egyetlen találatot dobott az AppStore, ez pedig a Koin. Az alkalmazás ingyenes és jelenleg 4  csillagos; mely csillagállást 3 nap használat után én is megszavaztam neki. A Koin 100% kézi vezérlésű, tehát a rendszerben csak az a kiadás és bevétel létezik, amit mi magunk rögzítünk. A tételek felvitele viszont gyerekjáték, csak az összeget kell bepötyögnünk és kiválasztanunk hozzá a megfelelő kategóriát pl. háztartás, autó, étel, egészség stb. Állítsuk be az induló egyenleget, és már kezdődhet is a móka, színes grafikonokon nézegethetjük, hogyan változott anyagi helyzetünk, mely időszakban, mely kategóriában, mennyit költöttünk, vagy éppen kerestünk.

A Koin alternatívája a kockás füzetnek vagy az Excel táblának, grafikai élménnyel, mobilos és desktop eléréssel, touch ID-val megspékelve.

koin1

 

Amiért pedig jár a piros pont: a Koin megmutatja nekünk, milyen az, amikor az ügyfélközpontúság nem marketing bullshit!

Nem akarja ránk erőltetni a tutit, inkább velünk közösen építi és szépíti az appot. A GYIK alatt megtalálom a felhasználók eddigi hibajelzéseit (15 db) és fejlesztési ötleteit (67 db), szűrni tudok a legnépszerűbbekre vagy a legújabbakra, sőt, szavazni azokra, amelyeket támogatok. A Koin ügyfélszolgálata pedig válaszol, és jelöli a státuszt, hogy hol tart a javaslat: vizsgálat, tervezés vagy épp megvalósítás alatt.

 

Wyze – a magyar Mint?

A Wyze mobilos alkalmazását hiába kerestem a Store-ban, publikus verzió ugyanis még nincs, de regisztráció után bárki bekerülhet a béta tesztelők közé. A Wyze vezérlése a Koinhoz képest már advanced level, minimális kézi machinációt igényel, azt is inkább csak az elején, amíg megtanítjuk a rendszert például arra, hogy az írószer boltban elvert súlyos tételek bizony oktatási kiadásainkat terhelik.

Az automatizáció kulcsa a Wyze számítógépre telepíthető pluginja, amely szinkronizációkor a netbankunkból szívja be a tranzakciós adatokat, hogy azután diagramok formájában viszontláthassuk azokat.

Paranoiásoknak is bejöhet a megoldás, mivel a pluginnak hála banki azonosítónk és jelszavaink nem jutnak tovább a saját gépünknél, a kommunikációt SSL titkosítás védi, tranzakcióink pedig anonimizált formában kerülnek a netbankból a felhőbe.

Ami ezután következik, az már ismerős lehet azoknak, akik használnak banki PFM megoldásokat: költéseink és bevételeink előre meghatározott logika szerint kerülnek kategóriákba, méghozzá kiváló találati aránnyal! Legalábbis nekem az elmúlt 3 havi adatok besorolásán alig kellett hegesztenem, ahol pedig igen, na ott én magam is elgondolkodtam, hogy vajon „minek nevezzelek”…

A felület – ahogyan a honlap is – profi és intuitív, a szolgáltatás díjmentes és a mobilos appal együtt kompakt.

wyze1

A buliból egyelőre még kimaradnak azok, akik a Wyze hatókörén kívüli pénzintézeteknél bankolnak. De valószínűleg nekik sem kell sokáig várniuk; már 9* magyar bank netbankját eléri a Wyze, míg szeptemberben még be kellett érnünk az OTP, ERSTE, Raiffeisen, Gránit négyessel.

 

 

Akkor most Koin vagy Wyze?

Az attól függ.

A Koin szerintem inkább a Z generációé.

Azoknak fog bejönni, akik bár tudatosak vagy épp azok szeretnének lenni, de pénzügyeik még egyszerűek, esetleg nincs is bankszámlájuk.

A Wyze már a bonyolultabb helyzetekben segíti a tisztánlátást, legyen szó több banki kapcsolatról vagy családi pénzügyekről.

Hiányérzetünk viszont mindkét esetben maradhat

– Mert hát jó-jó, most már látom mennyit és mire költök, de hogyan tovább?

Mit kellene másként csinálnom?

– És hogyan kellene másképp csinálnom? Mikorra lehet a megtakarított forintjaimból családi ház vagy autó?

A két hazai megoldás másképp, de mégis ugyanazt tudja: rendszerez, grafikusan megjelenít kiadásokat és bevételeket, viszont

egyelőre nem segít bennünket tanácsokkal, nem ajánl kapcsolódó termékeket, nem ösztönöz a pénzügyi tudatosság magasabb szintjének elérésére.

Mire gondolok?

Például, hogy

pénzügyi szokásaim alapján profilokba sorol, kéri, hogy tűzzek ki célokat, és segít nekem azok elérésében.

Felvázolja az odavezető utat, sőt szimulációval megmutatja, hogy mennyivel előbb is célba érhetek, ha változtatok valamely rossz szokásomon, pl. lemondok egy felesleges kiadásról vagy helyesen fektetem be a számlámon keletkező hó végi pozitív egyenleget.

Push üzenetek formájában dorgál, ha túlköltöttem a beállított limitemen, de dicsér is, ha az adott hónapban az átlaghoz képest többet sikerült megtakarítanom.

Ez a szép új világ pedig már nagyon közel van, még néhány kilométer, és „érkezés a célponthoz”.

A KOIN és a Wyze startup-ok is bekerültek a 25 legígéretesebb magyar fintech startup-ot bemutató HUNFINTECH25 kiadványba.

 

*OTP, Erste, Raiffeisen, K&H, Unicredit, MKB, Gránit Bank, Budapest Bank, Magnet Bank

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

RAJTMÁR DÓRA

Dóra, aki nem volt mindig felfedező. Volt viszont több bank és telko cég termék-, szegmens-, digi menedzsere és üzletfejlesztője. A multikultin megedződve, 12 év után először azt fedezte fel, hogy valami újra, forradalmira vágyik, oda, ahol boldogan él a gondolatszabadság és a kreatív eszme, sőt, soha meg sem hal. Aztán meg úgy alakult, hogy őt fedezték fel, és megkérték, hogy induljon felfedező útra az egyre sűrűbb fintech erdőben, és figyelje az előbújó startupokat. Vigyázz, mert előbb-utóbb Téged is felfedez! #doraafelfedezo

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!