2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.05.16.

Legyen élmény a pótvizsgadíj befizetés (is)! Beköltözött a fizetési kérelem a Neptunba

Szerző:

Kategóriák:

Egykori egyetemisták számára a pótvizsgadíj befizetés sárga csekk-kel, vagy banki utalással indult, ami egy viszonylag hosszadalmas, sokszor talán indokolatlanul sok, tanulmányi osztályon dolgozó szereplővel kiegészült bizonytalan folyamattal folytatódott. Ez ma már nem így van. Többek között a felsőoktatási hallgatókat érintő digitális fizetési innovációkról számolt be Jendrolovics Máté, a GB Solutions vezérigazgatója a PayTechShow ,,Új fizetési megoldásoktól a digitális valutákig” szekció előadásán.

“Formátumháború”

– ezzel a fogalommal indult a GB Solutions vezérigazgatójának előadása.

A helyzet kiindulópontja a technológiai ugrás, amire a piaci szereplők sokszor több megoldással is válaszolnak, de általában csak egy formátum terjed el a felhasználók között – ami persze végül uralja is a piacot.

Számtalan korábbi formátumháborúnak lehettünk szemtanúi (mint például a VHS elterjedése a Betamax vereségével), de napjainkban is formátumháború küszöbén állunk a mesterséges intelligencia felhasználása kapcsán.

Jendrolovics Máté véleménye szerint azonban nem csak az AI hozhat újdonságot napjainkban, hisz

a fizetések piacán is formátumháború zajlik.

Ha csak a legelterjedtebb formákról beszélünk; adott a kártyahasználat, hatalmas elterjedéssel, de a számlaalapú fizetés (Account-to-account payment, röviden: A2A) és a kriptovaluták világa is komoly konkurenciát jelentenek.

Az A2A technológiai előnye a gyorsaság és a potenciálisan kedvezőbb ár, a kriptovaluták pedig a decentralizált és anonimizált megoldást adják.

Persze, ezek csak technológiai megoldások. Önmagában ez nem minden a sikerhez, hisz az ökoszisztéma rendkívül bonyolult és összetett. Számtalan szereplő befolyásolja a piacot, mint például a szabályozói oldal, fogyasztók, webshopok, hardver gyártók, stb.

PayTechShow 2023 - Jendrolovics Máté - GB Solutions - FairPay

Fotón: Jendrolovics Máté, a GB Solutions Zrt. vezérigazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

A Gránit Bank hitvallása szerint a fizetési rendszerekben hasonló lesz a jövő, mint a számítógépek piacán;

nem egy győztes lesz, hanem területenként más-más domináns formátum fog győztesként kitűnni.

Jendrolovics Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a kártyahasználat dominanciája várhatóan fennmarad, de kiegészítő fizetési módként meg tud jelenni a számlaalapú fizetés is.

A számlaalapú fizetések elterjedésére számító Gránit Bank új szolgáltatása, a FairPay. A GB Solutions a technológiai innovációkra erősen építő Gránit Bank szállítójaként vett részt az új fizetési szolgáltatás létrehozásában és fejlesztésében.

Miért A2A?

A folyamatban kevesebb a szereplő, kisebb a várható költség, miközben a technológiának hála a tranzakció valós időben tud megvalósulni, így az ügyfélnek javul a fizetéshez kapcsolódó szolgáltatási élménye.

A számlaalapú fizetés többféle módon megvalósulhat. Kezdeményezhető QR-kód beolvasással, vagy az Azonnali Fizetési Rendszeren keresztül fizetési kérelem indításával. Megoldás lehet a PSD2 kritériumrendszerre épülő fizetés-kezdeményezési tranzakció is.

Mind a három megoldás nagyon különböző ügyfélélményt biztosít.

A FairPay nevű szolgáltatás innovatívan mindhárom csatornát megnyitja és eldöntheti a szolgáltató, hogy melyik fizetési formátumot teszi ki a saját felületére, vagy a fogyasztók közvetlenül dönthetnek, hogy melyik formát szeretnék választani.

Hogyan jönnek a képbe az egyetemisták?

Az innovatív fizetési módot integrálták a Neptun rendszerbe.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a hallgató utóvizsgára kényszerül, akkor a Neptun rendszeren belül elindíthatja a számlabefizetést fizetési kérelemmel is a FairPay opcióra kattitnva. A felhasználó netbankjába/mobilbankjába érkezik a fizetési kérelem, amelynek jóváhagyást követően automatikusan teljesül a kifizetés.

A megoldás rendszerbe integrált, a csatlakozást kezdeményező egyetemnek csak a publikus kulcsát kell feltöltenie, és máris élesített a szolgáltatás.

A FairPay előnyeit vizsgálva megállapíthatjuk, hogy más fizetési megoldásokhoz képest a kereskedők és a felhasználók számára egyaránt előnyöket foglal magában.

A tranzakciót indítók számára általában kényelmesebb, a kerekedők pedig összességében olcsóbb fizetési megoldást vehetnek általa igénybe.

Jelenleg öt bankkal működik a FairPay szolgáltatás, amelyek tudnak fizetési kérelmet fogadni.

Címlapfotón: Jendrolovics Máté, a GB Solutions Zrt. vezérigazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Címkék:
blank
blank