2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.05.15.

Az Európai Parlament elemzése szerint nincs különösebb haszna a digitális eurónak

Szerző:

Kategóriák:

Az Európai Központi Bank digitális euró modelljének kockázatai jelenleg jelentősebbek, mint a bevezetéséhez kapcsolódó előnyök – mondott ítéletet az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) megbízásából a Parlament tevékenységét támogató Gazdaságirányítási és Monetáris Unió ellenőrző csoport a 2023 áprilisában publikált elemzésében.

Az Európai Központi Bank 2021. óta átfogóan vizsgálja a digitális euró lehetséges bevezetésének kihívásait, a várható piaci és társadalmi hatásokat.

Nemrégen mutatta be Harmadik Előrehaladási Jelentését és tervezetten a következő hónapokban elkészíti a kapcsolódó szabályozási tervezetet. A 24 hónapos projekt zárása és az EKB Kormányzótanácsának döntése a digitális euró bevezetéséről ez év őszére várható az EKB közleménye alapján.

Az EKB elképzelése a digitális euró bevezetéséről:

  • a kereskedelmi bankokon és a Módosított pénzforgalmi irányelvben (PSD2) meghatározott pénzforgalmi szolgáltatókon keresztül kerülne bevezetésre.
  • Az euróövezeti lakosok a meglévő banki alkalmazásukon, vagy egy önálló, az EKB által biztosított alkalmazás igénybevételével használhatnák a digitális fizetőeszközt.
  • A végfelhasználói hozzáférés ugyanolyan folyamatok mentén zajlana, mint jelenleg a fizetésiszámla-nyitás a pénzügyi közvetítői rendszerben.
  • A bevezetéskor a digitális eurót forgalmazó intézmények számára minimálisan kötelező szolgáltatási készlet kerülne meghatározásra, mely tartalmazza a számlanyitást, -zárást, betét elhelyezést és -kivétet. Ezen felül természetesen értéknövelt szolgáltatásokat, így pl. ismétlődő fizetést (recurring payment), P2P fizetést is nyújthatnának a szolgáltatók.

Kockázatos a digitális euró bevezetése

Az EKB digitális euró projekt előrehaladását az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) a kezdetek óta szorosan követi.

Az ECON megbízásából a Gazdaságirányítási és Monetáris Unió ellenőrző csoport (Economic Governance and EMU Scrutiny Unit – EGOV) az EKB 2022. évi előkészítő anyagai alapján értékelte, elemezte a tervezett digitális euró hatását a fogyasztókra, a bankszektorra. A munkacsoport korántsem látja olyan pozitívan a digitális euró bevezetésének piaci hatásait mint az Európai Központi Bank.

A munkacsoport úgy véli, az EKB által tervezett digitális euró kockázatai jelenleg jelentősebbek, mint a feltárt előnyök.

A Munkacsoport legfőbb megállapítása:

  • A tanulmány felveti, hogy van-e egyáltalán olyan piaci rés, amelyre a tervezett digitális euró bevezetése a jó megoldás – az EKB elemzése alapján a munkacsoport nem látja teljességgel alátámasztottnak a választott modell piaci relevanciáját.
  • Egyúttal a munkacsoport kétségeket fogalmazott meg, hogy a javasolt digitális euró elég kiforrott, jó eszköz lehet-e ahhoz, hogy betöltse a neki szánt szerepet és helyet a mai rendkívül diverzifikált, és gyorsan változó lakossági fizetési iparágban.
  • A tervezett digitális euró modell bevezetése esetén az EKB új piaci helyzetbe kerülne, új fizetési eszközt kínálna versenyezve ezáltal a bankokkal és más pénzforgalmi szolgáltatókkal. Ebben az esetben a piaci siker vagy kudarc szempontjából fontos elvárás, hogy a bevezetett digitális euró elég vonzó legyen ahhoz, hogy a fogyasztók érdeklődését felkeltse, a használata meginduljon, de ne legyen annyira vonzó, hogy túlzott mértékben elterelje a forgalmat a bankszektorból. Az arany középút megteremtése nem könnyű feladat; az EKB által jelenleg vízionált digitális euró séma nem ad garanciákat e tekintetben – vélekedik a tanulmány.
  • Az euróövezeti bankok kezelik jelenleg a legtöbb lakossági fizetést és lakossági betétet. Az EKB által felvázolt működési modellben a lakossághoz a digitális fizetőeszköz a kereskedelmi bankokon keresztül jutna el, mely a kereskedelmi bankok oldalán fejlesztési, üzemeltetési feladatokat jelentene. A központi bank és a bankok közötti üzleti modell, költség,- és felelősség megosztás ma még nem tiszta.
  • A felhasználói felmérések azt mutatják, hogy a magánélet védelme széles körben foglalkoztatja a közvéleményt, ezért erős adatvédelmi megoldások kidolgozása is fontos lenne a digitális euró vonzóvá tételéhez.
  • A Munkacsoport szkeptikus abban a tekintetben, hogy a pénzügyi befogadást az eurózónában segíti a digitális euró bevezetése. Ugyanakkor segíthet abban, hogy a külföldön dolgozó munkavállalók a keresetüket olcsóbban és gyorsabban utalhassák haza.

A Munkacsoport összesített véleménye, hogy

“Az Európai Központi Banknak folytatnia kell a feltáró, elemző munkáját beleértve egy tesztidőszak elindítását is, de a tesztidőszak végén ne kerüljön sor a digitális euró kereskedelmi bevezetésére, hacsak nem jelennek meg új körülmények, amelyek az ezirányú döntést támogatják. Jelenleg a kockázatok és bizonytalanságok erősebbek, mint a mellette szóló érvek”

– áll a Munkacsoport által a parlamenti bizottság számára készített elemzésben.

[Finextra, Európai Parlament] | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.

Címkék: