FinTechShow-7.0

„Mi kell a nőnek?” – Ezt is megtudtuk a FinTechShow-n

Szerző: | 2017. 04. 20. | FinTechShow, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A kérdés, amire Nick Marshallon, alias Mel Gibsonon kívül egy férfi sem tudja a választ. A kérdés, ami minden szolgáltató és termelő iparágban szükségszerűen felmerül, a nőt ugyanis nem csak szeretőnek vagy feleségnek, hanem elkötelezett fogyasztónak is meg kell nyerni.

 

Tudom, ezzel nem mondtam semmi újat, a nők imádnak vásárolni, ezt mindenki ismeri, ahogyan a városi legendákat is arról, hogyan tűntetnek el kisebb vagyonokat, ha beszabadulnak egy-egy cipőboltba vagy ruhaüzletbe. Csakhogy a statisztika szerint a „szebbik nem” részt vesz a bankszámlaválasztás 89%-ában, és befolyással bír a pénzügyi döntések 73%-ára is, azaz a nők nem csak élelmezési, egészségügyi vagy kulturális, hanem családi pénzügyminiszterek is. 4 millió magyar pénzügyminisztert pedig már érdemes komolyan venni, nem? A FinTechShow-n megtudtuk, mutatjuk.

 

Na, de mi kell a nőnek?

Egy biztos: az nem elég, ha valami rózsaszín. Pink is not a strategy – mondja Egri Szilvia, a FemTech, azaz a Female Technology első hazai nagykövete. Pedig sajnos a pasi-heavy területeken, ahol a hölgyek kimaradnak a tervezési folyamatból, de ugyanúgy végfelhasználói az adott terméknek, mint a férfiak, sokszor még mindig ez a megkülönböztetés alapja. Nincs ez másképp kütyüfronton sem. „Rózsás” példa az Eurostar ePad Femme, az első kifejezetten nőknek készült tablet, ahol a rózsaszín háttérképeken túl néhány előre letöltött bugyuta applikáció ront tovább a helyzeten.

Egri Szilvia FemTech FinTechShow

Egri Szilvia, FemTechLab – FinTechShow 2017

 

Az udvarlást hagyjuk meg a srácoknak, hiszen abban profik, és imádjuk is őket ezért. De ha nőket célzó service és product designról van szó, akkor mi tudjuk jobban mire fogunk elcsábulni. Szilvi megmutatja, mivel lehet megszólítani egy nőt. A kéz nélkül nyitható csomagtartó, vagy a H&M és a Google közös projektjeként megvalósult személyre szabható ruha, a Data Dress mellett az én személyes kedvencem a Nimb. Az okos gyűrű nem csak stílust, biztonságot is ad. Vészhelyzetben, mikor nincs időnk előbányászni a táskából a telefont, azon felhívni valakit, és elmagyarázni a helyzetet, meg persze, hogy hol is vagyunk, az ujjunkon lévő ékszeren elég megérinteni a beépített pánikgombot a segítségkéréshez.

Mitől működnek a fenti példák? Mert konkrét, valós női élethelyzetekre, az azokban felmerülő problémákra nyújtanak megoldást.

 

Miért, mi kell a nőnek?

Major Zsófi szerint álmok. És persze a lehetőség, hogy az álmok valóra is válhassanak. Ezért hozták létre a Skool Alapítványt, ahol a fiatal, 8-18 éves lányokat szeretnének bevezetni a technológia izgalmas világába. Zsófi érveivel nem lehet vitatkozni:

„Miközben a programozók 92%-a férfi, 25 ezer fő hiányzik ma az IT szektorból. Úgy, ahogyan éppen ezért hiányoznak a társadalom közel felének szempontjai a termékfejlesztés során.”

A programban eddig 330 önkéntes vett részt, akik szabadidejűket áldozzák arra, hogy csillogó szemű, lelkes kiscsajok akár 4 óra alatt lefejlesszék az első appjukat. Így született meg a Názer Lili DailyTakeMe nevű, kifejezetten gyerekeknek szóló, időbeosztást segítő alkalmazása, amely nemzetközi porondon is bekerült az 5 legjobb közé.

Major Zsofi Skool FinTechShow femtech

Major Zsófi, Skool – FinTechShow 2017

„Ma már minden nő digitális, szempontjaik mégsem érvényesülnek eléggé a technológiai innovációk során.” – állapítja meg Pethő Anikó is, aki Restart-UP projektjében a 45 év felettiek reintegrációját tűzte ki célul.

„Pedig ha egy nő menedzseri pozícióba kerül, akkor ugyanúgy képes sikerre vinni egy projektet, mint férfi kollégái. Sőt, a nők által indított startupok bizonyítottan előbb futnak be karriert, köszönhetően a finom kommunikációnak, a megosztott figyelemnek és a tanulási hajlandóságnak.”

Petho Aniko FemTech Fintechshow

Pethő Anikó, Aarenson Consulting – Fintechshow 2017

 

Szóval akkor, mi kell a nőnek?

Íme a válasz, amit végül Szilvia adott a kezünkbe az útravalóul kapott FemTechLab dobókockán:

  • ADJ NEKI TÖBB SZABADIDŐT és
  • BIZTONSÁGOT,
  • AVASD BE,
  • FEKTESS A JÖVŐJÉBE, és
  • NYERD EL A BIZALMÁT!

FemTechLab femtech FinTechShow

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

RAJTMÁR DÓRA

Dóra, aki nem volt mindig felfedező. Volt viszont több bank és telko cég termék-, szegmens-, digi menedzsere és üzletfejlesztője. A multikultin megedződve, 12 év után először azt fedezte fel, hogy valami újra, forradalmira vágyik, oda, ahol boldogan él a gondolatszabadság és a kreatív eszme, sőt, soha meg sem hal. Aztán meg úgy alakult, hogy őt fedezték fel, és megkérték, hogy induljon felfedező útra az egyre sűrűbb fintech erdőben, és figyelje az előbújó startupokat. Vigyázz, mert előbb-utóbb Téged is felfedez! #doraafelfedezo

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!