Lassan már a múlté lesz a postásoknál és az ATM-ekben (bocsánat, pénzpontokban) rablás miatt megfestődő bankók esete. Noha a digitális pénzeket is el lehet lopni, megfesteni, megjelölni, eddig senki sem tette. Egy magyar fintech csapat viszont ezen dolgozik és erről a FinTechShow-n is hallani lehetett.

hydra aml fintechshow fintech

Szakál Péter, Hydra AML – FinTechShow 2017

 

1 trillió dolláros üzlet

Ekkora összeggel könnyítik meg évente a pénzügyi bűncselekmények a világot. És manapság, amikor a terrorizmus finanszírozása is egyre nagyobb veszélyt jelent, nem vehetjük félvállról digitális pénzünk biztonságát. Épp ezért, ha lenne rá mód, hogy bűncselekmények esetén le lehessen követni a bűnös pénzeket, a kormányzatok, a hatóságok és az adóhivatalok térden állva könyörögnének a receptért.

 

A digitális pénzjelölő

Nos, úgy néz ki, nálunk kifőzte ezt egy magyar csapat. A FinTechShow-n is bemutatkozott Hydra AML alkalmazás minderre képes lenne. A megjelölést a digitális pénzeken elhelyezett markerekkel, azaz információs csomagok segítségével tenné lehetővé. Ezeknek köszönhetően a digitális pénzek azonnal azonosíthatóak lennének, a jelenleginél jóval gazdagabb információk birtokában pedig automatizálhatóvá válhatna a pénzügyi bűncselekmények felderítése a minták és mintázatok keresése alapján.

„Az alkalmazásunknak nemcsak a hatóságok örülhetnek, hanem természetesen a bankok is, amelyek egy ilyen technológia birtokában jóval olcsóbban és pontosabban tudnák jelentéseiket elkészíteni a hatóságok részére. Ugyanakkor saját kockázataikat is pontosabban tudnák felmérni egy-egy új ügyfél esetében” – mondta Kürti László, a cég CEO-ja.

 

Így működik a Hydra AML

  • Már a forrásnál digitális jelölés kerül a pénzre.
  • A marker tömörített információkat tartalmaz.
  • Minden tranzakciónál megváltozik a jelölés tartalma.
  • A markerek nem tartalmaznak személyes adatokat.
  • A markereket egy központi adatbázisban gyűjtik össze.

 

A Hydra AML a szakmai validáláson már túl van (ez a szabadalmazási procedúra rájuk eső része – a szerk.), jelenleg befektetőket keresnek a prototípus kifejlesztéséhez. A digitális pénzfestő alkalmazásról még fontos tudni, hogy a hatóságok és pénzintézetek mellett igénybe vehetik más, a területen dolgozó szoftvergyártó cégek is. Ilyen értelemben pedig azt lehet mondani, hogy egy teljesen új fintech platform született Magyarországon.