Ez a magyar fintech csapat megfestené a digitális pénzeket

írta | 2017.04.21. | Fintech startupok, FinTechShow, Magyar fintech startupok, Összes hír

Hydra AML FinTech FinTechShow
Fintechshow 6.0

Lassan már a múlté lesz a postásoknál és az ATM-ekben (bocsánat, pénzpontokban) rablás miatt megfestődő bankók esete. Noha a digitális pénzeket is el lehet lopni, megfesteni, megjelölni, eddig senki sem tette. Egy magyar fintech csapat viszont ezen dolgozik és erről a FinTechShow-n is hallani lehetett.

hydra aml fintechshow fintech

Szakál Péter, Hydra AML – FinTechShow 2017

 

1 trillió dolláros üzlet

Ekkora összeggel könnyítik meg évente a pénzügyi bűncselekmények a világot. És manapság, amikor a terrorizmus finanszírozása is egyre nagyobb veszélyt jelent, nem vehetjük félvállról digitális pénzünk biztonságát. Épp ezért, ha lenne rá mód, hogy bűncselekmények esetén le lehessen követni a bűnös pénzeket, a kormányzatok, a hatóságok és az adóhivatalok térden állva könyörögnének a receptért.

 

A digitális pénzjelölő

Nos, úgy néz ki, nálunk kifőzte ezt egy magyar csapat. A FinTechShow-n is bemutatkozott Hydra AML alkalmazás minderre képes lenne. A megjelölést a digitális pénzeken elhelyezett markerekkel, azaz információs csomagok segítségével tenné lehetővé. Ezeknek köszönhetően a digitális pénzek azonnal azonosíthatóak lennének, a jelenleginél jóval gazdagabb információk birtokában pedig automatizálhatóvá válhatna a pénzügyi bűncselekmények felderítése a minták és mintázatok keresése alapján.

„Az alkalmazásunknak nemcsak a hatóságok örülhetnek, hanem természetesen a bankok is, amelyek egy ilyen technológia birtokában jóval olcsóbban és pontosabban tudnák jelentéseiket elkészíteni a hatóságok részére. Ugyanakkor saját kockázataikat is pontosabban tudnák felmérni egy-egy új ügyfél esetében” – mondta Kürti László, a cég CEO-ja.

 

Így működik a Hydra AML

  • Már a forrásnál digitális jelölés kerül a pénzre.
  • A marker tömörített információkat tartalmaz.
  • Minden tranzakciónál megváltozik a jelölés tartalma.
  • A markerek nem tartalmaznak személyes adatokat.
  • A markereket egy központi adatbázisban gyűjtik össze.

 

A Hydra AML a szakmai validáláson már túl van (ez a szabadalmazási procedúra rájuk eső része – a szerk.), jelenleg befektetőket keresnek a prototípus kifejlesztéséhez. A digitális pénzfestő alkalmazásról még fontos tudni, hogy a hatóságok és pénzintézetek mellett igénybe vehetik más, a területen dolgozó szoftvergyártó cégek is. Ilyen értelemben pedig azt lehet mondani, hogy egy teljesen új fintech platform született Magyarországon.

Fintechshow 6.0
Fintechshow 6.0

Itt követhetsz minket:

blank

ANDOR MÁRIÓ

Még nem volt hat éves, amikor elkezdett írni, amit sajnos vagy szerencsére azóta sem hagyott abba. Az elmúlt években dolgozott startupok mellett is közösségi kommunikátorként, de egy nagy IT-klaszter webes dolgait is terelgette. Mindemellett kettős életet él: úgy az offline, mint az online bankolást is szereti. Mert szerinte az érme mindkét oldala érdekes tud lenni. Címkéi: #marioszerint

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!