BankTechShow

Meghekkeltük: QR-kódos fizetés bevezetése 20 másodperc alatt

Szerző: | 2020. 06. 17. | Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, Elektronikus fizetési megoldások, Összes hír

A SzegedPay hétfői bejelentése okán felbuzdultunk és a FinTechZone is bevezette a QR-kódos azonnali fizetést. Megnéztük, mi ma a legegyszerűbb módja a QR-kódos azonnali fizetés bevezetésének. Íme a 20 másodperces gyors megoldások!

Idén tavasszal elindult az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, amelyen hamarosan újfajta elektronikus fizetési megoldások is megjelenhetnek. Az egyik ilyen a QR-kódos azonnali fizetés, ami olyan helyeken is elterjedhet, ahol eddig csak a készpénz dominált.

Az MNB iránymutatása alapján otthon is fejleszthetünk magunknak QR-kód generátort, de akár használhatjuk mások megoldását is. Mutatunk két lehetőséget azok számára, akik azonnali fizetésre alkalmas QR-kódot szeretnének előállítani.

pay@POS by Credetra

Zseniálisan egyszerű azonnali fizetési QR-kód generátor egyéni vállalkozóknak, kisvállalkozásoknak. Tavaly ősszel debütált a FinTechZone által szervezett PayTechShow-n a mobilra tervezett alkalmazás, amivel az MNB szabványnak megfelelő, azonnali átutalást indító QR-kódot lehet készíteni.

„Ezzel a programmal olyan QR-kódot tudsz generálni, amiből a bankok mobil alkalmazásai azonnali átutalást tudnak indítani az általad megadott számlaszámra. Olyan mintha a mobilod átalakulna kártya-terminállá, csak ez átutalással működik”

– olvasható a fintech-megoldásokat fejlesztő vállalkozás weboldalán.

Hogyan működik? Állítsd be a számlaszámodat és a nevedet. Erre csak egyszer van szükség. Add meg az összeget és a QR-kód azonnal megjelenik. További részletek itt.

Nem voltunk rest, kipróbáltuk és kb. 20 másodperc alatt előállítottuk a saját QR-kódunkat. Minden szentnek maga fele húz a keze, ezért stílusosan az Azonnali Fizetési Webinárium részvételi díját azonnali fizetési QR-kódba csomagoltuk.

azonnali fizetes paypos

Számlával együtt: Billingo + QR-kód

Az elmúlt napokban többen is feltették nekünk a kérdést, ha már azonnali fizetéssel foglalkozó webinárium-sorozatot szervezünk és azonnali fizetéssel lehet átutalni a számla ellenértéket, akkor

miért nem adunk olyan elektronikus számlát, amin rajta van az azonnali fizetési QR-kód is.

Szerencsénkre erre is találtunk megoldást és a Billingo online számlázón keresztül olyan számlát is kiállíthatunk, ami tartalmazza az azonnali fizetéshez szükséges QR-kódot.

Hogyan működik? A Billingo online számlázóba belépve a bankszámláknál be kell pipálnunk a QR-kód generálást, a számlaképek közül pedig az Original számlasablont kell kiválasztani.

A bankszámla adatokat szintén elég egyszer berögzíteni, így a későbbiekben már automatikusan rákerül az összes számlára az azonnali fizetési QR-kód. További részletek itt.

billingo azonnali fizetes

Kapcsolódó cikk:

Mivel lehet beolvasni a QR-kódokat?

Sajnos ezen a téren még kevés a lehetőség és egyelőre csak a Raiffeisen Bank myraiffeisen alkalmazásával lehet az azonnali fizetési QR-kódokat sikeresen beolvasni és azonnali átutalási megbízást elindítani.

Igaz, a FinTechZone kiszúrta, hogy az OTP Bank is elkezdte tesztelni az azonnali fizetési QR-kód beolvasását a SmartBank applikáción keresztül, ám a cikkünk megjelenését követően az OTP Bank hivatalos tájékoztatást adott ki, hogy a funkció még csak részlegesen érhető el.

Mindenesetre várakozásaink szerint az OTP Bank lehet a következő, amelyik elindítja a QR-kód alapú azonnali fizetést Magyarországon.

Ami még hiányzik a piacról

Az azonnali fizetés egyik ígérete, hogy a kereskedők, elfogadók számára lényegesen olcsóbb lesz, mint a bankkártyás fizetés, ami többek között annak is köszönhető, hogy a díjfizetés költsége áttolódik a vásárló felé. Ez viszont nem feltétlenül teremt majd kedvező helyzetet a vásárlók számára.

A piacról egyelőre hiányzik az az érdekeltségi modell, ami a vásárlók, a kereskedők és a piaci szolgáltatók számára is vonzóvá teszi majd az azonnali fizetés bevezetését, használatát.

Mindenesetre 2021. január 1-től közel 60 ezer új helyen lesz kötelező készpénzmentes elektronikus fizetési nyújtani, amit akár a QR-kódos fizetés bevezetésével is teljesíthetnek a kereskedők.

A részletekről 2020. június 24-én beszélgetünk a pénzügyekért felelős államtitkárral az azonnali fizetési webináriumon. Részletek itt.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!