Meglepte a piacot a MagNet Bank! 100%-ig online bankszámlanyitás egyéni vállalkozóknak

írta | 2019.03.20. | Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

fintechshow fintech digitalis transzformacio

A MagNet Bank az első a hazai bankok közül, amelyik az egyéni vállalkozóknak is kínálja az online bankszámlanyitást bankfióki találkozó és személyes helyszíni beazonosítás, papíralapú szerződésaláírás nélkül.

A lakossági ügyfelek számára a 100%-ig online bankszámlanyitás lehetősége 2017 júliusától nyílt meg, amire már hat hazai bank biztosít lehetőséget. Egyéni vállalkozók eddig maximum a számlanyitási igényt nyújthatták be online három hazai nagybanknál.

A MagNet Bank ezzel a lépésével az üzleti bankolás területén beelőzte az összes hazai nagybankot. Mutatjuk, hogy melyik hazai bank hol tart a lakossági és az üzleti online számlanyitás terén.

Online számlanyitás távolról

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. július 20. napjától biztosítja a pénzintézetek, a pénzügyi szolgáltatók (illetve további nevesített szolgáltatók) számára az ügyfelek távoli, elektronikus csatornán történő átvilágítását, beazonosítását, valamint a szerződések távoli megkötését az MNB rendeletben meghatározott pénzügyi termékekre, szolgáltatásokra.

A 2017-es rendeletet az MNB tavaly év végén frissítette, ami idén év elején lépett hatályba (45/2018. (XII.17.) MNB rendelet) és ennek köszönhetően a valós idejű ügyfélazonosítás mellett megnyílt a lehetősége a nem valós idejű ügyfélazonosításnak is. Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleknek már nem kell alkalmazkodniuk a videóbanki „nyitvatartási” időponthoz sem. Akkor indíthatják el az online szerződéskötési folyamatot, amikor erre épp idejük van (és onnan, ahonnan szeretnék).

Ezzel a rendelettel az MNB megteremtette annak a lehetőségét, hogy a hazai bankok ugyanolyan digitális ügyfélélményt nyújthassanak a lakossági és az üzleti ügyfeleknek a számlanyitás során, mint pl. a Revolut, vagy a TransferWise.

MagNet az első a 100%-ig online vállalkozói számlanyitásban

Igaz, 20 hónapja a bankok, a biztosítók, a hitelközvetítők, egyéb pénzügyi szolgáltatók már nyújthatnák az online szerződéskötés lehetőségét, mégis alig pár bank indította el ezt. Ez idő alatt a több mint 40 fizetési számla vezetésre jogosult pénzügyi szolgáltatóból csupán hat bank indult el a lakossági piacon a 100%-ig online számlanyitással.

Az üzleti szegmensben most elsőként az egyéni vállalkozók élhetnek a távoli számlanyitás és szerződéskötés lehetőségével, videóazonosításon keresztül a MagNet Banknál – igaz, csupán egyetlen számlatermék esetén. (A többi számlatermék esetén a számlaigénylés elindítható online, ám a szerződés aláírására már a bankfiókban kerül sor.)

Hol tartanak a többiek?

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy a TOP10 hazai bank hol tart az online számlanyitás terén, illetve mely kisebb bankok léptek még nagyot ezen a téren.

1.A.) 100%-ig online lakossági számlanyitás:

 1. MKB Bank
 2. GRÁNIT Bank
 3. OTP Bank
 4. Takarék Kereskedelmi Bank
 5. CIB Bank
 6. MagNet Bank

1.B.) 100%-ig online üzleti (egyéni vállalkozói) számlanyitás:

 1. MagNet Bank

2.A.) Számlaigénylés benyújtása online, majd az azonosítás, szerződéskötés bankfiókban, egyéb fizikai helyszínen lakossági ügyfeleknek:

 1. K&H Bank
 2. Budapest Bank

2.B.) Számlaigénylés benyújtása online, majd az azonosítás, szerződéskötés bankfiókban, egyéb fizikai helyszínen üzleti ügyfeleknek:

 1. OTP Bank
 2. K&H Bank
 3. Budapest Bank

3.A.) Nincs lehetőség online számlanyitásra, -igénylésre a lakossági ügyfeleknek:

 1. UniCredit
 2. Erste Bank
 3. Raiffeisen Bank
 4. Sberbank

3.B.) Nincs lehetőség online számlanyitásra, -igénylésre az üzleti ügyfeleknek:

 1. UniCredit
 2. Erste Bank
 3. Raiffeisen Bank
 4. MKB Bank
 5. CIB Bank
 6. Takarék Kereskedelmi Bank
 7. Sberbank
 8. GRÁNIT Bank

Növekszik a digitális szakadék a nagybankok között

A TOP10 hazai bank között egyre markánsabban körvonalazódik a digitális szakadék. A TOP10-ből 6 bank igyekszik kihasználni a digitális tér és a szabályozó nyújtotta lehetőségeket, hogy növeljék a digitális ügyfélélményt. Ugyanakkor

4 hazai nagybank még mindig a bankfiókba tereli az összes ügyfelét, még a digitálisan affluenseket is.

A digitális térben előljáró nagybankok (számlanyitás tekintetében):

 1. OTP Bank
 2. MKB Bank
 3. K&H Bank
 4. CIB Bank
 5. Budapest Bank
 6. Takarék Kereskedelmi Bank

A digitális térben leszakadó nagybankok (számlanyitás tekintetében):

 1. UniCredit
 2. Erste Bank
 3. Raiffeisen Bank
 4. Sberbank

A digitális kistigrisek, azaz a kisebb bankok, amelyek a digitális térben az elsők között innoválnak:

 1. GRÁNIT Bank
 2. MagNet Bank

Milyen pénzügyi termékek, szolgáltatások esetén valósítható meg a távoli ügyfélazonosítás, szerződéskötés? Hogyan készítsük fel a csalásfigyelő rendszereinket az újfajta fizetési módokra, vagy az ügyfélátvilágításra? Hogyan valósulhat meg a kétfaktoros ügyfélazonosítás a nem valós idejű ügyfélhitelesítés során, vagy a fizikai kereskedőnél történő fizetésnél stb.? – A fenti kérdésekre választ kaphatunk 2019.04.25-én a FinTechShow-n:

 • Előadás címe: „Szabályozói iránymutatások a felkészüléshez: távoli ügyfélazonosítás
 • Előadó: Biró Gabriella, MNB, főosztályvezető
 • Időpont: 13:50-14:10
 • Szekció: Szabályozói iránymutatások

fintechshow fintech digitalis transzformacio

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Itt követhetsz minket:

LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

FINTECHSHOW 5.0

fintechshow fintech digitalis transzformacio
FinTech seregszemle, pitch verseny és jövőbemutató előadások az idén 5 éves FinTechShow-n. Górcső alatt a digitális pénzügyi transzformáció új irányai. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.