BankTechShow

Miért ilyen magas a készpénzes fizetés aránya Magyarországon? Megjött az MNB kutatási eredménye – 2. rész

Szerző: | 2022. 01. 07. | Elektronikus fizetés, MNB, Összes hír, Paytechshow

Az MNB felmérte, milyen tényezők befolyásolják, hogy mikor, milyen helyzetben fizetünk készpénzzel, vagy elektronikusan. Az MNB szerint a kedvező árazási struktúra kialakításával, és az elektronikus fizetés elérhetőségének kiterjesztésével tovább növekedhet az elektronikus tranzakciók aránya. A főbb fizetési trendekkel és megoldásokkal külön is foglalkozunk majd az idei évi PayTechShow-n.

A cikk első részében a (1) kutatás főbb megállapításait, (2) a fizetési módok használatának arányát, (3) a bankkártya használati szokásokat, (4) az internetes vásárlási szokásokat és (5) az MNB összegzését mutattuk be. A cikk első része itt érhető el.
Az MNB a felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív felmérés keretében arra kereste a választ, mivel fizetünk a különböző élethelyzetekben. Azt is vizsgálták, melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják, mikor melyik fizetési eszközt (készpénzt, bankkártyát, átutalást, okostelefont) vesszük elő. A teljes tanulmány innen tölthető le.

#6 Bankkártya és bankszámla lefedettséget befolyásoló tényezők

Alapvetően befolyásolják az alábbi tényezők, hogy az adott illető:

 • 60 év feletti-e,
 • legalább szakmunkásképző végzettséggel rendelkezik-e,
 • nyugdíjas-e,
 • munkanélküli foglalkoztatottsági státusszal rendelkezik-e,
 • a háztartásban az egy főre jutó jövedelem legalább 100 ezer forintot eléri-e.

#7 A rendszeres jövedelem formája

 • A csupán 8 elvégzett általános iskolai osztállyal, vagy annál kevesebbel rendelkezők esetében 51% a készpénzes jövedelemmel rendelkezők aránya. A felsőfokú végzettségűek esetén ez az arány mindössze 8%.
 • Azokban a háztartásokban, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 100 ezer forintot, 37%-nál a bevétel készpénzben keletkezik.
 • A nyugdíjasok 38%-a készpénzben kapja a jövedelmét.
 • A vállalkozói tevékenységet folytatók 39%-ának készpénzben keletkezik a jövedelme.
 • A fizikai munkát végzők 32%-a készpénzben kapja a fizetését.

Az MNB kutatása alapján a magasabb végzettségű és magasabb jövedelmű csoportokra kevésbé, a 60 év feletti korosztályba tartozókra viszont nagyobb mértékben jellemzőek a készpénzes jövedelmek. A rendszeres készpénzfelvételre vonatkozóan elmondható, hogy ez szintén kevésbé gyakori a magasabb végzettségű és magasabb jövedelmű csoportok esetén.

#8 Az egyes fizetési módok használati aránya és a különböző helyzetekben a fizetési módok közötti választás

 • A legfiatalabb, 18-29 éves korcsoport 96%-a használ valamilyen elektronikus fizetési módot. Ez az arány a 60 év felettiek esetében csupán 60%.
 • Ehhez hasonlóan a számlákat elektronikusan fizetők aránya is 82%-ról 49%-ra csökken az életkor növekedésével.
 • Az interneten elektronikus fizetési módokat használók aránya 57%-ról 5%-ra csökken ahogy a 18-29 éves korcsoporttól haladunk a 60 év feletti korcsoporthoz.
 • A mobillal fizetők aránya 45%-ról 11%-ra esik vissza a legfiatalabb és a legidősebb korcsoport között.
 • A számlafizetések esetében az 50 év alattiaknál az átutalás és a sárga csekk bankkártyával történő fizetése a legnépszerűbb módok. 50 év felett a készpénzes számlafizetés a jellemző.
 • Az internetes vásárlási szokások és a mobilfizetés használata egyes helyzetekben szintén függ az életkortól. Míg a legfiatalabb csoportba tartozók 60%-a vásárol az interneten, addig a 60 év felettiek csupán 2%-a.
 • Végzettség tekintetében a legalacsonyabb végzettségű felnőtt lakosok mindössze 43%-a használ valamilyen elektronikus fizetési módot. A legmagasabb felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében ez az arány 94%.
 • A számlafizetéseknél 31%-ről 88%-ra növekszik az elektronikus fizetést használók aránya az iskolai végzettség növekedésével. Az internetes fizetés 5%-ról 43%-ra nő, a mobilfizetés használata 6%-ról 38%-ra növekszik.
 • A sárga csekk készpénzzel történő fizetése a szakmunkások és annál alacsonyabb végzettséggel rendelkezők körében a legnépszerűbb számlafizetési mód.
 • A foglalkoztatottság alapján az elektronikus fizetések iránt a legkevésbé nyitott csoport a nyugdíjasoké.
 • A készpénzes fizetés fokozatosan csökken a jövedelemkategóriák növekedésével, az elektronikus fizetés használata pedig emelkedik.
 • Az interneten történő vásárlások esetén is jól látható a fokozatos aránynövekedés a jövedelem emelkedésével. Míg a legkisebb jövedelmi kategóriákban a csoportba tartozók ötöde vásárol az interneten, a legmagasabb kategóriában ez már a csoport több mint felére jellemző.

#9 Konklúzió

Általánosan elmondható, hogy a különböző szociodemográfiai tényezők (kor, végzettség, munkaerőpiaci státusz, háztartás¬ egy főre jutó jövedelme) szignifikánsan befolyásolják az egyes fizetési módok használatát. Az életkor növekedésével csökken, a végzettségi szint és a háztartás egy főre jutó jövedelmének növekedésével pedig nő az elektronikus fizetési módok használati aránya.

A foglalkoztatottsági státusz esetében az aktív munkavállalók és a tanulók a legnyitottabbak ezen fizetési módokra, a nyugdíjasok pedig a legkevésbé. A csoportokon belül a legszélsőségesebb preferenciák a 60 év felettiek, az alapfokú és annál alacsonyabb végzettséggel rendelkezők, valamint a szakmunkás végzettségűek, a nyugdíjas státuszúak és a 100 ezer forintnál kevesebb egy főre jutó jövedelemmel rendelkező háztartásokban élő lakosok esetében figyelhetőek meg. Jellemzően ezekben a csoportokban a legalacsonyabb mértékű az elektronikus fizetési módok használata mind vásárlások során, mind pedig számlafizetésnél, és itt vásárolnak legkevesebben interneten, illetve fizetnek mobillal is.

Elmondható továbbá, hogy a szociodemográfiai jellemzők mellett a tranzakciós helyzet is hatással van arra, hogyan fizetünk. A magánszemélyek közötti tranzakcióknál jellemzőbb a készpénzhasználat, míg az internetes vásárlások és a közüzemi számlák fizetése esetén népszerűbb az elektronikus fizetés. Helyszíni vásárlások esetén sem mindegy, hogy pontosan hol tesszük azt: kisebb üzletekben és vendéglátóhelyeken jóval nagyobb eséllyel használunk készpénzt, mint hipermarketekben vagy éppen benzinkutakon.

Az elektronikus fizetés elérhetősége, a különböző szociodemográfiai tényezők, valamint a tranzakciós helyzet mellett az egyes fizetési módok költsége is befolyásolhatja azok használatát. A teljes lakosság közel harmada többet fizetne elektronikusan, ha a banki szolgáltatások olcsóbbak lennéne. Ezzel párhuzamosan a lakosság közel harmada jelezte, hogy túl magasnak tartja banki költségeit.

Az azonnali fizetésre épülő szolgáltatások elterjedéséhez elengedhetetlen a megfelelő árazás, ezzel csökkenhet az átutalás versenyhátránya a készpénzzel szemben. Az MNB szerint a kedvező árazási struktúra kialakításával tovább növekedhet az elektronikus tranzakciók aránya, ami támogathatja az azonnali fizetésre épülő szolgáltatások elterjedését is.

A cikk első része itt érhető el.

Pénzügyi, fizetési és fintech iparági elemzések készítése: FinTech Group Kft. Kapcsolat: hello@fintechgroup.hu

Címlapfotó: stock.adobe.com by pixelplus | Licence: FinTech Group

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!