BankTechShow

Mastercard: Megdőlt egy régi mítosz a készpénzzel kapcsolatban. Bemutatták a friss bankkártya használati szokások kutatás eredményeit

Szerző: | 2023. 05. 23. | Digitális pénzügyek, Elektronikus fizetés, Összes hír

A Mastercard ismét elvégezte Bankkártya Használati Szokások és Attitűdök nevű kutatását, amelyben a magyarok fizetési szokásait térképezi fel és teszi követhetővé 2009 óta. A mostani eredmények alapján a fizikai bankkártya minden más fizetési megoldást megelőz, elsősorban a gyorsasága és kényelmes használata miatt, ráadásul a válaszadók ennél a fizetési eszköznél érzik leginkább biztonságban a pénzüket – olvasható a Mastercard közleményében.

A fizetés- és biztonságtechnológiai cég minden évben átfogó kutatást végez a 18-65 év közötti, bankszámlával rendelkező városi lakosság körében, amelyben a fizetési szokásaikról és a hazai piacon elérhető megoldásokról kérdezik őket.

Az eredmények alapján tisztán látszik, hogy a bankkártyás fizetés népszerűsége töretlen, sőt, az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt. A megkérdezettek már 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy napi szinten, de biztos, hogy hetente többször fizet így a boltokban.

A kártyát egyáltalán nem használók aránya mindössze 4%.

Ez azt is jelenti, hogy a megkérdezettek körében átlagosan havi 11-12 alkalommal kerül sor kártyás bolti fizetésre.

„Folyamatosan nyomon követjük a friss hazai trendeket és nagyon örülünk, hogy a kutatási adatok azt mutatják, a kártyás fizetések népszerűsége megállíthatatlannak tűnik, legyen szó bolti vagy online fizetésről. Ebben egyszerre van kiemelt szerepe a folyamatos innovációnak, amelyben mi is igyekszünk élen járni, a pénzügyi szolgáltatók aktivitásának és persze a szabályozói környezetnek.”
Eölyüs Endre

a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója

Nő az anyagi nehézségekkel küzdők aránya

Az aktuális felmérés során a kutatást végző Free Association Research kitért olyan szubjektív kérdésekre is, amelyek a megkérdezettek jóllétét érintik, például, hogy mennyire jönnek ki a bevételeikből és hogyan próbálnak enyhíteni anyagi jellegű nehézségeiken.

Előbbi kérdést illetően a megkérdezettek 44%-a alapvetően kijön a keresetéből, de a nagyobb kiadásokat meg kell fontolnia. Ez 5 százalékos csökkenés az előző évhez képest, miközben 3 százalékkal nőtt azok aránya (31%), akiknek a jövedelme éppen csak elegendő a mindennapi élet költségeire, míg 4 százalékkal nőtt azoké (11%), akik nem jönnek ki a havi keretükből, küszködnek a pénzügyi helyzetükkel.

Arra, hogy miként próbálnak a nehézségeken enyhíteni, a megkérdezettek 88%-a válaszolt azzal, hogy csak a legfontosabb kiadásokra költenek, 80% költ kevesebbet szórakozásra, szabadidőre és ugyanilyen arányban mondanak le az utazásról, szállásfoglalásról is.

Megdőlt egy régi mítosz a készpénzzel kapcsolatban

A vásárlási szokásokkal összefüggésben az egyes, üzletekben elérhető fizetési módokkal kapcsolatos attitűdökről is kérdezték a résztvevőket.

Ha kényelemről (75%), gyorsaságról (74%) és a költések utánkövethetőségéről van szó, a túlnyomó többségnek elsősorban a bankkártya jut eszébe.

Ebben a tekintetben a mobilfizetés a második, ahol a kényelem 39, a gyorsaság 44, az utánkövethetőség 41 százalékot ért el.

A készpénz csak a harmadik lett a kényelem (30%) és a gyorsaság (42%) szempontjából, de ha a költések nyomon követéséről van szó, a megkérdezettek mindössze 29%-a asszociált a készpénzre, amit ebben a tekintetben az azonnali átutalás is megelőzi (31%).

Vagyis megdőlt azt a régi mítosz, miszerint az emberek azért fizetnek készpénzzel, mert jobban nyomon tudják követni kiadásaikat.

Egyetlen olyan szempont volt, amelyben a készpénz végzett az első helyen: 57 százalék szerint a kereskedők szívesen fogadják, mint fizetési eszközt. Itt a kártya 50 százalékos aránnyal a második lett, de a Mastercard szerint a kedvező szabályozói változások és a cég Doppio infrastruktúra fejlesztési programja egyre többeket győz meg a kártyaelfogadás előnyeiről, így van esély rá, hogy ez az arány is erősödni fog a jövőben.

Az online vásárlások népszerűsége továbbra is stabil maradt

A kutatás adatai alapján a megkérdezettek 83 százaléka vásárolt valamit online a kutatást megelőző 6 hónapban: ez minimális visszaesés a pandémia alatti lezárások időszakához képest (87%), de növekedést mutat a tavalyi évhez képest (81%).

A válaszadók 32%-a pedig legalább 2-3 hetente vásárol a neten.

A fizetéseknél itt is a kártya a legnépszerűbb opció, a vásárlók 65%-a fizet online bankkártyával, 49% az utánvétes kártyás fizetések aránya és 45% választotta a készpénzes utánvét lehetőséget.

Bár a jellemzően kevésbé digitális szegmensek nagyobb arányban részesítik előnyben az utánvétet, de ez a fizetési mód azok körében is előfordul, akik nem rendelkeznek rendszeres készpénzbevétellel, és akik jellemzően egyébként kártyával fizetnek, ahol csak lehet.

Az ő esetükben a fő ok a terminál hiánya a futárszolgálatoknál vagy a fizikai átvételi ponton, ahol a terméket beszerezték.

Tovább nőtt a külföldi kártyahasználat népszerűsége

A Mastercard kutatása arra is rámutatott, hogy 2022-ben a külföldre utazók száma jelentősen megnőtt a COVID-járvány éveihez képest. Azonban a háború, a gazdasági helyzet és a kedvezőtlen forint/euró árfolyam megakadályozta, hogy annyian útra keljenek, mint a korábbi években: még a jómódú és prémium szegmensben is csak a megkérdezettek 50%-a utazott külföldre pihenési szándékkal.

A külföldi kártyahasználat népszerűsége viszont még tovább nőtt: 92% vitte magával és 74% használta is azt az utazás során.

Ez 4 százalékos növekedés egy év alatt, de öt éves viszonylatban már 13%-kal nőtt a külföldön kártyával fizetők aránya.

A válaszadók 60%-a kizárólag fizetésre használja a kártyáját (+9% egy év alatt), 3% kizárólag készpénzfelvételre és 12% mindkét célra.

40%-ról 19%-ra csökkent azok aránya, akik csak biztos, ami biztos alapon viszik magukkal a kártyájukat külföldre és 26-ról 39%-ra emelkedett azoké, akik a külföldi készpénzes vásárlásaik során vegyesen használnak készpénz és bankkártyát egyaránt.

Kevesen választanák a QR kódos fizetést

Az adatokból az is jól látszik, hogy a bolti azonnali átutalásokat még mindig kevesen használják és a megkérdezetteknek ritkán jut eszükbe a bolti fizetések kapcsán.

Ennél a fizetési módnál a költések utánkövethetősége (31%), a pénz nehezebb elvesztése (29%) és a gazdaságfehérítés (26%) tekintetében volt a legmagasabb az asszociációs arány. A megkérdezettek 14%-a fizetett akár többször is így és 9% próbálta ki ezt a fizetési módot legalább egyszer.

Hasonló a helyzet a QR kódos fizetések terén is, ahol a megkérdezettek 41%-a kizártnak tartja, hogy ezt a megoldás válassza bolti fizetésnél, 27% csak akkor fizetne így, ha a kártyás fizetés nem lenne elérhető, 14% pedig akkor, ha a kereskedőnek ez lenne a kifejezett kérése.

A Mastercard szakértői szerint ezek a fizetési megoldások akkor tehetnek szert nagyobb népszerűségre, ha az érintésmentes fizetéshez hasonló gyorsasággal és kényelemmel szolgálják ki a vásárlók fizetési igényeit.

A cégnek mindkét fizetési módra van saját technológiai megoldása, amelyek a felhasználók már meglévő ismereteire és preferenciára építenek például az NFC-s fizetések terén.

[Mastercard közlemény] | Címlapfotó forrása: Michal Jarmoluk képe a Pixabay -en.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!