FinTechShow-7.0

A TrueLayer is megkapta a PSD2 engedélyeket. Töri az utat a kisebb fintech startupoknak

Szerző: | 2018. 02. 22. | Fintech startupok, Nemzetközi fintech hírek, Nemzetközi fintech startupok, Open banking, Összes hír, PSD2

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Az Egyesült Királyságban már nem kell minden költségkövető, vagy személyes pénzügyi menedzsment megoldást fejlesztő fintech startupnak magas kezdeti beruházásokat vállalnia. Számukra biztosan megkönnyíti a piacra lépést a TrueLayer fintech startup, amely a minap megkapta a szükséges (PSD2) engedélyeket az EU összes tagállamára.

A második pénzforgalmi irányelv, a PSD2 kötelező alkalmazása után számlainformációs (AISP) és fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (PISP) nyújtására szerzett engedélyt a TrueLayer. Amint megkapta az engedélyeket, megnyitotta hozzáféréseit más startupok, szolgáltatók számára.

Híd a fintech startupok és a bankok között

Az angol fintech startup nyílt (ún. API) hozzáférésein keresztül 16 bankot, az angol lakosság 98%-ának folyószámláit lehet elérni. Megteremti a hidat a banki ügyféladatokat tartalmazó folyószámlavezető rendszer és az azokat feldolgozó fintech megoldások között.

Célpiaca azok a startup cégek, amelyek a banki folyószámla-, valamint kártyás vásárlási adatok felhasználására alapoznák pénzügyi szolgáltatásaikat, de nincs elegendő forrásuk a banki hozzáférések lefejlesztéséhez.

A TrueLayer egyelőre a két legfontosabb, a számlainformációs (AIS) és a fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (PIS) nyújtását teszi elérhetővé a saját API hozzáférésein keresztül. A számlainformációs szolgáltatáshoz szükséges API már éles üzemben várja a fintech cégeket. A fizetés-kezdeményezési API egyelőre teszt üzemmódban érhető el. A TrueLayeren keresztül akár 6 évre visszamenőleg is lekérhetők az ügyfelek tranzakciós adatai – az érintett ügyfél kifejezett felhatalmazását követően.

Havi díjas konstrukció

A TrueLayer az API hozzáféréseket, továbbá a felhasználó beazonosításával, a csalás és pénzmosás elleni védekezéssel kapcsolatos rendszereit a kisebb fintechek számára havi díjas, az elért számlák mennyiségéhez kötött üzleti modellben nyújtja.

Ha a TrueLayer API-n keresztül szeretnénk tesztelés céljából hozzáférni a banki tranzakciós adatokhoz, akkor 100 bankszámla elérésig 30 napig ingyenes a szolgáltatás. 2000 aktív folyószámla hozzáférést havi 250 fontért vehetünk igénybe. A havi elszámoláskor csak azokat a folyószámlákat veszik figyelembe, amelyek az adott hónapban aktívak voltak. Külön ajánlat keretében compliance, számlamenedzsment és hatósági adatszolgáltatást is igénybe vehetünk.

Piacra lépés a PSD2-vel

A PSD2 alapján piacra lépő szolgáltatóknak a számlainformációs szolgáltatás (AIS) nyújtásához nyilvántartásba vételi kérelemmel, a fizetés kezdeményezési szolgáltatáshoz (PIS) engedélyezési kérelemmel kell a tagállami hatóság felé fordulniuk. A hatósági engedély feltétele többek között a szolgáltatás nyújtásához szükséges infrastruktúra biztosítása, továbbá a jogszabályok által előírt compliance, jogosultság-kezelési, biztonsági feltételek megteremtése. A piacra lépés költségei között ezek a legjelentősebb tételek, amik belépési korlátot jelenthetnek a kis cégek számára.

Épül a magyar fintech aggregátor is

Magyarországon hasonló szolgáltatást nyújt az MKB Fintechlab berkeiben nevelkedett Fintechblocks. API aggregátorként a fintech cégek számára hozzáférési lehetőséget biztosít a vele kapcsolatban álló hazai bankokhoz, illetve a bankok számára is leegyszerűsíti, megkönnyíti a fintech szolgáltatások igénybevételét.

A TrueLayer – és a Fintechblocks is – a piactér alapú bankolás egyik legfontosabb pillérjét, az adathozzáférést biztosítják a PSD2 elvárásainak megfelelő biztonsági szint mellett. Erre az alapra települhetnek az adatokat modern technológiákkal feldolgozó fintech cégek és rakhatják össze az új pénzügyi szolgáltatásokat.

Ha mesterséges intelligenciával, adatbányászattal, vagy más úttörő technológiákkal foglalkozol és megmutatnád megoldásodat hazai bankok, biztosítók vezetőinek, befektetőknek, nevezz a FinTechShow-ra 2018.03.20-ig! Ha pedig érdekelnek a jövő digitális pénzügyi technológiái, megoldásai, vagy szeretnéd megismerni a PSD2-ben rejlő lehetőségeket, akkor gyere el májusban a FinTechShow-ra (a program itt érhető el)!
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!