2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.02.21.

3 dolog, amiért hasznos játszani a szabályozói homokozóban

Szerző:

Kategóriák:

Az Egyesült Királyság Pénzügyi Irányító Hatósága – az FCA – 2014-ben indította el innovációs projektjét, az “FCA Innovate”-et, majd 2016-ban elsőként nyitotta meg szabályozói sandbox-át. Azóta világszerte számos országban – itthon is – követték a példáját. Most egy újabb kezdeményezéssel rukkoltak elő: a cél a határokon átívelő, globális sandbox kialakítása.

Az innováció ösztönző, támogató szabályozás mellett tud igazán szárba szökkenni. Az újfajta technológiákon és üzleti modelleken alapuló szolgáltatások fejlesztésekor komoly kihívást jelenthet a szabályozásnak való megfelelés. Olyan mértékű fejlesztést igényelhet, amelynek költségterhe nagyon fájdalmas, ha az engedélyköteles szolgáltatás a folyamat végén nem kapja meg a zöld lámpát a szabályozótól. Ezt felismerve lépett az angol pénzügyi felügyelet és indította el innovációs projektjét 2014-ben.

Hogyan néz ki egy szabályozó innovációs projektje?

Az FCA Innovate projekt célja az ügyfelek érdekeit szolgáló verseny serkentése az innováció támogatásán keresztül.

A projekt keretében a felügyelet direkt szolgáltatásokat nyújt, közvetlenül a pénzügyi megoldásokat fejlesztő startupok számára. Ilyen szolgáltatások:

  • a Szabályozói Sandbox: amely tesztelési lehetőséget ad valós felhasználókkal, a felügyelet által kontrollált környezetben;
  • az Innovációs Hub: amely a szabályozó dedikált támogató csapatán keresztül közvetlen kapcsolatot biztosít a felügyelettel és válaszol engedélyezéshez, regisztrációhoz, szabályozói megfeleléshez kapcsolódó kérdésekre.
  • Az ún. Advice Unit: ami kifejezetten az automatizált tanácsadói modellek, rendszerek fejlesztéséhez nyújt szabályozói megfelelésben segítséget.

A szabályozói álomprojektek: RegTech és SupTech

Az FCA innovációs projekt RegTech (lásd a szótárban) pillérének célja, hogy ösztönözzék az olyan jellegű fejlesztések megjelenését, amelyek a szabályozási, illetve a szabályozói megfeleléshez kapcsolódó feladatok sikeresebb és hatékonyabb ellátását támogatják. A RegTech iniciatíva keretében az FCA startupokkal, bankokkal és technológiai szállítókkal egyaránt párbeszédet, együttműködéseket kezdeményez, támogatja a tudásmegosztást és ún. TechSprint-eket szervez a leghatékonyabb megoldások megtalálása érdekében.

Burnmark RegTech sandbox

A RegTech (Regulatory Technology) kategóriába tartoznak a szabályozói megfelelést támogató adatgyűjtő, -monitorozó és -elemző, illetve reporting megoldások mellett:

  • a kockázatkezelést;
  • a pénzügyi bűncselekmények – mint például a bankkártya visszaélések, a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás – megelőzését és feltárását;
  • továbbá az ügyfélazonosítást (KYC) támogató technológiai megoldások is.

A szabályozók aktivitásának eredményeként a RegTech mellett felütötte fejét egy másik kategória, a SupTech (Supervisory Technology) is, ami gyakorlatilag az érem másik oldala. A SupTech startupok megoldásai a szabályozókkal együttműködve elsősorban a szabályzatalkotáshoz, illetve a pénzügyi szolgáltatók felügyeletéhez, ellenőrzéséhez kapcsolódó feladatokat támogatják.

suptech regtech sandbox

Ha ilyen jellegű megoldáson dolgozol, akkor ott a helyed a májusi Fintechshow-n! A nevezéseket 2018. március 20-ig várjuk itt.

Nagy sláger a szabályozói sandbox

Az angol pénzügyi hatóság által 2016-ban indított sandbox-ba eddig 200-an jelentkeztek. Ebből több, mint 70 startup felelt meg a jelentkezési feltételeknek és biztosított tesztelési lehetőséget számukra az FCA. A tesztelések 6 hónapos ciklusokban, ún. kohorszokban (csoportokban) zajlanak, amiből eddig 3 indult el. Az első csoportban a résztvevők 75%-a (18 startup) zárta sikeresen a tesztet – közöttük a Bud is, akinek sikeres PSD2 regisztrációjáról, illetve engedélyszerzéséről épp a minap írtunk.

Szabályozói sandbox

A szabályozói sandbox (regulatory sandbox) a szükséges és elégséges szabályozás kialakításának, valamint az innováció ösztönzésének eszköze. A sandbox lényege, hogy az új technológiákat, az ezekre épülő szolgáltatási koncepciókat, üzleti modelleket a szabályozó felügyelete mellett és segítségével tökéletesítik, majd valós előfizetői körben meghatározott ideig tesztelik.

Azóta számos ország követte az angol példát világszerte. Legutóbb februárban jelentette be két újabb felügyelet szabályozói sandbox, vagy pilot projekt indítását. A szaúdi pénzügyi hatóság, a SAMA (Saudi Arabian Monetary Authority) a határon átnyúló fizetésekre fejlesztett blockchain megoldás, a Ripple tesztelésére indított pilot programot. A Dél-afrikai központi bank, a SARB (South African Reserve Bank) egy hónappal ezelőtt létrehozott fintech munkacsoportja szintén nem fog unatkozni. A feladatuk ugyanis a szabályozói sandbox kialakítása mellett a kriptovalutákhoz kapcsolódó adózási, ügyfél- és befektető-védelem, illetve kiberbiztonsági szempontok vizsgálata, valamint kísérleti jelleggel egy blockchain projekt elindítása.

A magyar szabályozó sem rest. Az MNB terveiről elsőként tavaly októberben, “A fintechen túl” konferencián hallhattunk. Idén év elején pedig beszámoltunk a hazai fintech innovációk ösztönzését célzó koncepciójukról.

A májusi Fintechshow-n külön mini-Akadémia foglalkozik majd a sandbox-okkal és a résztvevők szakértői konzultációra, “fogadóórára” is bejelentkezhetnek az MNB sandbox szolgáltatásával kapcsolatban.

3 dolog, amiért hasznos a szabályozói homokozóban játszani

 

Az FCA tavaly októberben osztotta meg tapasztalatait a sandbox eddigi eredményeivel kapcsolatban. 3 célkitűzés teljesítését emelte ki:

  1. piacra lépés idejének és költségének csökkentése. Az első kohorszt sikeres teszteléssel záró startupok 90%-a már piacra lépett, vagy hamarosan piacra lép.
  2. finanszírozáshoz való hozzájutás elősegítése azáltal, hogy a sandbox-ban kézzelfoghatóan prezentálható a megoldás működőképessége. Az első kohorszt sikeresen teljesítő cégek 40%-a tőkét tudott bevonni már a tesztelés ideje alatt, de legkésőbb a sandbox teszt zárását követően.
  3. Életképes termékek kialakításának támogatása azáltal, hogy a megoldás nem csak technológiai szempontból kerül tesztelésre. A valós felhasználókkal történő tesztelés eredményeként a szolgáltatási folyamatok, és a termék árazási stratégiája, üzleti modellje is validálásra kerül, így összességében annak kereskedelmi életképessége javítható a tesztelés során.

Az elért sikerek mellett az FCA a jelenlegi korlátokat is azonosította. Így például azt, hogy a sandbox-ban csak az angol piacnak megfelelő környezetben tudnak tesztelni a résztvevők.

A ma megjelenő innovatív startupok azonban globális, határokon átnyúló szolgáltatási ambíciókkal rendelkeznek. Számos cég értékelné, ha több szabályozói környezetben párhuzamosan tudna tesztelni, a szolgáltatását úgy tudná véglegesíteni a teszt során, hogy az többfajta szabályozói környezetnek is megfelel. Ez az igény hívta életre az FCA legújabb, globális sandbox kialakítását célzó kezdeményezését.

Egy globális sandbox kialakítása a hatóságok azon ambícióját is támogatná, hogy több sikeres RegTech megoldás szülessen. Persze ehhez az is szerencsés lenne, ha a világ egyes tájain eltérő szabályozásokat “kisimítanák”, közelebb hozzák egymáshoz, és így könnyebben születhenének határon átnyúló RegTech megoldások is, például pénzmosás megelőzési (AML) témában.

Az FCA egy kérdőívet indított útjára a globális sandbox működésével kapcsolatban, melyhez várja a visszajelzéseket. Márciusban várható újabb fejlemény a témában.

 

Címkék: