2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.07.20.

Leteszteltük! Így működik a QR-kódos azonnali fizetés a SimplePay felületeken

Szerző:

Kategóriák:

Június végén mutatta be az OTP Mobil az OTP Bankkal közösen elindított QR-kód alapú azonnali fizetési megoldását, ami első körben online, a SimplePay felületeken vált elérhetővé. Az új azonnali fizetési QR-kódot biztonsági megoldásokkal látta el az OTP Mobil, amihez szabadon csatlakozhatnak bankok, kereskedők, fizetési szolgáltatók. Leteszteltük, hogyan működik a QR-kód beolvasásával indított azonnali fizetés a SimplePay-nél.

A márciusban bevezetett azonnali fizetési rendszerhez alkalmazkodva, az OTP Mobil az OTP Bankkal közösen elindította a QR-kódos Instant Transzfer megoldását. Az új fizetési megoldásnak köszönhetően az OTP SmartBankon keresztül is fizethetünk a QR-kód beolvasásával. A tranzakciók eredményéről a SimplePay azonnali visszajelzést küld a kereskedőknek.

Így fizethettünk azonnali fizetési QR-kóddal a SimplePay felületeken

A tesztelés során felkerestük az egyik online barkácsáruházat, hogy megnézzük, hogyan működik a gyakorlatban a biztonsági megoldásokkal megerősített QR-kódos azonnali fizetés. Íme a folyamat, a tapasztalataink és hasznos tanácsaink.

#1 Átutalás kiválasztása

A „Szállítás és fizetési adatok” oldalon az „Átutalás” kiválasztása után nyílik lehetőség a QR-kódos azonnali fizetésre. Ahogy jóváhagytuk a megrendelésünket pár másodpercen belül betöltődik a SimplePay fizetési oldala, ahol választhatunk az „Átutalás netbankból” és az „Utalás OTP SmartBankból” lehetőségek közül.

#2 QR-kódos azonnali fizetés: „Utalás OTP SmartBankból” 

A SimplePay fizetési oldalon olvashatjuk, hogy „Gyors utalás indításához lehetőséged van bankod alkalmazásának segítségével leolvasni az itt elérhető QR-kódot”, ám a QR-kódos azonnali fizetésre jelen pillanatban csak az OTP SmartBankból nyílik lehetőség. Ennek oka, hogy a biztonsági megoldásokkal megerősített azonnali fizetési QR-kódot egyelőre csak az OTP Bank mobilbanki alkalmazása olvassa, ám

a megoldáshoz bankok, kereskedők, fizetési szolgáltatók is szabadon csatlakozhatnak.

Az „Utalás OTP SmartBankból” gombra kattintva külön ablakban felugrik az azonnali fizetési QR-kód, amit az OTP SmartBank „QR olvasás” funkciójával olvashatunk be.

azonnali fizetes QR-kod OTP SmartBank Simplepay

#3 QR-kód beolvasása és az azonnali átutalás jóváhagyása

Amint megnyitottuk mobilunkon az OTP SmartBank mobilalkalmazást és abban a QR-kód olvasót, a mobilunkat rá kell irányítanunk a webes felületen megjelenő azonnali fizetési QR-kódra. Ahogy a mobilunk érzékelte a QR-kódot, azonnal megjelenik az OTP SmartBankban a berögzített adatokkal az átutalási megbízás, amit már csak jóvá kell hagynunk. (Megjegyz. ugyanazokat az adatokat fogjuk látni az OTP SmartBank mobilalkalmazásban, mint a SimplePay webes felületen.).

Amint a jóváhagyás gombra kattintottunk, átutalásunk 5 másodpercen belül megérkezik a kedvezményezetthez (jelen esetben az online fizetési megoldás üzemeltetőjéhez, amely azonnal értesíti a webáruházat a fizetés teljesüléséről). A fizetés sikerességéről külön értesítőt kapunk e-mailben a SimplePay-től és a webáruháztól is.

Azonnali fizetés netbankból

Abban az esetben, ha nem rendelkezünk OTP SmartBank alkalmazással, vagy a bankunk még nem csatlakozott a SimplePay QR-kód alapú azonnali átutalási szolgáltatáshoz, akkor bankunk netbankjából, mobilbankjából is teljesíthetjük a fizetést. Fontos, hogy ezt 10 munkanapon belül kell megtennünk ahhoz, hogy megrendelésünk véglegesítésre kerülhessen.

Abban az esetben, ha a SimplePay „Átutalásos Fizetés” felületén az „Átutalás netbankból” gombra kattintunk, akkor a kilenc legnagyobb hazai bank listájából kiválaszthatjuk, mely bankhoz tartozó számlánkról kívánjuk teljesíteni az átutalást. Ahogy kiválasztottuk számlavezető bankunkat, a SimplePay átirányít bankunk netbanki belépési felületére.

(Ha nem látjuk a felsorolt bankok között a számlavezető bankunkat, az nem jelenti azt, hogy nem tudjuk átutalással kifizetni a kosár ellenértékét. Ebben az esetben nekünk kell beírnunk bankunk webes címét a böngészőbe és onnan kezdeményezni a belépést a netbankba.)

Simplepay-azonnali-fizetes-QR-kod

A netbankban az átutalás elindításához nekünk kell begépelni a szükséges adatokat. Nagyon fontos, hogy a Közlemény rovatba pontosan írjuk be a „Rendelés hivatkozási számát”, mivel ez alapján fogják azonosítani a megrendelésünkhöz kapcsolódó fizetési tranzakciót.

Apró könnyebbség lehet az átutalás berögzítése során, hogy a kedvezményezett számlaszáma helyett beírhatjuk a másodlagos számlaazonosítóját (jelen esetben utalas@otpmobil.com) a 24 jegyű bankszámlaszám helyett.

Mobilról indított vásárlás és azonnali fizetés egykézből

Felmerülhet a kérdés, ha mobilról indítjuk a vásárlási folyamatot, akkor hogyan lehet QR-kóddal fizetni és hogyan olvassuk be, ha a kamera és a QR-kód is a kezünkben van. Ebben az esetben a mobilon nem jelenik meg az azonnali fizetési QR-kód, hanem felugrik az OTP SmartBank mobilalkalmazás – amennyiben OTP-s számlával rendelkezünk és telepítve van az OTP mobilbanki alkalmazása.

Az alkalmazásba való belépést követően a fizetés indításához szükséges adatokkal kitöltött azonnali átutalási oldalra érkezünk. Valójában ugyanaz a képernyő fogad minket, mint amikor a QR-kódot beolvastuk a számítógépünk képernyőjéről.

A mobilunk böngészőjén megadott fizetési adatok ú.n. deeplinkes (automatikus hivatkozás átirányítás) megoldás segítségével kerülnek be a mobilbanki alkalmazásba, ami

bármelyik mobilbanki alkalmazásba beköthető a bankok kérésére

– árulták el a SimplePay szakemberei kérdésünkre.

Konklúzió

A QR-kód beolvasásával történő azonnali fizetés (átutalás) a webáruházakban kényelmes, gyors, biztonságos és a kereskedőnek alacsonyabb költséget jelent.

A webáruházak számára az azonnali fizetés egyik sarkalatos pontja, miképpen értesülhetnek azonnal és automatikusan az átutalásról. Ezt a SimplePay az „Instant Transzfer” szolgáltatáson keresztül megoldotta és partnerei számára azonnali visszajelzést küld a tranzakció eredményéről API kapcsolaton keresztül. További részletek itt.

Webinárium: Azonnali fizetés – Piacépítési stratégiák
2020.07.22. 15:00-16:30

A FinTechZone soron következő webináriumán, 2020.07.22-én azt vizsgáljuk, milyen piacépítési lépésekre számíthatunk az MNB, a GIRO részéről, illetve mi a piaci szereplők várakozása a hazai azonnali fizetési piac bővülésével kapcsolatban. Górcső alá vesszük az OTP Mobil “biztonsági megoldásokkal” erősített QR-kódját, az Erste Bank fizetési kérelemmel kapcsolatos tapasztalatait és bemutatunk újabb startup kezdeményezést is.

Az “Azonnali fizetés: piacépítési stratégiák” c. webináriumon velünk lesz több között Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója, Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója, Bek-Balla László, az Erste Bank digitális csatornák igazgatója, Dr. Al-Absi Gáber Seif, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese.

A cikk az OTP Mobil Kft. támogatásával készült. Címlapfotó: OTP Mobil Kft.

Címkék:
blank
blank