2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2020.06.15.

Itt a SzegedPay. Elstartolt a QR-kódos azonnali fizetés Szegeden.

Szerző:

Kategóriák:

Szeged önkormányzata a mai napon bejelentette az azonnali fizetési megoldását. A QR-kódos fizetés a SzegedPay nevet kapta, ami elsőként a myRaiffeisen alkalmazás használatával érhető el. 

Az azonnali fizetési rendszert (AFR) a Magyar Nemzeti Bank döntése alapján, nemzetközi mintákat követve 2020 márciusától vehetik igénybe a magyarországi bankok ügyfelei. Az AFR-re számos kiegészítő szolgáltatás épülhet rá, amit a bankok fokozatosan vezetnek be, ezek egyike az MNB által kidolgozott QR-kód szabványra épülő fizetés.

Azonnali fizetés

2020. március 2-án elérhetővé vált Magyarország pénzügyi szupersztrádája, az azonnali fizetési rendszer. 5 másodperc alatt, e-mail címre, mobilszámra, adószámra és adóazonosító jelre is küldhetünk pénzt a nap 24 órájában.

Az azonnali fizetési rendszerhez – a világon egyedülállóan – minden Magyarországon működő banknak kötelező volt a csatlakozás, így az új digitális pénzügyi alapinfrastruktúra szolgáltatásait minden, online módon elérhető bankszámlával rendelkező magyar lakos és vállalkozás élvezheti.

További részletek a hazai azonnali fizetési rendszerről, az aktuális fejleményekről a FinTechZone új tartalomszolgáltatása, a 3×3 keretében érhetők el.

SzegedPay: QR-kódos fizetés

A QR-kód alapú fizetési megoldás használata egyszerű: ha például egy webshopban vásárol valaki, a fizetés megkezdéséhez egy kód jelenik meg a képernyőn. Ezt elegendő a vásárló saját okostelefonjára telepített banki alkalmazással beolvasni, majd a fizetést jóváhagyni – amiről a kereskedő azonnal értesül.

A QR-kódos fizetést SzegedPay névvel vezetik be, amit a város számlavezető bankja, a Raiffeisen Bank az önkormányzat informatikai cégével, a RITEK Zrt.-vel együttműködve fejlesztette ki.

Elsőként a Szent-Györgyi Albert Agóra nyári táborait, és hamarosan a Szegedi Sport és Fürdők Kft. webáruházában értékesített szolgáltatásait lehet ezzel a módszerrel kifizetni. A RITEK Zrt. elindította a fejlesztést, hogy az önkormányzat egyik legnépszerűbb szolgáltatása, a közétkeztetés online befizetése is QR-kóddal teljesíthető legyen az Etelka portálon keresztül.

A QR-kódos fizetés előnyei

  • Gyors: nem kell kártya adatokat beírni, a vásárlás 5 másodperc alatt lezajlik.
  • Biztonságos: semmilyen banki adatot nem kell megadni.
  • Kényelmes: a vásárlók számlavezető bankjuk megszokott mobilalkalmazását használhatják.
  • Pontos: minden információt a QR-kód tartalmaz, nincs tévesztési lehetőség.

Elsőként a Raiffeisen Bank ügyfelei számára

Az új, innovatív szolgáltatás a Raiffeisen Bank lakossági ügyfelei számára a myRaiffeisen alkalmazás használatával már most, elsőként elérhető. Várhatóan a hazai bankok folyamatosan vezetik majd be a QR-kódos fizetési formát, ami így a közeljövőben más hazai pénzintézetek kínálatában is megjelenhet.

“Mint minden informatikai rendszer esetén, a bevezetés több lépésben történik, június folyamán a Raiffeisen Bank ügyfelei vehetik igénybe, majd júliustól a fizetési megoldás kiterjesztésre kerül a megfelelő applikációval rendelkező ügyfelekre.”

– mondta el Nagy Sándor, Szeged Város alpolgármestere.

Az Önkormányzat a program sikere esetén tervezi a SzegedPay bővítését, így növelve a kifizethető szolgáltatások körét – tette hozzá az alpolgármester.

Azonnali fizetés webinárium: 2020.06.24.

Hamarosan elstartol a FinTechZone webinárium-sorozata, amelynek induló témája az azonnali fizetés. Három aktuális kérdést vizsgálunk meg három nézőpontból, három ország előadójával.

Velünk lesz a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára, a hazai azonnali fizetési rendszert bevezető Nets Group alelnöke és a világ egyik legsikeresebb azonnali fizetési megoldásának, a SWISH stratégiáért felelős felsővezetője.

Regisztráció a webináriumra itt.

Címlapfotó: Illusztráció, amit a FinTechZone az OTP SmartBank azonnali fizetési QR-kódjának tesztelése során készített. 

Címkék: