BankTechShow

Mobil alapú elektronikus aláírással jön a Budapest Bank

Szerző: | 2018. 04. 13. | Hazai digitális bankolás, Összes hír

Új mobiltechnológiát vezet be a Budapest Bank, első körben vállalati ügyfelei számára, amely lehetővé teszi többek között a megbízások távoli, elektronikus aláírását fizetési és nem fizetési tranzakciók esetén a cégvezetők számára. A 2018 második felében bevezetésre kerülő PassBy[ME] Mobile ID rendszert a banknak a Microsec Zrt. szállítja. A mobil alapú ügyfélhitelesítésről, az ügyfélszámlához való biztonságos hozzáférésről a FinTechShow-n további részleteket is megosztanak a Microsec szakértői.

passbyme microsec e-alairas

Teljeskörű digitális banki ügyintézési lehetőség cégvezetőknek

A Microsec által fejlesztett mobilalkalmazás nagyfokú rugalmasságot biztosít majd a cégvezetők számára, akik a PassBy[ME] szolgáltatással képesek lesznek többek között arra, hogy irodától független környezetből, mobileszközről írjanak alá tranzakciókat. Az applikáció használható lesz ügyfél-azonosításra, tranzakció-jóváhagyásra, biztonságos üzenetküldésre és elektronikus dokumentumok joghatással rendelkező aláírására is. Az eszköz alkalmas a PSD2 irányelvnek megfelelő erős ügyfél-hitelesítésre (SCA) is.

„A hamarosan bevezetésre kerülő PassBy[ME] alkalmazás jelentősen egyszerűbbé teszi vállalati ügyfeleink életét, hiszen immár egy mobileszköz segítségével bárhol és bármikor intézhetik majd céges ügyeiket, legyen szó pénzügyi tranzakcióról vagy a banknak küldendő dokumentum aláírásáról” – mondta el Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

Minősített aláíró tanúsítvány

Ha az ügyfél rendelkezik minősített aláíró tanúsítvánnyal – ami akár egy mobil eszközön is lehet – lehetősége van arra, hogy – teljes bizonyító erővel bíróan – pl. online nyisson bankszámlát, vagy egyéb aláírást megkövetelő megbízást adjon. Erre az EU-s és hazai jogszabályok lehetőséget adnak. Magyarországon 2017 tavaszán debütált a mobiltelefonon keresztüli ügyfélazonosítást biztosító, minősített aláíró tanúsítvánnyal rendelkező megoldás.

PSD2, GDPR és AML kompatibilis megoldás

A PassBy[ME] teljesíti a pénzmosás elleni törvény feltételeit, biztosítja a távollévők közötti, teljes bizonyító erejű szerződéskötéshez szükséges biztonságos technológiai hátteret. Továbbá nem csak a PSD2-nek megfelelő biztonságos (kétfaktoros) ügyfélazonosításhoz, hanem a 2018 májusától életbe lépő Általános Adatvédelmi Rendeletben (GDPR – lásd a fintech szótárban)előírt minősített ügyfélhozzájáruláshoz is használható.

„Örömünkre szolgál, hogy a Budapest Bank a Microsec-et választotta partneréül. Az általunk fejlesztett PassBy[ME] rendszerrel a bank olyan jövőbemutató technológiára tesz szert, amely nemcsak hazai és nemzetközi szabadalommal védett, de ergonomikus kialakításának köszönhetően egyszerű felhasználást is biztosít majd ügyfelei számára” – tette hozzá Hegedüs Márton, a Microsec Zrt. ügyvezetője.

Mit jelentenek az alábbi betűszavak: PSD2, SCA?

A PSD2, azaz a módosított Pénzforgalmi Irányelv hozzájárul a verseny fokozásához a pénzügyi szolgáltatások piacán. A PSD2 megteremti annak a lehetőségét, hogy új innovatív fizetési szolgáltatások és új szolgáltatók (ún. harmadik feles szolgáltatók) jelenhessenek meg a piacon.

A PSD2 végrehajtásához számos részletszabályra van szükség. Az egyik legfontosabb részletszabály a biztonsági követelményeket meghatározó Erős Ügyfélhitelesítésről (SCA) szóló Szabályozástechnikai Szabvány, röviden: RTS (Regulatory Technical Standards). Meghatározza például, hogyan kapcsolódhat össze külső szolgáltató a bankokkal, hogyan férhetnek hozzá a banki folyószámlavezető rendszerhez, hogyan kell az ügyfelet azonosítani (SCA: Strong Customer Authentication) az új típusú pénzügyi szolgáltatások, új elektronikus fizetési megoldások használata során.

A Microsec szakértőivel való konzultációra a FinTechShow résztvevői 2018. április 25-ig jelentkezhetnek. További részletek a FinTechShow oldalán.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!