BankTechShow

Itt az MNB QR-kódos mobilfizetési útmutatója. Te mit fejlesztenél rá?

Szerző: | 2019. 08. 01. | Azonnali fizetés, Összes hír

Összegyűjtöttük, mi került az MNB által kidolgozott mobilfizetési QR-kód szabványba. Pár tipp, mire lehet jó a QR-os mobilfizetés hamarosan Magyarországon. A legújabb (mobil)fizetési megoldásokat a startupok, fejlesztők a PayTechShow-n mutathatják be 2019.10.15-én. Nevezni a megoldásokkal szeptember 25-ig lehet.

Az azonnali fizetési rendszer számos országban a QR-kódos mobilfizetés bevezetését eredményezte. A QR-kód azokban az országokban vált népszerűvé, ahol a szabályozó a piaci szereplőkkel közösen nyílt szabványt dolgozott ki, vagy ahol a nagy ügyfélbázissal rendelkező bankok és szolgáltatók közös megoldást alakítottak ki. Immár elérhető az MNB QR-kódos útmutatója az azonnali fizetéshez.

Egységes QR-kód Hongkongban

Hongkongban az azonnali fizetés 2018-as bevezetése előtt sem volt ismeretlen a QR-kódos mobilfizetés. Ahány fizetési szolgáltató, annyi eltérő struktúrájú QR-kód létezett az országban.

A megoldást a problémára a 21 lakossági bank, 10 pénzügyi szolgáltató, az AliPay, a WeChat Pay, valamint a Hong Kong Interbank Clearing Ltd (helyi klíringház) együttműködésében kidolgozott közös QR-kód szabvány adta. A szabvány célja, hogy az eltérő QR-kódot használó fizetési megoldások egyetlen QR-kóddal értelmezhetők legyenek.

A kisebb üzletek számára statikus, az online vásárláshoz, az önkiszolgáló kioszkoknál történő fizetésekhez pedig dinamikus QR-kód szabvány került bevezetésre. A szabvány többek között meghatározza, hogy a kereskedő és a vásárlás azonosításához a QR-kód mely információkat, milyen formátumban és terjedelemben tartalmazzon.

A szabvány elterjedése érdekében az azonnali fizetési rendszert üzemeltető társaság kifejlesztette és piacra dobta a pénzügyi szolgáltatók egyedi QR-kódjait egységes QR-kóddá átalakítóHong Kong Common QR Code(HKQR) mobil alkalmazást is.

Egyetlen „központi” mobilalkalmazás – Svédország

A 10 millió lakosú Svédországban jelenleg 6,5 millió ember használja mindennapos gyakorisággal az azonnali fizetésre épülő SWISH-t, melynek eredményeként 2018-ra 23%-ra csökkent a készpénzhasználat az országban (Magyarországon ez az arány kb. 75% az MNB szerint).

A SWISH a szabványos QR-kód bevezetését követően hamar elterjedt a piaci árusok, kiskereskedők, fodrászok és a kisebb üzlethelyiségek körében. A kiskereskedő a fizetendő összeget tartalmazó QR-kódot a SWISH alkalmazásban elérhető QR-kód generátor segítségével pár kattintással elkészítheti.

„Swish it to me”

Svédországban az azonnali fizetés 2012-ben indult útjára az ország 6 meghatározó bankja, a jegybank és a klíringház együttműködésében és SWISH márkanév alatt vezették be a szolgáltatást. A szolgáltatás már az első pillanattól kezdve népszerű volt, amit 2017-ben a QR-kódos fizetés bevezetése tovább növelt az elektronikus kereskedelemben.

MNB QR-kód szabvány Magyarországon

Az MNB elvárása, hogy az azonnali fizetési infrastruktúrán átjárható digitális fizetési megoldások kerüljenek bevezetésre, amiket a versenytársak is felhasználhatnak többletköltségek nélkül. Ehhez nyújt segítséget az MNB a QR-kód alapú fizetés legfontosabb technikai paramétereinek kialakításával. (Részletek az útmutatóban.)

Magyar QR-kód szabvány az azonnali fizetéshez

A QR-kód kétdimenziós vonalkód (pontkód), amely tartalmazhatja a fizető félnek, vagy a kedvezményezett félnek a fizetés lebonyolításához szükséges adatait (név, cím, bankszámlaszám, dátum), így jelentősen felgyorsítható a fizetés, hiszen nem kell az adatokat minden egyes alkalommal kitölteni. A QR-kódnak köszönhetően a hibalehetőség is minimálisra csökken.

A magyar QR-kód szabvány alapját a nemzetközi szabványok (EPC szabvány) adják, de annak érdekében, hogy a fizikai üzletekben történő vásárlásoknál, a számla befizetéseknél, online vásárlásoknál, személyek közötti fizetéseknél is használható legyen, az MNB és a GIRO szakemberei változtatásokat hajtottak végre.

A QR-kódban tárolható adattartalom alapvetően meghatározza a használat lehetőségeit. Az adattartalom meghatározásánál fontos szempont volt az azonnali fizetési rendszer minél szélesebb körű használati lehetőségeinek megteremtése, ezért számos üzleti megfontolást is figyelembe vettek a szakértők.

A magyar QR-kód a fizetési tranzakciók során továbbításra kerülő adatköröknél szélesebb körű adatok kezelésére ad lehetőséget. A QR-kódban az adatkategóriák tartalma, az adatmezők, az alkalmazható adatformátumok és a bevihető adatok maximális terjedelme is meghatározásra került, ezáltal az adatok automatikus feldolgozásra alkalmasak.

Forrás: Útmutató az azonnali fizetési rendszerben alkalmazandó QR-kódos adatbeviteli módra vonatkozóan (QR kód verziószám: 001, Publikálás dátuma: 2019. 07.12.)

Üzleti lehetőségek a QR-kód szabvány mögött

A QR-kód a fizetési tranzakciókra vonatkozó kötelező elemek mellett új, a fizetési folyamatot egyszerűsítő, a partnerek számára hatékonyságot növelő lehetőségeket tartalmaz, így pl.:

1. A fizető fél vagy a kedvezményezett azonosítása:

A szabvány alapján a QR-kód létrehozásának nem kötelező eleme a fizetési tranzakció összegének beírása. Ennek eredményeként használhatjuk csak a fizetéshez szükséges adataink tárolására, megadására.

2. Számlafizetés, befizetett számlák visszakeresésének könnyítése:

Szolgáltatói – pl. közüzemi – számlafizetések esetében az ügyintézést segíti, hogy lehetőség van a befizető (vagy ügyfél) és a számla azonosítójának megadására. A befizetéssel kapcsolatos kérdés vagy probléma esetén pedig az azonosítást, visszakeresést is gyorsítja.

3. Kereskedelemben nő a hatékonyság, a forgalom pontosabban elemezhetővé válik:

Kiskereskedelmi áruházláncok esetén az egyes üzletek és az üzleteken belül az egyes eszközök (kasszák) azonosíthatóvá válnak. A szabvány megalkotói 35 karakter beírását tették lehetővé, ami várhatóan a legnagyobb áruházláncok igényeit is kielégíti.

A hatékonyságot az is növelheti, hogy a QR tartalmazhatja a nyugta azonosítóját, így szükség esetén a vásárlási tranzakció elektronikus úton visszakereshető.

4. Új lendületet kaphatnak a hűségprogramok:

A törzsvásárlói programok ügyfélazonosítója is megadható a QR-kódban kiegészítő adatként. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a vásárló akár a törzsvásárlói azonosítójával is azonosítsa magát fizetéskor és így még a fizetés előtt döntést hozhasson arról, hogy a kedvezményeit érvényesíti-e az adott tranzakciónál.

Az MNB és a GIRO szakembereivel részletesen foglalkozunk majd a QR-kódos fizetési megoldások fejlesztési, piacbevezetési kérdéseivel a PayTechShow-n az Azonnali Fizetés Akadémia szekcióban. A QR-kódra épülő új mobilfizetési megoldásokat a Startup Aréna szekcióban mutathatják be a fejlesztők. A megoldásokkal 2019. szeptember 25-ig lehet nevezni.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!