BankTechShow

Lépett az Apple: gyorsabb lesz az online bankszámlanyitás (is)

Szerző: | 2019. 10. 07. | Banki és fintech hírek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

Az Apple szeptemberben kibővítette az iPhone-ok NFC funkcióit, így mostantól a bankok is használhatják azt az online bankszámlanyitáshoz. Nemcsak az útlevelünk, de a Magyarországon kibocsátott új típusú személyazonosító igazolványok chipjéről is kiolvashatjuk az adattartalmat iPhone-unk – és erre alkalmas mobilalkalmazás – segítségével. Az első tesztelési eredmények alapján sikeresen „vizsgázott” az iOS 13 és az iPhone NFC-olvasó funkciója a magyar személyi igazolványokon a GoodID-val. Íme a részletek.

Az Apple 2019. szeptember 19-én kiadta az iOS 13 operációs rendszert, amelynek eredményeként az iPhone 7 és újabb készülékek NFC funkciói kibővültek. Ennek eredményeként lehetővé vált a tároló elemmel (ún. chippel) rendelkező személyazonosító okmányok, pl. biometrikus útlevelek, új típusú személyazonosító igazolványok elektronikus úton történő „olvasása” iPhone készülékekkel, így

„hamarosan megvalósulhat az egyérintéssel történő bankszámlanyitás Magyarországon”

– tudtuk meg a hazai teszteket folytató társaságtól, a nem valós idejű ügyfél-azonosítási megoldást, a GoodID-t fejlesztő ID&Trust Kft.-től.

Online bankszámlanyitás egyérintéssel

Hamarosan lehetősége lesz a hazai iPhone felhasználóknak arra, hogy bankfiók felkeresése nélkül, az okostelefonjuk és az új típusú személyazonosító igazolványuk összeérintésével nyithassanak bankszámlát, vagy igényelhessenek idegen banknál személyi kölcsönt.

Az idén év elején hatályba lépő MNB rendelet megteremtette annak a lehetőségét, hogy távolról, banki nyitvatartási időn túl, ún. nem valós idejű ügyfél-azonosítás keretében nyithassunk bankszámlát. Igaz, egyelőre kötelező a személyazonosító okmány fotózása, de a bankok, pénzügyi szolgáltatók számára az okmányadatok chipről való beolvasása is biztosított, így a feldolgozás automatikussá és hibamentessé tehető.

Amint a vonatkozó MNB rendeletben a chip-olvasással teljes mértékben kiváltható lesz az okmányadatok beolvasása, a felhasználóknak már az okmányok befotózásával sem kell foglalkozniuk és megvalósulhat az egyérintéssel történő számlanyitás.

A GoodID-val már működik az okmányadatok kiolvasása

A GoodID megoldással már hetek óta tesztelik Magyarországon az iPhone-ok NFC-olvasási képességét. A tesztelési eredmények alapján a GoodID-ban októbertől elérhetővé válik az okmányadatok elektronikus olvasása iOS környezetben is – az Android operációs rendszer mellett.

„A hazai bankok, pénzügyi szolgáltatók most már szélesebb felhasználói kör számára biztosíthatják az okostelefonon keresztül történő bankszámlanyitás újabb generációját”

– tette hozzá Szabó Tamás, az ID&Trust Kft. ügyvezető igazgatója.

A FinTech Group előrejelzése alapján 2022-ig több mint 4 millió NFC-képes okostelefon és 7,1 millió új típusú személyazonosító igazolvány lesz Magyarországon, így a hazai felhasználók meghatározó része képes lesz okostelefonja segítségével egyérintéssel bankszámlát nyitni, személyi kölcsönt igényelni, illetve addigra jelzáloghitelt is felvenni.

További részletek a nem valós idejű ügyfél-azonosításban rejlő lehetőségekről a „Harc az ügyfelekért a digitális térben. A nem valós idejű ügyfél-azonosítás szerepe a digitális értékesítésben” c. GoodID White Paper-ben olvashatók. Az élő demonstrációt az érdeklődők 2019.10.15-én a PayTechShow-n is megtekinthetik.

Az ID&Trust Kft.-ről

A GoodID szolgáltatás mögött az ID&Trust Kft. áll, az elektronikus azonosítás és aláírás nemzetközi specialistája. Az ID&Trust 2002-es megalakulása óta olyan úttörő nemzetközi kormányszintű projekteken dolgozik, mint az ICAO PKD-t használó elektronikus japán útlevelek fejlesztése, a több mint 20 millió példányban kiadott román egészségügyi kártya, vagy az eIDAS-nak megfelelő új típusú magyar elektronikus személyi igazolványok alapját képező multifunkciós kártyamegoldás.

Az ID&Trust Kft. 2015 óta fejleszti a GoodID-t és célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a gyors, egyszerű és biztonságos ügyfél-azonosítás az internet világában, és ezáltal a felhasználók saját maguk gyakorolhassák a személyes adataik feletti kontrollt

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!