BankTechShow

Lendületet adott a szelfi bankszámlanyitásnak az MNB és a Belügyminisztérium

Szerző: | 2019. 10. 30. | Banki és fintech hírek, Digitális pénzügyek, Hazai digitális banki hírek, Összes hír

Újabb lendületet kapott a „szelfi-bankszámlanyitás”, azaz a nem valós idejű ügyfél-azonosítás Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank és a Belügyminisztérium elmúlt napokban tett lépéseinek köszönhetően. A korábbi korlátozások feloldásra kerültek, a távolról történő bankszámlanyitás ügyfélélménye pedig ugrásszerűen nőhet a napokban hatályba lépett MNB rendeletmódosításnak, valamint az eSzemélyi új fejlesztésének köszönhetően.

Az MNB a napokban módosította az idén év elején hatályba lépett 45/2018-as rendeletet, ami megteremtette a szelfi fotóval, vagy szelfi videóval történő bankszámlanyitás lehetőségét (is). A rendeletmódosítás eredményeként most már „korlátozásmentes” bankszámlák is nyithatók szelfin keresztül az új kiegészítéseknek köszönhetően.

Ezzel párhuzamosan az MNB FinTech Stratégiában kiemelt szerepet kapott a digitális azonosítás, a Belügyminisztérium pedig bejelentette, mostantól a lakcím és a személy azonosító is rákerül az eSzemélyire.

A bejelentések jelentőségéről és a pénzügyi szolgáltatók számára megnyíló új lehetőségekről a nem valós idejű ügyfél-azonosítás hazai specialistáját, Szabó Tamást kérdeztük a GoodID megoldást és az eSzemélyi elektronikus funkcióit fejlesztő ID&Trust Kft.-től.

Origo.hu: Egy e-személyivel (mintadarab igazolvány) rendelkező küldeményátvevő azonosítása a Magyar Posta Hivatalos küldeménykövető projektjét bemutató sajtótájékoztatón a Posta Országos Logisztikai Központjában 2019. szeptember 27-én. (MTI/SOÓS LAJOS)

Versenyképes lett a szelfi

2017 nyara óta van lehetőség Magyarországon arra, hogy bankfiók látogatása nélkül is nyissunk bankszámlát és kössünk bankszámlaszerződést teljesen elektronikusan. Igaz, a lehetőséget megteremtő MNB rendelet új dimenziót nyitott a bankok számára digitális termékek értékesítésében, ám a technológia lehetőségeinek szabályozási korlátozásai behatárolták az ügyfélélményt.

Részben ennek is köszönhető, hogy azoknál a bankoknál, ahol megteremtették a valós idejű ügyfél-azonosítás lehetőségét, nem sikerült számottevő eredményeket elérniük – derült ki a banki háttérbeszélgetésekből.

Igaz, az év elején hatályba lépett új MNB rendelet megteremtette a szelfin keresztül történő távoli számlanyitás és szerződéskötés lehetőségét, amivel jobb ügyfélélmény biztosítható az ügyfelek számára, ám a kockázatarányosság elve miatt csak „korlátozott felhasználású” bankszámlát, pénzügyi szolgáltatásokat lehetett távolról nyitni, igénybe venni.

Ilyen korlátozás volt például, hogy havonta 300 ezer forintnál több készpénzt nem lehetett felvenni a bankszámláról, vagy 10 millió forintnál nagyobb értékű ügyletet nem lehetett egészen végrehajtani addig, amíg nem jelenünk meg ügyfél-azonosítás céljából személyesen a bankfiókban, vagy nem történik meg a valós idejű (pl. videochat-es) ügyfél-átvilágítás.

„A napokban módosított 45/2018-as rendelet most már minden üzleti és ügyfélélményt korlátozó akadályt elhárított a szelfis bankszámlanyitás és online szerződéskötés elől, ami által felértékelődött a nem valós idejű ügyfél-azonosítás alkalmazása a pénzügyi termékek digitális értékesítésében”

– mondta el Szabó Tamás.

Lépett a Belügyminisztérium is

Az online bankszámlanyitás és a távoli ügyfél-azonosítás egyik meghatározó része a személyazonosító dokumentum és a lakcímkártya lefotózása és azok gépi úton történő felismerése. Az utóbbi dokumentum hibamentes optikai olvasására a jelenlegi technológiák nem biztosítanak lehetőséget, ezért minden esetben szükség van az emberi ellenőrzésre is – emelte ki Szabó Tamás.

Ezen segít most a Belügyminisztérium új fejlesztése, amelynek köszönhetően a 2019. október 28-tól igényelt állandó személyazonosító igazolványok eSzemélyi tároló eleméből immár egyérintéssel az összes lakcímadat kiolvasható hibamentesen. „A korábban igényelt okmányokra a lakcímadat az állampolgár kérelmére utólag is felírható” – tette hozzá a Belügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Az új fejlesztésnek köszönhetően a bankszámlanyitás teljes folyamata automatizálható és a bankszámla akár banki ügyintéző beavatkozása nélkül is megnyitható távolról, egyetlen érintéssel, az eSzemélyi és az erre alkalmas mobiltelefon és alkalmazás segítségével.

„A nem valós idejű ügyfél-azonosítás keretében történő egyérintéses és korlátozásmentes bankszámlanyitás terjedését az Apple 2019. szeptemberi frissítése is segíti majd, amelynek eredményeként immár az iPhone készülékkel – és erre alkalmas applikációval – is olvasni lehet a hazai új típusú személyazonosító igazolványokat”

– egészítette ki Szabó.

A digitális azonosítás széleskörű terjedését segítené az MNB

A pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést egyszerűbbé és kényelmesebbé teheti a digitális azonosítási követelmények feltételrendszerének rendszeres értékelése és szükség esetén azok módosítása” – áll a minap publikált 24 pontos MNB FinTech Stratégiában, amit a gyakorlat is igazolni látszik, hiszen már a harmadik rendeletmódosítást hajtotta végre a témában az MNB a piaci és ügyféligényekre reagálva.

Az MNB szerint a digitális azonosítási folyamatok magánszemélyek és KKV-k számára is egységes kereteinek kialakítása is hozzájárulhat a szolgáltatókkal való kapcsolatfelvétel egyszerűsödéséhez és az innovatív pénzügyi megoldások széleskörű elterjedéséhez – olvasható a stratégiában.

Kapcsolódó cikk:

További részletek a nem valós idejű ügyfél-azonosításban rejlő lehetőségekről a „Harc az ügyfelekért a digitális térben. A nem valós idejű ügyfél-azonosítás szerepe a digitális értékesítésben” c. GoodID White Paper-ben olvashatók.

Az ID&Trust Kft.-ről

A GoodID szolgáltatás mögött az ID&Trust Kft. áll, az elektronikus azonosítás és aláírás nemzetközi specialistája. Az ID&Trust 2002-es megalakulása óta olyan úttörő nemzetközi kormányszintű projekteken dolgozik, mint az ICAO PKD-t használó elektronikus japán útlevelek fejlesztése, a több mint 20 millió példányban kiadott román egészségügyi kártya, vagy az eIDAS-nak megfelelő új típusú magyar elektronikus személyi igazolványok alapját képező multifunkciós kártyamegoldás.

Az ID&Trust Kft. 2015 óta fejleszti a GoodID-t és célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a gyors, egyszerű és biztonságos ügyfél-azonosítás az internet világában, és ezáltal a felhasználók saját maguk gyakorolhassák a személyes adataik feletti kontrollt.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!