BankTechShow

Mindenkinek hasznos lehet a GIROFix. Exkluzív interjú a GIRO Zrt. vezérigazgatójával, dr. Selmeczi-Kovács Zsolttal.

Szerző: | 2020. 09. 07. | 3x3+1, Azonnali fizetés, Összes hír

Közműszámlákat, biztosítási díjakat, adókat, törlesztőrészletet és a menzapénzt is befizethetjük fizetési kérelmen keresztül. Ennek a terjedését segíti majd a GIROFix, ami akár fodrászok, társasházak számára is hasznos megoldás lehet. Részletek a GIRO Zrt. vezérigazgatójával, dr. Selmeczi-Kovács Zsolttal készített exkluzív interjúnk második részéből.

Webinárium: Azonnali fizetési megoldások egy helyen

2020. szeptember 9.

Magyarország azonnali fizetési megoldásai egy helyen. A kasszába integrált megoldásoktól a webáruházaknak szánt megoldásokon át a kompakt nyugtaadó, számlázó azonnali mobilfizetési megoldásokig.

A GIRO speciális piaci szereplő – képességei, pozíciója révén jelentősen hozzájárulhat az elektronikus fizetési megoldásokat nyújtó piaci szereplők piaci eredményességéhez. Hol tart a GIROFix, mikor ismerhetjük meg a kereskedelmi feltételeket?

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: A GIROFix fejlesztése jelenleg is zajlik, amivel párhuzamosan megkezdtük a célcsoportba tartozó szolgáltatók megkeresését. A csatlakozáshoz szükséges információk hamarosan elérhetőek lesznek az érdeklődők számára.

A kialakítás során nagy hangsúlyt kapott a motiváló díjszabás, ami minden újonnan bevezetésre kerülő szolgáltatásnál kiemelt jelentőséggel bír, de a GIROFix esetében különösen, hiszen egyúttal a fizetési kérelmek elterjedését is katalizálni szeretnénk.

selmeczi-kovacs-zsolt-giro

Fotón dr. Selmeczi-Kovács Zsolt. Forrás: GIRO Zrt.

Mivel ezzel a szolgáltatással a GIRO a meglévő ügyfélkörénél szélesebb szolgáltatói réteget céloz meg, ezért a belépési korlátot igyekeztünk a lehető legalacsonyabban meghatározni.

Véleményed szerint mikor találkozhatunk az első GIROFix-re épülő fizetési kérelem megoldással?

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: Úgy látjuk, hogy amely piaci szereplők csatlakozni fognak a GIROFix-hez, azok alaposan kidolgozott üzleti tervekkel rendelkeznek a szolgáltatás igénybevételének kihasználására.

Tehát nem passzív csatlakozókról beszélünk esetükben, hanem a csatlakozás után rövidesen nyújtani is fogják a fizetési kérelem szolgáltatást a végfelhasználó ügyfelek felé.

Természetesen lehetnek olyan további ráépülő, további hozzáadott értéket jelentő szolgáltatások is, amelyek csak középtávon jelennek meg a piacon, de ezekhez szüksége van a piacnak az első pozitív tapasztalatokra.

Kik a GIRO Fix alapvető célcsoportja? Hogy látod, mely vállalkozásoknak éri meg a GIROFix szolgáltatást igénybe venni?

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: Elsődlegesen azok a szolgáltatók jelentik az ügyfélkört a GIROFix számára, amelyek jelentős,

legalább több ezres nagyságrendben küldenek számlákat, indítanak beszedéseket rendszeresen a saját ügyfeleik számára.

A legtöbb állampolgárnak számtalan, rendszeresen ismétlődő fizetési kötelezettsége van akár magánemberként, akár egy vállalkozáshoz hasonlóan, szinte felsorolhatatlan számú élethelyzetben. A teljesség igénye nélkül: közműszámlák, biztosítási díjak, adókötelezettség, menza befizetés, törlesztő részletek, vagy éppen rendszeres sportköri díjak.

Mindezekre kínál rendkívül hatékony és ügyfélbarát megoldást a GIROFix, illetve az ezt kiszolgáló azonnali fizetési infrastruktúra a fizetési kérelem szolgáltatásával.

Minden olyan szolgáltatónak, intézménynek megéri tehát csatlakozni, amely rendelkezik egy olyan ügyfélkörrel, amelytől nem időkritikus befizetéseket vár el.

Elképzelhetőnek tartod, hogy fizetési kérelem aggregátorok jelennek meg a piacon, fogják össze a kisebb – pl. társasházakat, fodrászokat – gazdasági egységeket és csatlakoznak a GIROFix-hez?

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: Hallottunk ilyen jellegű törekvésekről, ha nem is a szolgáltatás indulásakor, de biztosan meg fognak jelenni ilyen szereplők a piacon.

Ezek a szolgáltatók remek lehetőséget nyújthatnak azoknak a vállalkozásoknak, akik egyedül nem érik el azt a tranzakció mennyiséget, amennyivel megéri csatlakozni a GIROFix-hez.

Így a kevesebb ügyféllel rendelkező, akár nem ismétlődő tranzakciókkal bíró vállalkozások is élvezhetik a GIROFix nyújtotta előnyöket. Amennyiben megvan a bizalom, a példaként említett, jól ismert ügyfélkörrel bíró fodrászok számára is egy opció lehet.

Azonban fontos kihangsúlyozni, hogy a fizetési kérelem kiküldése nem azonnali, tehát számukra egyszerűbb lehet egy egyszerű azonnali átutalás az ügyfelek részéről. A másik példa, a társasházi közös költség viszont a közműfizetéssel megegyező díjtételként rendszeres, nem időkritikus tranzakció kategória, így bízunk benne, hogy hamarosan így is kifizethetjük minél többen.

A GIRO a GIROFix-el, de főként a mobil app fejlesztéssel a korábbi, a biztonságot, robusztusságot adó megvalósító és üzemeltetői pozícióból kilép. Valódi piaci céggé alakul, ahol az innováció, szolgáltatásfejlesztés, piaci változásokra reakció egyre fontosabb lesz. Hogyan készül a GIRO az új szerepre?

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: Igen, mi is azt gondoljuk, hogy jelentősen bővülni és változni is fog az ügyfélkörünk, és az ellátandó feladatok köre is. Ugyanakkor bízunk abban, hogy az elmúlt 30 évben szerzett tapasztalatunk és reputációnk a B2B szegmensben egy nagyon szolid alapot jelent.

Magánfogyasztókkal közvetlenül nem kerülünk kapcsolatba, de olyan szolgáltatásokat fejlesztünk, melyeket partnereink közvetlenül, változtatások nélkül adják tovább ügyfeleiknek. Ezért azt gondolom, hogy a kezdetekben még a megszokottnál is jobban fogunk támaszkodni meglévő üzleti ügyfeleinkre, partnereinkre, bankjainkra. És persze be fogunk vonni új partnereket is a fejlesztésekbe.

A készpénz elleni küzdelem összetett kihívás, amiben újra kell gondolni a banki szolgáltatások árazását is. Szükség van a jelenleginél jobb ügyfélazonosítási módszerekre, amiben várhatóan a GIRO is szerepet vállal majd. Jövő év első felében megjelenhet a kereskedőket megcélzó azonnali fizetési mobilalkalmazás a GIRO-tól. Az eddigi magyar mobilfizetési kezdeményezések nem értek el jelentős piaci áttörést, így van tere a fejlődésnek. Részletek a GIRO Zrt. vezérigazgatójával, dr. Selmeczi-Kovács Zsolttal készített exkluzív interjúnk első részéből.

Címlapfotó forrása pxfuel.com

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!