Leteszteltük! Így működik a QR-kódos azonnali fizetés a SimplePay felületeken

Szerző: | 2020. 07. 20. | Digitális pénzügyek, Elektronikus fizetés, Összes hír, SimplePay

PayTechShow 4.0

Június végén mutatta be az OTP Mobil az OTP Bankkal közösen elindított QR-kód alapú azonnali fizetési megoldását, ami első körben online, a SimplePay felületeken vált elérhetővé. Az új azonnali fizetési QR-kódot biztonsági megoldásokkal látta el az OTP Mobil, amihez szabadon csatlakozhatnak bankok, kereskedők, fizetési szolgáltatók. Leteszteltük, hogyan működik a QR-kód beolvasásával indított azonnali fizetés a SimplePay-nél.

A márciusban bevezetett azonnali fizetési rendszerhez alkalmazkodva, az OTP Mobil az OTP Bankkal közösen elindította a QR-kódos Instant Transzfer megoldását. Az új fizetési megoldásnak köszönhetően az OTP SmartBankon keresztül is fizethetünk a QR-kód beolvasásával. A tranzakciók eredményéről a SimplePay azonnali visszajelzést küld a kereskedőknek.

Így fizethettünk azonnali fizetési QR-kóddal a SimplePay felületeken

A tesztelés során felkerestük az egyik online barkácsáruházat, hogy megnézzük, hogyan működik a gyakorlatban a biztonsági megoldásokkal megerősített QR-kódos azonnali fizetés. Íme a folyamat, a tapasztalataink és hasznos tanácsaink.

#1 Átutalás kiválasztása

A „Szállítás és fizetési adatok” oldalon az „Átutalás” kiválasztása után nyílik lehetőség a QR-kódos azonnali fizetésre. Ahogy jóváhagytuk a megrendelésünket pár másodpercen belül betöltődik a SimplePay fizetési oldala, ahol választhatunk az „Átutalás netbankból” és az „Utalás OTP SmartBankból” lehetőségek közül.

#2 QR-kódos azonnali fizetés: „Utalás OTP SmartBankból” 

A SimplePay fizetési oldalon olvashatjuk, hogy „Gyors utalás indításához lehetőséged van bankod alkalmazásának segítségével leolvasni az itt elérhető QR-kódot”, ám a QR-kódos azonnali fizetésre jelen pillanatban csak az OTP SmartBankból nyílik lehetőség. Ennek oka, hogy a biztonsági megoldásokkal megerősített azonnali fizetési QR-kódot egyelőre csak az OTP Bank mobilbanki alkalmazása olvassa, ám

a megoldáshoz bankok, kereskedők, fizetési szolgáltatók is szabadon csatlakozhatnak.

Az „Utalás OTP SmartBankból” gombra kattintva külön ablakban felugrik az azonnali fizetési QR-kód, amit az OTP SmartBank „QR olvasás” funkciójával olvashatunk be.

azonnali fizetes QR-kod OTP SmartBank Simplepay

#3 QR-kód beolvasása és az azonnali átutalás jóváhagyása

Amint megnyitottuk mobilunkon az OTP SmartBank mobilalkalmazást és abban a QR-kód olvasót, a mobilunkat rá kell irányítanunk a webes felületen megjelenő azonnali fizetési QR-kódra. Ahogy a mobilunk érzékelte a QR-kódot, azonnal megjelenik az OTP SmartBankban a berögzített adatokkal az átutalási megbízás, amit már csak jóvá kell hagynunk. (Megjegyz. ugyanazokat az adatokat fogjuk látni az OTP SmartBank mobilalkalmazásban, mint a SimplePay webes felületen.).

Amint a jóváhagyás gombra kattintottunk, átutalásunk 5 másodpercen belül megérkezik a kedvezményezetthez (jelen esetben az online fizetési megoldás üzemeltetőjéhez, amely azonnal értesíti a webáruházat a fizetés teljesüléséről). A fizetés sikerességéről külön értesítőt kapunk e-mailben a SimplePay-től és a webáruháztól is.

Azonnali fizetés netbankból

Abban az esetben, ha nem rendelkezünk OTP SmartBank alkalmazással, vagy a bankunk még nem csatlakozott a SimplePay QR-kód alapú azonnali átutalási szolgáltatáshoz, akkor bankunk netbankjából, mobilbankjából is teljesíthetjük a fizetést. Fontos, hogy ezt 10 munkanapon belül kell megtennünk ahhoz, hogy megrendelésünk véglegesítésre kerülhessen.

Abban az esetben, ha a SimplePay „Átutalásos Fizetés” felületén az „Átutalás netbankból” gombra kattintunk, akkor a kilenc legnagyobb hazai bank listájából kiválaszthatjuk, mely bankhoz tartozó számlánkról kívánjuk teljesíteni az átutalást. Ahogy kiválasztottuk számlavezető bankunkat, a SimplePay átirányít bankunk netbanki belépési felületére.

(Ha nem látjuk a felsorolt bankok között a számlavezető bankunkat, az nem jelenti azt, hogy nem tudjuk átutalással kifizetni a kosár ellenértékét. Ebben az esetben nekünk kell beírnunk bankunk webes címét a böngészőbe és onnan kezdeményezni a belépést a netbankba.)

Simplepay-azonnali-fizetes-QR-kod

A netbankban az átutalás elindításához nekünk kell begépelni a szükséges adatokat. Nagyon fontos, hogy a Közlemény rovatba pontosan írjuk be a „Rendelés hivatkozási számát”, mivel ez alapján fogják azonosítani a megrendelésünkhöz kapcsolódó fizetési tranzakciót.

Apró könnyebbség lehet az átutalás berögzítése során, hogy a kedvezményezett számlaszáma helyett beírhatjuk a másodlagos számlaazonosítóját (jelen esetben utalas@otpmobil.com) a 24 jegyű bankszámlaszám helyett.

Mobilról indított vásárlás és azonnali fizetés egykézből

Felmerülhet a kérdés, ha mobilról indítjuk a vásárlási folyamatot, akkor hogyan lehet QR-kóddal fizetni és hogyan olvassuk be, ha a kamera és a QR-kód is a kezünkben van. Ebben az esetben a mobilon nem jelenik meg az azonnali fizetési QR-kód, hanem felugrik az OTP SmartBank mobilalkalmazás – amennyiben OTP-s számlával rendelkezünk és telepítve van az OTP mobilbanki alkalmazása.

Az alkalmazásba való belépést követően a fizetés indításához szükséges adatokkal kitöltött azonnali átutalási oldalra érkezünk. Valójában ugyanaz a képernyő fogad minket, mint amikor a QR-kódot beolvastuk a számítógépünk képernyőjéről.

A mobilunk böngészőjén megadott fizetési adatok ú.n. deeplinkes (automatikus hivatkozás átirányítás) megoldás segítségével kerülnek be a mobilbanki alkalmazásba, ami

bármelyik mobilbanki alkalmazásba beköthető a bankok kérésére

– árulták el a SimplePay szakemberei kérdésünkre.

Konklúzió

A QR-kód beolvasásával történő azonnali fizetés (átutalás) a webáruházakban kényelmes, gyors, biztonságos és a kereskedőnek alacsonyabb költséget jelent.

A webáruházak számára az azonnali fizetés egyik sarkalatos pontja, miképpen értesülhetnek azonnal és automatikusan az átutalásról. Ezt a SimplePay az „Instant Transzfer” szolgáltatáson keresztül megoldotta és partnerei számára azonnali visszajelzést küld a tranzakció eredményéről API kapcsolaton keresztül. További részletek itt.

Webinárium: Azonnali fizetés – Piacépítési stratégiák
2020.07.22. 15:00-16:30

A FinTechZone soron következő webináriumán, 2020.07.22-én azt vizsgáljuk, milyen piacépítési lépésekre számíthatunk az MNB, a GIRO részéről, illetve mi a piaci szereplők várakozása a hazai azonnali fizetési piac bővülésével kapcsolatban. Górcső alá vesszük az OTP Mobil “biztonsági megoldásokkal” erősített QR-kódját, az Erste Bank fizetési kérelemmel kapcsolatos tapasztalatait és bemutatunk újabb startup kezdeményezést is.

Az “Azonnali fizetés: piacépítési stratégiák” c. webináriumon velünk lesz több között Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója, Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója, Bek-Balla László, az Erste Bank digitális csatornák igazgatója, Dr. Al-Absi Gáber Seif, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese.

A cikk az OTP Mobil Kft. támogatásával készült. Címlapfotó: OTP Mobil Kft.

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!