2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2022.03.08.

Matolcsy György: A digitális jegybankpénz (CBDC) átírja a játékszabályokat

Szerző:

Kategóriák:

“Ha mindkét tényező rendben lesz, az mindenkit meggyőz majd a CBDC előnyeiről” – írja rövid bejegyzésében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Véleménye szerint megváltoznak a játékszabályok a pénzügyi világban, ahogy a kriptodevizák egyik fő kockázati tényezőjét sikerül megszüntetni. 

Alább Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének válasza a „Boston Fed-MIT team hails successful CBDC test” (A Boston FED és a MIT csapata sikeres CBDC-tesztet ünnepel) című cikkre.

“Másodpercenként százezer tranzakciót tudtak feldolgozni, ami azt jelenti, hogy a CBDC-rendszer képes lenne a tranzakciók gazdaságban szokásos volumenének kezelésére. Emellett a tranzakciók nagy része skálázhatónak tűnt, ahogy a kutatók újabb szervereket helyeztek üzembe.

Kezdhetünk gondolkodni a mikrochipek teljesítményét leíró Moore-törvény új verzióján, amit akár Hamilton-törvénynek is hívhatnánk, mint ahogyan az a chipek evolúciója során előfordult már.

A második fázis akkor zárul le, amikor a Hamilton projekt közzéteszi a rendszer titoktartással és felhasználói interfésszel kapcsolatos összetevőit.

Ha mindkét tényező rendben lesz, az mindenkit – a fogyasztókat, az üzleti szektort, a jegybankokat és a kormányokat – meggyőz majd a CBDC előnyeiről. Hiszen ahogy azt Böhme professzor is megjegyezte a MIT-Fed projektben, az emberek nem veszítik majd el a pénzüket a jelenlegi kriptovalutás csalók miatt.

Mihelyt sikerül a kriptodevizák egyik fő kockázati tényezőjét megszüntetni az előnyök megtartása mellett, megváltoznak a játékszabályok a pénzügyi világban.

Előadás: Digitális jegybankpénz és kripto az MNB szemszögéből

Szombati Anikó, MNB, Chief Digital Officer

PayTechShow 3.0: “Végletek között. Készpénzzel a metaverzumba?” | 2022. április 27.

Mi a digitális jegybankpénz (CBDC)?

A digitális jegybankpénz egy olyan „elektronikus rendeleti pénz és jegybanki passzíva, ami fizetések elszámolására és értékmegőrzésre is alkalmas”.*

Alapvetően két fajtáját különböztetik meg: a lakosság számára is széleskörben hozzáférhető „lakossági” és a pénzügyi intézmények számára hozzáférhető speciális „nagykereskedelmi” megoldás (pl. bankközi elszámolásokra vagy értékpapír-elszámolásokra) – ún. wholesale – digitális jegybankpénzt.

További részletek itt.

*Meaning és társainak 2018-as elemzése szerint

Címkék: