2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.04.13.

Mobil alapú elektronikus aláírással jön a Budapest Bank

Szerző:

Kategóriák:

Új mobiltechnológiát vezet be a Budapest Bank, első körben vállalati ügyfelei számára, amely lehetővé teszi többek között a megbízások távoli, elektronikus aláírását fizetési és nem fizetési tranzakciók esetén a cégvezetők számára. A 2018 második felében bevezetésre kerülő PassBy[ME] Mobile ID rendszert a banknak a Microsec Zrt. szállítja. A mobil alapú ügyfélhitelesítésről, az ügyfélszámlához való biztonságos hozzáférésről a FinTechShow-n további részleteket is megosztanak a Microsec szakértői.

passbyme microsec e-alairas

Teljeskörű digitális banki ügyintézési lehetőség cégvezetőknek

A Microsec által fejlesztett mobilalkalmazás nagyfokú rugalmasságot biztosít majd a cégvezetők számára, akik a PassBy[ME] szolgáltatással képesek lesznek többek között arra, hogy irodától független környezetből, mobileszközről írjanak alá tranzakciókat. Az applikáció használható lesz ügyfél-azonosításra, tranzakció-jóváhagyásra, biztonságos üzenetküldésre és elektronikus dokumentumok joghatással rendelkező aláírására is. Az eszköz alkalmas a PSD2 irányelvnek megfelelő erős ügyfél-hitelesítésre (SCA) is.

„A hamarosan bevezetésre kerülő PassBy[ME] alkalmazás jelentősen egyszerűbbé teszi vállalati ügyfeleink életét, hiszen immár egy mobileszköz segítségével bárhol és bármikor intézhetik majd céges ügyeiket, legyen szó pénzügyi tranzakcióról vagy a banknak küldendő dokumentum aláírásáról” – mondta el Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

Minősített aláíró tanúsítvány

Ha az ügyfél rendelkezik minősített aláíró tanúsítvánnyal – ami akár egy mobil eszközön is lehet – lehetősége van arra, hogy – teljes bizonyító erővel bíróan – pl. online nyisson bankszámlát, vagy egyéb aláírást megkövetelő megbízást adjon. Erre az EU-s és hazai jogszabályok lehetőséget adnak. Magyarországon 2017 tavaszán debütált a mobiltelefonon keresztüli ügyfélazonosítást biztosító, minősített aláíró tanúsítvánnyal rendelkező megoldás.

PSD2, GDPR és AML kompatibilis megoldás

A PassBy[ME] teljesíti a pénzmosás elleni törvény feltételeit, biztosítja a távollévők közötti, teljes bizonyító erejű szerződéskötéshez szükséges biztonságos technológiai hátteret. Továbbá nem csak a PSD2-nek megfelelő biztonságos (kétfaktoros) ügyfélazonosításhoz, hanem a 2018 májusától életbe lépő Általános Adatvédelmi Rendeletben (GDPR – lásd a fintech szótárban)előírt minősített ügyfélhozzájáruláshoz is használható.

„Örömünkre szolgál, hogy a Budapest Bank a Microsec-et választotta partneréül. Az általunk fejlesztett PassBy[ME] rendszerrel a bank olyan jövőbemutató technológiára tesz szert, amely nemcsak hazai és nemzetközi szabadalommal védett, de ergonomikus kialakításának köszönhetően egyszerű felhasználást is biztosít majd ügyfelei számára” – tette hozzá Hegedüs Márton, a Microsec Zrt. ügyvezetője.

Mit jelentenek az alábbi betűszavak: PSD2, SCA?

A PSD2, azaz a módosított Pénzforgalmi Irányelv hozzájárul a verseny fokozásához a pénzügyi szolgáltatások piacán. A PSD2 megteremti annak a lehetőségét, hogy új innovatív fizetési szolgáltatások és új szolgáltatók (ún. harmadik feles szolgáltatók) jelenhessenek meg a piacon.

A PSD2 végrehajtásához számos részletszabályra van szükség. Az egyik legfontosabb részletszabály a biztonsági követelményeket meghatározó Erős Ügyfélhitelesítésről (SCA) szóló Szabályozástechnikai Szabvány, röviden: RTS (Regulatory Technical Standards). Meghatározza például, hogyan kapcsolódhat össze külső szolgáltató a bankokkal, hogyan férhetnek hozzá a banki folyószámlavezető rendszerhez, hogyan kell az ügyfelet azonosítani (SCA: Strong Customer Authentication) az új típusú pénzügyi szolgáltatások, új elektronikus fizetési megoldások használata során.

A Microsec szakértőivel való konzultációra a FinTechShow résztvevői 2018. április 25-ig jelentkezhetnek. További részletek a FinTechShow oldalán.

Címkék:
blank
blank