BankTechShow

Az Európai Parlament elemzése szerint nincs különösebb haszna a digitális eurónak

Szerző: | 2023. 05. 15. | Blockchain, kriptovaluták, Összes hír

Az Európai Központi Bank digitális euró modelljének kockázatai jelenleg jelentősebbek, mint a bevezetéséhez kapcsolódó előnyök – mondott ítéletet az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) megbízásából a Parlament tevékenységét támogató Gazdaságirányítási és Monetáris Unió ellenőrző csoport a 2023 áprilisában publikált elemzésében.

Az Európai Központi Bank 2021. óta átfogóan vizsgálja a digitális euró lehetséges bevezetésének kihívásait, a várható piaci és társadalmi hatásokat.

Nemrégen mutatta be Harmadik Előrehaladási Jelentését és tervezetten a következő hónapokban elkészíti a kapcsolódó szabályozási tervezetet. A 24 hónapos projekt zárása és az EKB Kormányzótanácsának döntése a digitális euró bevezetéséről ez év őszére várható az EKB közleménye alapján.

Az EKB elképzelése a digitális euró bevezetéséről:

  • a kereskedelmi bankokon és a Módosított pénzforgalmi irányelvben (PSD2) meghatározott pénzforgalmi szolgáltatókon keresztül kerülne bevezetésre.
  • Az euróövezeti lakosok a meglévő banki alkalmazásukon, vagy egy önálló, az EKB által biztosított alkalmazás igénybevételével használhatnák a digitális fizetőeszközt.
  • A végfelhasználói hozzáférés ugyanolyan folyamatok mentén zajlana, mint jelenleg a fizetésiszámla-nyitás a pénzügyi közvetítői rendszerben.
  • A bevezetéskor a digitális eurót forgalmazó intézmények számára minimálisan kötelező szolgáltatási készlet kerülne meghatározásra, mely tartalmazza a számlanyitást, -zárást, betét elhelyezést és -kivétet. Ezen felül természetesen értéknövelt szolgáltatásokat, így pl. ismétlődő fizetést (recurring payment), P2P fizetést is nyújthatnának a szolgáltatók.

Kockázatos a digitális euró bevezetése

Az EKB digitális euró projekt előrehaladását az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) a kezdetek óta szorosan követi.

Az ECON megbízásából a Gazdaságirányítási és Monetáris Unió ellenőrző csoport (Economic Governance and EMU Scrutiny Unit – EGOV) az EKB 2022. évi előkészítő anyagai alapján értékelte, elemezte a tervezett digitális euró hatását a fogyasztókra, a bankszektorra. A munkacsoport korántsem látja olyan pozitívan a digitális euró bevezetésének piaci hatásait mint az Európai Központi Bank.

A munkacsoport úgy véli, az EKB által tervezett digitális euró kockázatai jelenleg jelentősebbek, mint a feltárt előnyök.

A Munkacsoport legfőbb megállapítása:

  • A tanulmány felveti, hogy van-e egyáltalán olyan piaci rés, amelyre a tervezett digitális euró bevezetése a jó megoldás – az EKB elemzése alapján a munkacsoport nem látja teljességgel alátámasztottnak a választott modell piaci relevanciáját.
  • Egyúttal a munkacsoport kétségeket fogalmazott meg, hogy a javasolt digitális euró elég kiforrott, jó eszköz lehet-e ahhoz, hogy betöltse a neki szánt szerepet és helyet a mai rendkívül diverzifikált, és gyorsan változó lakossági fizetési iparágban.
  • A tervezett digitális euró modell bevezetése esetén az EKB új piaci helyzetbe kerülne, új fizetési eszközt kínálna versenyezve ezáltal a bankokkal és más pénzforgalmi szolgáltatókkal. Ebben az esetben a piaci siker vagy kudarc szempontjából fontos elvárás, hogy a bevezetett digitális euró elég vonzó legyen ahhoz, hogy a fogyasztók érdeklődését felkeltse, a használata meginduljon, de ne legyen annyira vonzó, hogy túlzott mértékben elterelje a forgalmat a bankszektorból. Az arany középút megteremtése nem könnyű feladat; az EKB által jelenleg vízionált digitális euró séma nem ad garanciákat e tekintetben – vélekedik a tanulmány.
  • Az euróövezeti bankok kezelik jelenleg a legtöbb lakossági fizetést és lakossági betétet. Az EKB által felvázolt működési modellben a lakossághoz a digitális fizetőeszköz a kereskedelmi bankokon keresztül jutna el, mely a kereskedelmi bankok oldalán fejlesztési, üzemeltetési feladatokat jelentene. A központi bank és a bankok közötti üzleti modell, költség,- és felelősség megosztás ma még nem tiszta.
  • A felhasználói felmérések azt mutatják, hogy a magánélet védelme széles körben foglalkoztatja a közvéleményt, ezért erős adatvédelmi megoldások kidolgozása is fontos lenne a digitális euró vonzóvá tételéhez.
  • A Munkacsoport szkeptikus abban a tekintetben, hogy a pénzügyi befogadást az eurózónában segíti a digitális euró bevezetése. Ugyanakkor segíthet abban, hogy a külföldön dolgozó munkavállalók a keresetüket olcsóbban és gyorsabban utalhassák haza.

A Munkacsoport összesített véleménye, hogy

“Az Európai Központi Banknak folytatnia kell a feltáró, elemző munkáját beleértve egy tesztidőszak elindítását is, de a tesztidőszak végén ne kerüljön sor a digitális euró kereskedelmi bevezetésére, hacsak nem jelennek meg új körülmények, amelyek az ezirányú döntést támogatják. Jelenleg a kockázatok és bizonytalanságok erősebbek, mint a mellette szóló érvek”

– áll a Munkacsoport által a parlamenti bizottság számára készített elemzésben.

[Finextra, Európai Parlament] | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!