PayTechShow 4.0

Megérkezett a Revolut Bank Magyarországra

Szerző: | 2021. 09. 28. | Digitális pénzügyek, Összes hír, Revolut

PayTechShow 4.0

„Csatlakozz a Revolut Bankhoz!” üzenet fogadja a hazai felhasználókat a Revolut applikációban. A pár lépésből álló csatlakozási folyamat végére a Revolutnál tartott egyenlegünk 100 ezer euróig biztosítva lesz. A banki engedély birtokában a Revolut további pénzügyi szolgáltatások bevezetésére is jogosulttá vált: gyűjthet betétet, nyújthat személyi kölcsönt, pénzügyi lízinget, kibocsáthat hitelkártyát, ahogy azt korábban részletesen bemutattuk. Ha a Revolut belép a személyi kölcsön piacra Magyarországon – úgy, mint Litvániában, vagy Lengyelországban -, akkor azt a hazai bankok is megérezhetik. A Revolut Bank magyarországi megjelenésének hatásairól a hazai banki felsővezetőkkel beszélgetünk 2021. október 7-8. között a FinTechShow-n.

A Revolut idén márciusban jelentette be, hogy Litvánia és Lengyelország után 10 további országban váltak elérhetővé a banki szolgáltatásai. Július végén már Csehországban is megjelent a Revolut Bank UAB, szeptember végétől pedig a hazai felhasználók is csatlakozhatnak a Revolut Bankhoz.

A felhasználók nem válnak automatikusan a Revolut Bank ügyfelévé, ehhez egy pár perces folyamat végrehajtására van szükségük.

Azok, akik végigcsinálják a folyamatot, máris élvezhetik a 100.000 eurós betétbiztosítás előnyeit.

Új Revolut-számlát kaphatnak a magyar felhasználók

A hazai felhasználók a Revolut Bankhoz való csatlakozás eredményeként új Revolut Bank-számlát kapnak. A jelenleg is használt Revolut Payments-számla változatlanul megmarad, de a pénzt (egyenlegünket) átutalják a Revolut Bank-számlára, ahol azt a betétbiztosítási rendszer védi. A Revolut Bank-számla kamatot nem termelő látra szóló betét – olvasható a Revolut tájékoztatójában.

A Revolut Bankhoz való csatlakozás során meg kell erősítenünk az e-mail címünket, el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket, az adatvédelmi szabályzatot, a betétbiztosítási információkat, illetve el kell fogadnunk, hogy a jelenlegi egyenlegünket átutaljuk a Revolut Bank-számlára. Az utóbbi lépést a Revolut automatikusan megteszi, ahogy befejeztük a csatlakozási folyamatot. Ezt követően a Revolut appot ugyanúgy használhatjuk, mint korábban.

Hitelnyújtásra is lehetősége lesz a Revolut Banknak

A Revolut 2018 decembere óta rendelkezik banki szolgáltatások nyújtására alkalmas speciális engedéllyel. Ennek az engedélynek a birtokában a Litvániában bejegyezett Revolut Bank UAB univerzális banki szolgáltatásokat nyújthat, de befektetési szolgáltatásokat, befektetési és nyugdíjalapok kezelését és más hasonló tevékenységeket csak korlátozott keretek között végezhet.

Az előbbi megkötéseken túl a Revolut Bank UAB ugyanúgy viselkedhet, mint egy bank; gyűjthet betétet, nyújthat hitelt (többek között jelzáloghitelt is), pénzügyi lízinget, fizetési szolgáltatásokat, utazási csekket, pénzügyi garanciát, készpénz kezelést, pénzváltást, valamint végezhet hitelminősítést és kibocsáthat elektronikus pénzt is.

Litvánia 2017. január 1-től biztosít lehetőséget ennek a speciális banki engedélynek a megszerzésére, amelynek lényege, hogy alacsonyabb belépési küszöb mellett szerezhető meg a banki szolgáltatások nyújtásához szükséges engedély, mint az EU többi tagállamában. Bankot alapítani drága mulatság és legalább 5 millió euró tőkére van hozzá szükség.

Ugyanakkor a speciális banki engedélyhez, ami lényegében alkalmas univerzális banki szolgáltatások nyújtására, “csupán” 1 millió euróra van szükség és 6-12 hónap alatt megszerezhető.

Ez a speciális banki engedély „passportálható” az EU tagállamaiba, ami azt jelenti, ha a helyi szabályozás nem szigorúbb, akkor külön eljárás nélkül és/vagy egyszerűsített eljárás keretében nyújthat banki szolgáltatásokat más országban is.

Begyújtotta a rakétákat a Revolut

Litvániában a felhasználók 2020. május óta igényelhetnek hitelkártyát és személyi kölcsönt is. A hitelkártya esetén a felhasználók a havi bérük kétszereséig, de legfeljebb 6 000 euróig (kb. 2,2 millió forintnak megfelelő összegig) költekezhetnek a Revolut Bank kontójára. Abban az esetben, ha a felhasználónak további hitelre lenne szüksége, akkor személyi kölcsönt is ajánlanak a felhasználónak. A személyi kölcsön „teteje” 15 000 euró (kb. 5,5 millió forintnak megfelelő összeg) jelenleg Litvániában.

A honlapon található információk alapján a hitelkártyát a Revolut mobilalkalmazásból lehet igényelni és pár percen belül megkapja a hitelminősítés eredményét a felhasználó.

Lengyelországban 2020. decembere óta érhetők el a Revolut banki szolgáltatásai, első körben a hitelkártya és a személyi kölcsön. Igaz, a Revolut nem osztott meg információkat azzal kapcsolatban, milyen banki szolgáltatások lesznek elérhetők a közeljövőben Magyarországon, de a litván és a lengyel tapasztalatok alapján azt tippeljük, a hitelkártyával és a személyi kölcsönnel indulhatnak majd.

A Revolut is jön a „Vásárolj most, fizess később” megoldással

A Revolut is dolgozik a „Vásárolj most, fizess később” (Buy Now, Pay Later – BNPL) fizetési megoldáson. Az új fizetési megoldással a Revolut felhasználók a vásárlásaikat egyenlő részletekben fizethetik vissza, függetlenül attól, hogy online, vagy bolti környezetben vásároltak – mondta el minap Nikolay Storonsky, a Revolut vezérigazgatója.

„Egy gomb lesz a Revolut alkalmazásban, amellyel a Revolut kártyát át lehet majd állítani „Vásárolj most, fizess később” fizetési megoldássá”. A termék jelenleg korai fázisban van és tervezetten jövőre kerül bevezetésre kísérleti jelleggel néhány európai országban.

Nikolay Storonsky

vezérigazgató, társalapító, Revolut

A BigTech stratégiákkal, a Buy Now, Pay Later trenddel, a digitális pénzügyi ökoszisztémák építésével, a digitális transzformáció új irányaival részletesen foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. 40 hazai és nemzetközi előadóval vizsgájuk meg, hogyan alakulhat át a pénzügyi közvetítői rendszer a következő években.

Címlapfotó forrása és licenc: Ascannio – stock.adobe.com.

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!