BankTechShow

Miért bukott bele a mobiltárcák csatájába a világ egyik legnagyobb bankja?

Szerző: | 2021. 03. 11. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

Az Egyesült Államok legnagyobb bankja, a világon az ötödik legnagyobb banknak számító JPMorgan Chase március végén megszüntetni a Chase Pay digitális pénztárca alkalmazást. Az okok között találhatjuk, hogy az Egyesült Államokban a kereskedők nem voltak nyitottak a bank fizetési megoldására. A JPMorgan Chase a digitális pénztárca legnépszerűbb funkciót beolvasztja a mobilbanki alkalmazásába. A mobiltárcák harcával, a nemzetközi trendekkel és a jövő nyerteseivel részletesen is foglalkozunk május végén a PayTechShow-n.

„A Chase Pay digitális pénztárcát nagy fanfárok keretében bevezették 2015 októberében, most pedig csendesen levonul”

– írja a cikkében a Bloomberg. A JPMorgan Chase abban az időszakban rukkolt elő megoldásával, amikor megjelent az Apple Pay (2014. október), a Samsung Pay (2015. augusztus), a Google Pay (2015. szeptember) és a rivális bankok – pl. American Express (2015. július), vagy Wells Fargo (2016. május) – a saját megoldásaikkal.

A PayPal kihívójaként indult a Chase Pay

A The Wall Street Journal 2015 októberében még azt írta, hogy a Chase Pay méltó ellenfele lesz az Apple Pay-nek és a PayPal-nak, hiszen a JPMorgan Chase 94 millió kártyabirtokosa biztató alapot biztosít majd a digitális pénztárca terjedéséhez.

A bank 2015 végén úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok legnagyobb áruházláncaival (Wal-Mart, Target, Best Buy) lépnek partnerségre, hogy ügyfeleik minél több helyen fizethessenek a Chase Pay pénztárcával – írta akkor a The Wall Street Journal. Ám a bank optimista növekedési várakozásai alig négy év alatt csúfosan megbuktak.

Nem kellett a kereskedőknek

2019-ben a JPMorgan bejelentette, hogy kivezeti a Chase Pay mobilfizetési funkcióját, amellyel a hagyományos boltokban lehetett fizetni. Akkor a bank azzal érvelt, az ügyfelek jobban szeretik használni a fizikai bankkártyájukat, mint a mobiltelefonjukat fizetésre. Ekkor még a bank megtartotta az online fizetési megoldást, bár ott sem volt rózsás a helyzet – írja a Bloomberg.

2019 közepén az online kereskedők alig 1%-a vezette be a Chase Pay megoldást a Pymnts.com elemzése szerint. Miközben a PayPal már több mint 70%-os penetrációval rendelkezett ekkor az e-kereskedelemben.

Csökkentik a fizetési lehetőségek számát az e-kereskedők

Azóta a kereskedők egyre inkább arra törekednek, hogy egyszerűsítsék a fizetési folyamatot és csökkentsék az elérhető fizetési lehetőségek számát, különös tekintettel a mobilos felületekre. A webáruház tulajdonosok attól tartanak, hogy a mobilon keresztül történő vásárlások esetén a fizetési lehetőségek számossága „túlterheli” a vásárlót, ami a kosárelhagyások számának növekedését eredményezheti.

Valószínűleg ennek a trendnek az eredménye, hogy a Visa, a Mastercard és az American Express úgy döntött, nem ajánlanak külön digitális pénztárca megoldást, hanem egyesítik erejüket és közösen lépnek fel a PayPal-lal szemben. A közös fellépés eredménye lett a Click to Pay, ami egy új globális megoldássá nőheti ki magát. A PayPal-rivális univerzális megoldásról itt számoltunk be korábban.

Címlapfotó: Macrumors.com
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!