Zseniálisan távol-keleti videókampánnyal indult az azonnali fizetés

Szerző: | 2018. 10. 03. | Azonnali fizetés, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Több devizában, mobilszámra, e-mail címre és QR-kódra is indíthatnak azonnali fizetéseket Hongkongban. A bankok mellett elektronikuspénz-kibocsátók, hűségprogram üzemeltetők és prepaid szolgáltatók is csatlakoztak a platformhoz. A csipetnyi hongkongi humor mellett egységes QR-kóddal ösztönzik az azonnali fizetés terjedését.

Szeptember 30-án indult el Hongkongban az azonnali fizetési rendszer 21 lakossági bankkal és további 10 pénzügyi és prepaid szolgáltatóval. A tagok között ott van a Bank of China (a világ ötödik legnagyobb bankja – a Wiki szerint), az OCBC (a több mint 40 nyílt API-t publikáló bank), a DBS Bank (a világ legjobb digitális bankja), továbbá az Alipay és a WeChat is. A platform egyik “extrája”, hogy több devizában képes az átutalásokat kezelni.

A hongkongi pénzügyi hatóság (az ottani MNB) nemcsak az egységes QR-kód szabványt, de a humort is bevetette az azonnali fizetés széleskörű terjedés érdekében. Európai szemmel furcsán hathat a távol-keleti “mini-szappanopera”, de aki végignézi, mindent megtudhat az azonnali fizetési rendszerről.

Pénzküldés mobilszámra

A lakosok már a rendszer indulása előtt regisztrálhattak az azonnali fizetés szolgáltatásra. A regisztrációhoz mindössze a pénzösszegek fogadására használt mobilszámot vagy e-mail címet kellett megadniuk a pénzügyi szolgáltatójuk mobil alkalmazásában. A szolgáltatás biztonságát növeli, hogy az azonnali átutalások indításakor a címzett mobiltelefonszámának vagy e-mail címének megadása után az alkalmazásban megjelenik a címzett neve is, így még az átutalás megerősítése előtt ellenőrizhető a címzett helyessége.

azonnali fizetes Hongkong

Az azonnali fizetési rendszeren keresztül automatikusan feltölthetők az elektronikus pénztárcák, bevásárlókártyák is. A közműszámlák vagy a vásárlás összege a számlán, a weben vagy a mobilalkalmazásban megjelenő QR-kód lefotózásával is kifizethetők. A QR-kód szkennelését követően a mobiltelefon képernyőjén megjelennek a fizetéshez szükséges – pl. a szolgáltató neve, címe, a vásárlás vagy fizetés – adatok, amelyek ellenőrzése után a felhasználó az alkalmazásban hagyhatja jóvá a fizetést.

Egységes QR-kód szabvány

A kisebb üzleteknek statikus, az online vásárláshoz, valamint az önkiszolgáló kioszkoknál történő fizetésekhez dinamikus QR-kód szabványt dolgozott ki a hatóság részvételével működő szakmai munkacsoport. A szabvány többek között meghatározza, hogy a kereskedő és a vásárlás azonosításához a QR-kód mely információkat, milyen formátumban és terjedelemben tartalmazzon. A cél, hogy az országban működő számos eltérő QR-kódot használó fizetési megoldás egyetlen QR-kóddal értelmezhető legyen.

A szabvány bevezetése, elterjedése érdekében az azonnali fizetési rendszert üzemeltető társaság kifejlesztette és piacra dobta a pénzügyi szolgáltatók egyedi QR-kódjait egységes QR-kóddá átalakítóHong Kong Common QR Code(HKQR) mobil alkalmazást is.

azonnali fizetes hongkong qr alkalmazas

Az azonnali fizetési platform üzemeltetője és egyben a mobil alkalmazás fejlesztője a helyi pénzügyi szabályozó és a bankszövetség közös tulajdonában álló Hong Kong Interbank Clearing Ltd. A rendszerhez a szolgáltatók önkéntesen, üzleti alapokon csatlakoznak.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.