FinTechShow-7.0

Megérkezett a Revolut Bank Magyarországra

Szerző: | 2021. 09. 28. | Digitális pénzügyek, Összes hír, Revolut

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

„Csatlakozz a Revolut Bankhoz!” üzenet fogadja a hazai felhasználókat a Revolut applikációban. A pár lépésből álló csatlakozási folyamat végére a Revolutnál tartott egyenlegünk 100 ezer euróig biztosítva lesz. A banki engedély birtokában a Revolut további pénzügyi szolgáltatások bevezetésére is jogosulttá vált: gyűjthet betétet, nyújthat személyi kölcsönt, pénzügyi lízinget, kibocsáthat hitelkártyát, ahogy azt korábban részletesen bemutattuk. Ha a Revolut belép a személyi kölcsön piacra Magyarországon – úgy, mint Litvániában, vagy Lengyelországban -, akkor azt a hazai bankok is megérezhetik. A Revolut Bank magyarországi megjelenésének hatásairól a hazai banki felsővezetőkkel beszélgetünk 2021. október 7-8. között a FinTechShow-n.

A Revolut idén márciusban jelentette be, hogy Litvánia és Lengyelország után 10 további országban váltak elérhetővé a banki szolgáltatásai. Július végén már Csehországban is megjelent a Revolut Bank UAB, szeptember végétől pedig a hazai felhasználók is csatlakozhatnak a Revolut Bankhoz.

A felhasználók nem válnak automatikusan a Revolut Bank ügyfelévé, ehhez egy pár perces folyamat végrehajtására van szükségük.

Azok, akik végigcsinálják a folyamatot, máris élvezhetik a 100.000 eurós betétbiztosítás előnyeit.

Új Revolut-számlát kaphatnak a magyar felhasználók

A hazai felhasználók a Revolut Bankhoz való csatlakozás eredményeként új Revolut Bank-számlát kapnak. A jelenleg is használt Revolut Payments-számla változatlanul megmarad, de a pénzt (egyenlegünket) átutalják a Revolut Bank-számlára, ahol azt a betétbiztosítási rendszer védi. A Revolut Bank-számla kamatot nem termelő látra szóló betét – olvasható a Revolut tájékoztatójában.

A Revolut Bankhoz való csatlakozás során meg kell erősítenünk az e-mail címünket, el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket, az adatvédelmi szabályzatot, a betétbiztosítási információkat, illetve el kell fogadnunk, hogy a jelenlegi egyenlegünket átutaljuk a Revolut Bank-számlára. Az utóbbi lépést a Revolut automatikusan megteszi, ahogy befejeztük a csatlakozási folyamatot. Ezt követően a Revolut appot ugyanúgy használhatjuk, mint korábban.

Hitelnyújtásra is lehetősége lesz a Revolut Banknak

A Revolut 2018 decembere óta rendelkezik banki szolgáltatások nyújtására alkalmas speciális engedéllyel. Ennek az engedélynek a birtokában a Litvániában bejegyezett Revolut Bank UAB univerzális banki szolgáltatásokat nyújthat, de befektetési szolgáltatásokat, befektetési és nyugdíjalapok kezelését és más hasonló tevékenységeket csak korlátozott keretek között végezhet.

Az előbbi megkötéseken túl a Revolut Bank UAB ugyanúgy viselkedhet, mint egy bank; gyűjthet betétet, nyújthat hitelt (többek között jelzáloghitelt is), pénzügyi lízinget, fizetési szolgáltatásokat, utazási csekket, pénzügyi garanciát, készpénz kezelést, pénzváltást, valamint végezhet hitelminősítést és kibocsáthat elektronikus pénzt is.

Litvánia 2017. január 1-től biztosít lehetőséget ennek a speciális banki engedélynek a megszerzésére, amelynek lényege, hogy alacsonyabb belépési küszöb mellett szerezhető meg a banki szolgáltatások nyújtásához szükséges engedély, mint az EU többi tagállamában. Bankot alapítani drága mulatság és legalább 5 millió euró tőkére van hozzá szükség.

Ugyanakkor a speciális banki engedélyhez, ami lényegében alkalmas univerzális banki szolgáltatások nyújtására, “csupán” 1 millió euróra van szükség és 6-12 hónap alatt megszerezhető.

Ez a speciális banki engedély „passportálható” az EU tagállamaiba, ami azt jelenti, ha a helyi szabályozás nem szigorúbb, akkor külön eljárás nélkül és/vagy egyszerűsített eljárás keretében nyújthat banki szolgáltatásokat más országban is.

Begyújtotta a rakétákat a Revolut

Litvániában a felhasználók 2020. május óta igényelhetnek hitelkártyát és személyi kölcsönt is. A hitelkártya esetén a felhasználók a havi bérük kétszereséig, de legfeljebb 6 000 euróig (kb. 2,2 millió forintnak megfelelő összegig) költekezhetnek a Revolut Bank kontójára. Abban az esetben, ha a felhasználónak további hitelre lenne szüksége, akkor személyi kölcsönt is ajánlanak a felhasználónak. A személyi kölcsön „teteje” 15 000 euró (kb. 5,5 millió forintnak megfelelő összeg) jelenleg Litvániában.

A honlapon található információk alapján a hitelkártyát a Revolut mobilalkalmazásból lehet igényelni és pár percen belül megkapja a hitelminősítés eredményét a felhasználó.

Lengyelországban 2020. decembere óta érhetők el a Revolut banki szolgáltatásai, első körben a hitelkártya és a személyi kölcsön. Igaz, a Revolut nem osztott meg információkat azzal kapcsolatban, milyen banki szolgáltatások lesznek elérhetők a közeljövőben Magyarországon, de a litván és a lengyel tapasztalatok alapján azt tippeljük, a hitelkártyával és a személyi kölcsönnel indulhatnak majd.

A Revolut is jön a „Vásárolj most, fizess később” megoldással

A Revolut is dolgozik a „Vásárolj most, fizess később” (Buy Now, Pay Later – BNPL) fizetési megoldáson. Az új fizetési megoldással a Revolut felhasználók a vásárlásaikat egyenlő részletekben fizethetik vissza, függetlenül attól, hogy online, vagy bolti környezetben vásároltak – mondta el minap Nikolay Storonsky, a Revolut vezérigazgatója.

„Egy gomb lesz a Revolut alkalmazásban, amellyel a Revolut kártyát át lehet majd állítani „Vásárolj most, fizess később” fizetési megoldássá”. A termék jelenleg korai fázisban van és tervezetten jövőre kerül bevezetésre kísérleti jelleggel néhány európai országban.

Nikolay Storonsky

vezérigazgató, társalapító, Revolut

A BigTech stratégiákkal, a Buy Now, Pay Later trenddel, a digitális pénzügyi ökoszisztémák építésével, a digitális transzformáció új irányaival részletesen foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. 40 hazai és nemzetközi előadóval vizsgájuk meg, hogyan alakulhat át a pénzügyi közvetítői rendszer a következő években.

Címlapfotó forrása és licenc: Ascannio – stock.adobe.com.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!