2023.05.23.

Mastercard: Megdőlt egy régi mítosz a készpénzzel kapcsolatban. Bemutatták a friss bankkártya használati szokások kutatás eredményeit

Szerző:

A Mastercard ismét elvégezte Bankkártya Használati Szokások és Attitűdök nevű kutatását, amelyben a magyarok fizetési szokásait térképezi fel és teszi követhetővé 2009 óta. A mostani eredmények alapján a fizikai bankkártya minden más fizetési megoldást megelőz, elsősorban a gyorsasága és kényelmes használata miatt, ráadásul a válaszadók ennél a fizetési eszköznél érzik leginkább biztonságban a pénzüket – olvasható a Mastercard közleményében.

A fizetés- és biztonságtechnológiai cég minden évben átfogó kutatást végez a 18-65 év közötti, bankszámlával rendelkező városi lakosság körében, amelyben a fizetési szokásaikról és a hazai piacon elérhető megoldásokról kérdezik őket.

Az eredmények alapján tisztán látszik, hogy a bankkártyás fizetés népszerűsége töretlen, sőt, az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt. A megkérdezettek már 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy napi szinten, de biztos, hogy hetente többször fizet így a boltokban.

A kártyát egyáltalán nem használók aránya mindössze 4%.

Ez azt is jelenti, hogy a megkérdezettek körében átlagosan havi 11-12 alkalommal kerül sor kártyás bolti fizetésre.

„Folyamatosan nyomon követjük a friss hazai trendeket és nagyon örülünk, hogy a kutatási adatok azt mutatják, a kártyás fizetések népszerűsége megállíthatatlannak tűnik, legyen szó bolti vagy online fizetésről. Ebben egyszerre van kiemelt szerepe a folyamatos innovációnak, amelyben mi is igyekszünk élen járni, a pénzügyi szolgáltatók aktivitásának és persze a szabályozói környezetnek.”
Eölyüs Endre

a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója

Nő az anyagi nehézségekkel küzdők aránya

Az aktuális felmérés során a kutatást végző Free Association Research kitért olyan szubjektív kérdésekre is, amelyek a megkérdezettek jóllétét érintik, például, hogy mennyire jönnek ki a bevételeikből és hogyan próbálnak enyhíteni anyagi jellegű nehézségeiken.

Előbbi kérdést illetően a megkérdezettek 44%-a alapvetően kijön a keresetéből, de a nagyobb kiadásokat meg kell fontolnia. Ez 5 százalékos csökkenés az előző évhez képest, miközben 3 százalékkal nőtt azok aránya (31%), akiknek a jövedelme éppen csak elegendő a mindennapi élet költségeire, míg 4 százalékkal nőtt azoké (11%), akik nem jönnek ki a havi keretükből, küszködnek a pénzügyi helyzetükkel.

Arra, hogy miként próbálnak a nehézségeken enyhíteni, a megkérdezettek 88%-a válaszolt azzal, hogy csak a legfontosabb kiadásokra költenek, 80% költ kevesebbet szórakozásra, szabadidőre és ugyanilyen arányban mondanak le az utazásról, szállásfoglalásról is.

Megdőlt egy régi mítosz a készpénzzel kapcsolatban

A vásárlási szokásokkal összefüggésben az egyes, üzletekben elérhető fizetési módokkal kapcsolatos attitűdökről is kérdezték a résztvevőket.

Ha kényelemről (75%), gyorsaságról (74%) és a költések utánkövethetőségéről van szó, a túlnyomó többségnek elsősorban a bankkártya jut eszébe.

Ebben a tekintetben a mobilfizetés a második, ahol a kényelem 39, a gyorsaság 44, az utánkövethetőség 41 százalékot ért el.

A készpénz csak a harmadik lett a kényelem (30%) és a gyorsaság (42%) szempontjából, de ha a költések nyomon követéséről van szó, a megkérdezettek mindössze 29%-a asszociált a készpénzre, amit ebben a tekintetben az azonnali átutalás is megelőzi (31%).

Vagyis megdőlt azt a régi mítosz, miszerint az emberek azért fizetnek készpénzzel, mert jobban nyomon tudják követni kiadásaikat.

Egyetlen olyan szempont volt, amelyben a készpénz végzett az első helyen: 57 százalék szerint a kereskedők szívesen fogadják, mint fizetési eszközt. Itt a kártya 50 százalékos aránnyal a második lett, de a Mastercard szerint a kedvező szabályozói változások és a cég Doppio infrastruktúra fejlesztési programja egyre többeket győz meg a kártyaelfogadás előnyeiről, így van esély rá, hogy ez az arány is erősödni fog a jövőben.

Az online vásárlások népszerűsége továbbra is stabil maradt

A kutatás adatai alapján a megkérdezettek 83 százaléka vásárolt valamit online a kutatást megelőző 6 hónapban: ez minimális visszaesés a pandémia alatti lezárások időszakához képest (87%), de növekedést mutat a tavalyi évhez képest (81%).

A válaszadók 32%-a pedig legalább 2-3 hetente vásárol a neten.

A fizetéseknél itt is a kártya a legnépszerűbb opció, a vásárlók 65%-a fizet online bankkártyával, 49% az utánvétes kártyás fizetések aránya és 45% választotta a készpénzes utánvét lehetőséget.

Bár a jellemzően kevésbé digitális szegmensek nagyobb arányban részesítik előnyben az utánvétet, de ez a fizetési mód azok körében is előfordul, akik nem rendelkeznek rendszeres készpénzbevétellel, és akik jellemzően egyébként kártyával fizetnek, ahol csak lehet.

Az ő esetükben a fő ok a terminál hiánya a futárszolgálatoknál vagy a fizikai átvételi ponton, ahol a terméket beszerezték.

Tovább nőtt a külföldi kártyahasználat népszerűsége

A Mastercard kutatása arra is rámutatott, hogy 2022-ben a külföldre utazók száma jelentősen megnőtt a COVID-járvány éveihez képest. Azonban a háború, a gazdasági helyzet és a kedvezőtlen forint/euró árfolyam megakadályozta, hogy annyian útra keljenek, mint a korábbi években: még a jómódú és prémium szegmensben is csak a megkérdezettek 50%-a utazott külföldre pihenési szándékkal.

A külföldi kártyahasználat népszerűsége viszont még tovább nőtt: 92% vitte magával és 74% használta is azt az utazás során.

Ez 4 százalékos növekedés egy év alatt, de öt éves viszonylatban már 13%-kal nőtt a külföldön kártyával fizetők aránya.

A válaszadók 60%-a kizárólag fizetésre használja a kártyáját (+9% egy év alatt), 3% kizárólag készpénzfelvételre és 12% mindkét célra.

40%-ról 19%-ra csökkent azok aránya, akik csak biztos, ami biztos alapon viszik magukkal a kártyájukat külföldre és 26-ról 39%-ra emelkedett azoké, akik a külföldi készpénzes vásárlásaik során vegyesen használnak készpénz és bankkártyát egyaránt.

Kevesen választanák a QR kódos fizetést

Az adatokból az is jól látszik, hogy a bolti azonnali átutalásokat még mindig kevesen használják és a megkérdezetteknek ritkán jut eszükbe a bolti fizetések kapcsán.

Ennél a fizetési módnál a költések utánkövethetősége (31%), a pénz nehezebb elvesztése (29%) és a gazdaságfehérítés (26%) tekintetében volt a legmagasabb az asszociációs arány. A megkérdezettek 14%-a fizetett akár többször is így és 9% próbálta ki ezt a fizetési módot legalább egyszer.

Hasonló a helyzet a QR kódos fizetések terén is, ahol a megkérdezettek 41%-a kizártnak tartja, hogy ezt a megoldás válassza bolti fizetésnél, 27% csak akkor fizetne így, ha a kártyás fizetés nem lenne elérhető, 14% pedig akkor, ha a kereskedőnek ez lenne a kifejezett kérése.

A Mastercard szakértői szerint ezek a fizetési megoldások akkor tehetnek szert nagyobb népszerűségre, ha az érintésmentes fizetéshez hasonló gyorsasággal és kényelemmel szolgálják ki a vásárlók fizetési igényeit.

A cégnek mindkét fizetési módra van saját technológiai megoldása, amelyek a felhasználók már meglévő ismereteire és preferenciára építenek például az NFC-s fizetések terén.

[Mastercard közlemény] | Címlapfotó forrása: Michal Jarmoluk képe a Pixabay -en.

Címkék: