2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.10.03.

Zseniálisan távol-keleti videókampánnyal indult az azonnali fizetés

Szerző:

Kategóriák:

Több devizában, mobilszámra, e-mail címre és QR-kódra is indíthatnak azonnali fizetéseket Hongkongban. A bankok mellett elektronikuspénz-kibocsátók, hűségprogram üzemeltetők és prepaid szolgáltatók is csatlakoztak a platformhoz. A csipetnyi hongkongi humor mellett egységes QR-kóddal ösztönzik az azonnali fizetés terjedését.

Szeptember 30-án indult el Hongkongban az azonnali fizetési rendszer 21 lakossági bankkal és további 10 pénzügyi és prepaid szolgáltatóval. A tagok között ott van a Bank of China (a világ ötödik legnagyobb bankja – a Wiki szerint), az OCBC (a több mint 40 nyílt API-t publikáló bank), a DBS Bank (a világ legjobb digitális bankja), továbbá az Alipay és a WeChat is. A platform egyik “extrája”, hogy több devizában képes az átutalásokat kezelni.

A hongkongi pénzügyi hatóság (az ottani MNB) nemcsak az egységes QR-kód szabványt, de a humort is bevetette az azonnali fizetés széleskörű terjedés érdekében. Európai szemmel furcsán hathat a távol-keleti “mini-szappanopera”, de aki végignézi, mindent megtudhat az azonnali fizetési rendszerről.

Pénzküldés mobilszámra

A lakosok már a rendszer indulása előtt regisztrálhattak az azonnali fizetés szolgáltatásra. A regisztrációhoz mindössze a pénzösszegek fogadására használt mobilszámot vagy e-mail címet kellett megadniuk a pénzügyi szolgáltatójuk mobil alkalmazásában. A szolgáltatás biztonságát növeli, hogy az azonnali átutalások indításakor a címzett mobiltelefonszámának vagy e-mail címének megadása után az alkalmazásban megjelenik a címzett neve is, így még az átutalás megerősítése előtt ellenőrizhető a címzett helyessége.

azonnali fizetes Hongkong

Az azonnali fizetési rendszeren keresztül automatikusan feltölthetők az elektronikus pénztárcák, bevásárlókártyák is. A közműszámlák vagy a vásárlás összege a számlán, a weben vagy a mobilalkalmazásban megjelenő QR-kód lefotózásával is kifizethetők. A QR-kód szkennelését követően a mobiltelefon képernyőjén megjelennek a fizetéshez szükséges – pl. a szolgáltató neve, címe, a vásárlás vagy fizetés – adatok, amelyek ellenőrzése után a felhasználó az alkalmazásban hagyhatja jóvá a fizetést.

Egységes QR-kód szabvány

A kisebb üzleteknek statikus, az online vásárláshoz, valamint az önkiszolgáló kioszkoknál történő fizetésekhez dinamikus QR-kód szabványt dolgozott ki a hatóság részvételével működő szakmai munkacsoport. A szabvány többek között meghatározza, hogy a kereskedő és a vásárlás azonosításához a QR-kód mely információkat, milyen formátumban és terjedelemben tartalmazzon. A cél, hogy az országban működő számos eltérő QR-kódot használó fizetési megoldás egyetlen QR-kóddal értelmezhető legyen.

A szabvány bevezetése, elterjedése érdekében az azonnali fizetési rendszert üzemeltető társaság kifejlesztette és piacra dobta a pénzügyi szolgáltatók egyedi QR-kódjait egységes QR-kóddá átalakítóHong Kong Common QR Code(HKQR) mobil alkalmazást is.

azonnali fizetes hongkong qr alkalmazas

Az azonnali fizetési platform üzemeltetője és egyben a mobil alkalmazás fejlesztője a helyi pénzügyi szabályozó és a bankszövetség közös tulajdonában álló Hong Kong Interbank Clearing Ltd. A rendszerhez a szolgáltatók önkéntesen, üzleti alapokon csatlakoznak.

Címkék:
blank
blank