Itt a SzegedPay. Elstartolt a QR-kódos azonnali fizetés Szegeden.

írta | 2020.06.15. | Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, Összes hír

Szeged önkormányzata a mai napon bejelentette az azonnali fizetési megoldását. A QR-kódos fizetés a SzegedPay nevet kapta, ami elsőként a myRaiffeisen alkalmazás használatával érhető el. 

Az azonnali fizetési rendszert (AFR) a Magyar Nemzeti Bank döntése alapján, nemzetközi mintákat követve 2020 márciusától vehetik igénybe a magyarországi bankok ügyfelei. Az AFR-re számos kiegészítő szolgáltatás épülhet rá, amit a bankok fokozatosan vezetnek be, ezek egyike az MNB által kidolgozott QR-kód szabványra épülő fizetés.

Azonnali fizetés

2020. március 2-án elérhetővé vált Magyarország pénzügyi szupersztrádája, az azonnali fizetési rendszer. 5 másodperc alatt, e-mail címre, mobilszámra, adószámra és adóazonosító jelre is küldhetünk pénzt a nap 24 órájában.

Az azonnali fizetési rendszerhez – a világon egyedülállóan – minden Magyarországon működő banknak kötelező volt a csatlakozás, így az új digitális pénzügyi alapinfrastruktúra szolgáltatásait minden, online módon elérhető bankszámlával rendelkező magyar lakos és vállalkozás élvezheti.

További részletek a hazai azonnali fizetési rendszerről, az aktuális fejleményekről a FinTechZone új tartalomszolgáltatása, a 3×3 keretében érhetők el.

SzegedPay: QR-kódos fizetés

A QR-kód alapú fizetési megoldás használata egyszerű: ha például egy webshopban vásárol valaki, a fizetés megkezdéséhez egy kód jelenik meg a képernyőn. Ezt elegendő a vásárló saját okostelefonjára telepített banki alkalmazással beolvasni, majd a fizetést jóváhagyni – amiről a kereskedő azonnal értesül.

A QR-kódos fizetést SzegedPay névvel vezetik be, amit a város számlavezető bankja, a Raiffeisen Bank az önkormányzat informatikai cégével, a RITEK Zrt.-vel együttműködve fejlesztette ki.

Elsőként a Szent-Györgyi Albert Agóra nyári táborait, és hamarosan a Szegedi Sport és Fürdők Kft. webáruházában értékesített szolgáltatásait lehet ezzel a módszerrel kifizetni. A RITEK Zrt. elindította a fejlesztést, hogy az önkormányzat egyik legnépszerűbb szolgáltatása, a közétkeztetés online befizetése is QR-kóddal teljesíthető legyen az Etelka portálon keresztül.

A QR-kódos fizetés előnyei

  • Gyors: nem kell kártya adatokat beírni, a vásárlás 5 másodperc alatt lezajlik.
  • Biztonságos: semmilyen banki adatot nem kell megadni.
  • Kényelmes: a vásárlók számlavezető bankjuk megszokott mobilalkalmazását használhatják.
  • Pontos: minden információt a QR-kód tartalmaz, nincs tévesztési lehetőség.

Elsőként a Raiffeisen Bank ügyfelei számára

Az új, innovatív szolgáltatás a Raiffeisen Bank lakossági ügyfelei számára a myRaiffeisen alkalmazás használatával már most, elsőként elérhető. Várhatóan a hazai bankok folyamatosan vezetik majd be a QR-kódos fizetési formát, ami így a közeljövőben más hazai pénzintézetek kínálatában is megjelenhet.

“Mint minden informatikai rendszer esetén, a bevezetés több lépésben történik, június folyamán a Raiffeisen Bank ügyfelei vehetik igénybe, majd júliustól a fizetési megoldás kiterjesztésre kerül a megfelelő applikációval rendelkező ügyfelekre.”

– mondta el Nagy Sándor, Szeged Város alpolgármestere.

Az Önkormányzat a program sikere esetén tervezi a SzegedPay bővítését, így növelve a kifizethető szolgáltatások körét – tette hozzá az alpolgármester.

Azonnali fizetés webinárium: 2020.06.24.

Hamarosan elstartol a FinTechZone webinárium-sorozata, amelynek induló témája az azonnali fizetés. Három aktuális kérdést vizsgálunk meg három nézőpontból, három ország előadójával.

Velünk lesz a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára, a hazai azonnali fizetési rendszert bevezető Nets Group alelnöke és a világ egyik legsikeresebb azonnali fizetési megoldásának, a SWISH stratégiáért felelős felsővezetője.

Regisztráció a webináriumra itt.

Címlapfotó: Illusztráció, amit a FinTechZone az OTP SmartBank azonnali fizetési QR-kódjának tesztelése során készített. 

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.